11 praktische tips voor gebruik van etherische olie

11 praktische tips voor gebruik van etherische olie

Hoe gebruik ik Etherische of Essentiële Oliën?

Etherische of essentiële oliën zijn op verschillende manieren te gebruiken. Op internet is erg veel informatie te vinden over het gebruik van etherische of essentiële olie. Op veel sites staan allerlei tips over de toepassingen en gebruiken van etherische oliën. Er is zoveel informatie tevinden dat het soms lastig kan zijn een goede keuze te maken. We hebben daarom een aantal gebruiken en praktische tips over etherische oliën op een rijtje gezet. Zo kunt u uw etherische oliën vaker en beter gebruiken.

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd, deze termen worden door en naast elkaar gebruikt. Etherische olie zijn vluchtige oliën uit natuurlijke grondstoffen. Veel algemene informatie over etherische oliën vindt u hier>>
 
Etherische oliën hebben verschillende eigenschappen en geurtypes. Moeite met kiezen van de juiste etherische olie? We hebben deze op een rijtje gezet voor onze bijna 50 verschillende etherische oliën en deze vindt u hier>>

 

Gebruik van etherische olie in korte film

In onderstaande korte film wordt het gebruik van etherische olie eenvoudig uitgelegd, vooral voor gebruik op de huid in een diffuser en in bad.

 

Tip vooraf

U kunt uiteraard prima een kant en klare etherische olie gebruiken maar het kan ook prettig zijn een eigen, persoonlijke mix of blend te maken van etherische oliën, tips over mengen en combineren van etherische oliën vindt u hier>>
 

 

11 korte, handige tips over het gebruik van etherische oliën

 

1. Diffuser voor verdampen van etherische olie

Op een moderne en makkelijke manier de geur van etherische oliën in de ruimte verdampen, kan met een ultrasone diffuser. Deze zijn erg populair geworden in korte tijd en zijn in vele varianten te koop. Veel informatie over het verdampen van essentiële olie met een diffuser vindt u hier>>
 

2. Aroma lamp en etherisch olie

Een aromalamp of aromabrander werkt met een kaarsje. Een bakje water wordt verhit en door de verhitting verdampt het water gemengd met enkele druppels etherische olie in de ruimte.
 

3. Aroma Inhaler Etherische olie

Een aroma inhaler kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden, variërend van innerlijke rust tot focus, van reisziekte tot verlichting bij stress.
Aroma inhalers zijn makkelijk mee te nemen voor onderweg, zo heeft u altijd alle goede eigenschappen van uw favoriete etherische olie bij u, of gewoon een lekkere geur in de tas.

 

4. Geurstenen

Geurstenen zijn poreuze steentjes die van zichzelf geurloos zijn. Hierop worden enkele druppels pure etherische olie gedruppeld. De geur van de etherische olie zal zich langzaam en op milde wijze verspreiden in de ruimte. Geurstenen vindt u hier>> 
 

5. Geur verspreiden etherische olie met geurstokken

Zeer bekend zijn ook de geurverspreiders met houten geurstokjes. Een scheutje pure etherische olie wordt in een vaasje of flesje met olie gedaan, deze moet een smal tuitje hebben. Vervolgens goed mengen en doordat de olie langzaam wordt opgezogen in het houten geurstokje zal de geur door de ruimte worden verdampt.
 

6. Spray met etherische olie

Soms is het prettig om een etherische olie spray te maken, deze zijn ook kant en klaar te koop bijvoorbeeld als hydrolaat, zoals Rozenwater. Een eenvoudige spray is makkelijk zelf te maken. U kunt 100ml spray maken door in een sprayflacon gekookt en afgekoeld water te doen, hieraan zo’n 30-40 druppels etherische olie of mix doen, goed schudden en klaar. Met deze spray kunt u kleden, gordijnen en tapijten van een lekkere geur voorzien. Belangrijk is wel om eerst te testen op een klein gedeelte om te kijken of er vlekken ontstaan. Meer informatie vindt u hier>>
 

7. Gebruik van etherisch olie op de huid en massage

Zeer makkelijk te maken, pak een flesje met uw favoriete huid- of massageolie. Hieraan per 50ml zo’n 10-15 druppels etherische olie toevoegen, goed schudden en de olie is klaar voor gebruik. Beste om wel een neutrale olie te gebruiken, zonder geur van zichzelf. Pure natuurlijke oliën zijn hiervoor zeer geschikt als basis. Gebruik etherische oliën niet puur op de huid.
 

8. Kompressen op de huid met etherische olie

Kompress zijn natte omslagen, doeken voor op uw huid. Kompressen kunnen een effectief middel zijn om verlichting te brengen bij sommige aandoeningen. Afhankelijk van warm of koud kompress zo’n 10-15 druppels etherische olie toevoegen aan een bakje met koud of warm water. Deze mix goed mengen en een katoenen doek in het water leggen. Daarna doek uitknijpen, opvouwen en op de huid leggen, net zo lang tot de doek op lichaamstemperatuur is gekomen. Herhaal hierna eventueel het proces. Een warm kompres kan helpen bij reumatische of menstruatie klachten en bij rug- of buikpijn. Een koud kompres kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld zonnebrand, hoofdpijn of spataderen.
 

9. Gebruik van etherische olie in bad

Los 10 tot 15 druppels etherische olie op in een neutrale badolie en voeg dit toe aan het badwater.
Voetbad: 6 druppels etherische olie in warm water doen en voeten zo’n 10 minuten in laten zitten.

 

10. Stomen met etherisch olie

Doe ongeveer 6 tot 12 druppels etherische olie in een stevig bakje of kom met heet water. Buig met een handdoek over het hoofd en inhaleer diep. Pas op met verbranding, niet geschikt voor kinderen, niet geschikt voor alle etherische oliën.
 

11. Innemen van etherische olie

Het innemen van enkele druppels etherische olie in een glas water of toevoegen aan gerechten voor smaak en geur, wordt vaak gedaan. Etherische oliën kunnen in zeer kleine hoeveelheden worden ingenomen maar het is wel goed om hier heel voorzichtig mee te zijn. Sommige etherische oliën kunnen geschikt zijn om in te nemen maar dat geldt niet voor alle soorten etherische olie.
Officieel mag etherische olie alleen worden verkocht voor inwendig gebruik, als er aan bepaalde, wettelijke eisen, is voldaan, dit is echter bijna nooit het geval. Alle etherische oliën moeten ook een etiket hebben met bepaalde waarschuwingen.
Verkeerd gebruik of gebruik van vervuilde etherische olie kan schadelijk voor uw gezondheid zijn.
Bij per ongeluk inname grote hoeveelheid etherische olie: Altijd direct een arts waarschuwen en/of naar eerste hulp ziekenhuis.

 

  • Extra: 5 tips over etherische oliën in het huishouden vindt u hier>>
  • Meer over etherische oliën en de veiligheid vindt u hier>>
  • Een uitgebreid assortiment met pure etherische oliën vindt u hier>>
      28-05-2019 11:23     Reacties ( 8 )
Reacties (8)
 Mireille -  27-03-2021

Goedemiddag, Ik wil 300 gr shea butter huidcreme maken en pepermuntolie (essentiele) toevoegen. Ik weet alleen niet hoeveel druppels ik toevoegen kan. En gaat het dan ook samen met andere olien, zoals, kokos,macadamia, avocado, argan In afwachting van uw reactie Met vriendelijke groet Mireille

 Jannie -  16-02-2021

En moet de balsem dan in tubes i.v.m. De verdamping?

 Jannie -  16-02-2021

Ik wil graag calendulabalsem gebruiken als drager. Hoeveel druppels moet ik dan per 50 ml gebruiken?

 Mar -  21-07-2020

Leuk artikel over het gebruik van etherische oliën, erg veel bruikbare tips. Jullie hebben ook een leuk assortiment etherische oliën, wel belangrijk dat bij de 50ml canister de ring erg vast kan zitten... snap ik ook wel in verband met het vervoer moet het natuurlijk erg goed vast zitten. Ik kreeg de canister makkelijk open maar ook wel eens een schroevendraaier nodig gehad voor die verpakking etherische olie. Geur en kwaliteit is overigens wel uitstekend. Bovendien snel geleverd.

 TipTop -  07-06-2020

Bedankt, leuk en kort artikel over gebruik van etherische oliën. Wat ik mis in dit overzicht bij deze tips over etherische olie, is het gebruik in de kledingkast. Dat kan heel simpel met enkele druppels olie op een wattenschijfje of een dot watten... kost niets extra's en geeft ook een prima geur verspreiding in een kamer of kast!

 Berivita.com -  31-10-2019

Beste Chantaal en S.J., bedankt voor jullie tips, die zijn altijd erg welkom..... De etherische oliën zijn inderdaad prima om eigen gemaakte parfum mee te maken. Eventueel kunt u de oliën ook zelf mixen, en ook een zomerse geur maken of juist een zwaardere winter/avond geur... succes!

 Chantaal -  10-06-2019

Hoi, handige tips. Extra tip. Ik gebruik etherische olie van berivita als parfum. Vooral patchouli, rozenolie en jasmijn geven echt heerlijke geur. Kun je klein beetje een gewone geurloze olie doen, ik gebruik zonnebloemolie, bij etherische olie bij druppelen en mengen, ik doe het een beetje op gevoel.... blijft lang hangen en is erg goedkope parfum. Succes

 S.j. -  01-06-2019

Mooi filmpje. Bedankt voor de tips met de essentiele olin. Handig dat t allemaal op een rijtje staat. Zelf doe ik een paar druppels olie op een zakdoek en leg t op mijn kussen. Met lavendelolie. Heerlijk rustig slapen... Ik hoop dat er nog meer tips hieronder komen......

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, microplastics en chemische toevoegingen
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Makkelijk bestellen, ook zonder account
Achteraf betalen met Klarna
Veilig en vertrouwd, sinds 2008