Algemene Info Etherische en Essentiële Oliën

Wat zijn Etherische of Essentiële Oliën?

Etherische oliën zijn aromatische, olie-achtige vloeistoffen die "vluchtig" zijn. Vluchtigheid wil zeggen dat deze oliën redelijk snel verdampen bij blootstelling aan lucht. Dit in tegenstelling tot onze pure, basisoliën.
Aromatisch wil zeggen dat de stoffen een duidelijke, typische geur afgeven.
Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën of vlugoliën genoemd. Deze termen worden door elkaar gebruikt en er wordt hetzelfde mee bedoeld.
Etherische oliën worden gewonnen/gemaakt uit bomen, planten, delen van planten, bloemen en/of vruchten. Het verkrijgen van deze etherische olie gaat met behulp van extractie.
Extractie is een proces uit de scheikunde. Daarbij is het doel om bepaalde biologisch werkzame stoffen van elkaar te scheiden. Een voorbeeld van een extractie is het zetten van koffie uit gemalen koffiebonen. Bepaalde biologisch actieve stoffen gaan vanuit de plant over in het hete water en worden zo aan de plant/gewas onttrokken of geëxtraheerd. Als deze olie-achtige (geur-) stoffen zijn gescheiden van het water noemen we het een etherische of essentiële olie. Vaak zijn geuroliën ook verdunde etherische oliën.
Vrijwel iedere plant of boom maakt van nature etherische olie aan. Vaak is het echter zo weinig qua volume dat het niet rendabel is deze stoffen te extraheren. Om kleine hoeveelheden etherische olie te verkrijgen zijn vele kilo's aan plantmateriaal nodig. Meestal bevat plantmateriaal niet meer dan 0,5% - 1% winbare, etherische olie.

 

Geschiedenis​

Wanneer u een vers glas sinaasappelsap of bloeiende bloemen ruikt heeft u al te maken met de geur van etherische stoffen. Dit is al sinds het begin van de mensheid bekend. Pas later werd gezien dat naast een sterke geur, etherische oliën ook andere krachtige eigenschappen kunnen hebben. Hierbij kunt u denken aan sterke effecten op het menselijk lichaam, zoals haargroei bevordering door de geur van Sandelhout Olie maar ook aan krachtige effecten op de menselijke geest, zoals het ontspannende effect van Lavendel Olie.
In de oudheid was dit ook bekend, in vele, wellicht alle, culturen, van 3000 jaar geleden bij de Chinezen, via de Egyptenaren en Oude Grieken, naar de Middeleeuwen in Europa: Vaak worden etherische oliën gebruikt en beschreven voor allerlei medicinale toepassingen of gebruikt in diverse rituelen. De naam 'etherische' komt overigens mogelijk uit het Grieks, van het woord Aither


Etherische Olie door Stoomdestillatie

Vrijwel al onze etherische olie wordt gemaakt met behulp van stoomdestillatie. Stoomdestillatie is een zeer betrouwbare en goede extractie methode. Deze wijze van extractie wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt bij de bereiding van etherische oliën.
Bij stoomdestillatie wordt stoom (hete waterdamp) door een vat met plant of plantdelen geleid. In de stoom, waterdruppels, lossen dan allerlei biologische stoffen uit de plant op. Hierna wordt de stoom afgekoeld tot kamertemperatuur en daardoor ontstaat weer water (condensatie) uit de stoom. Olieachtige biologische stoffen, die met de stoom uit de planten zijn gekomen, blijven op het afgekoelde water drijven en deze olieachtige stoffen worden voorzichtig  afgegoten: Dat is Etherische of Essentiële Olie.
Het geurende water dat overblijft na het afgieten van de etherische olie wordt soms ook gebruikt, dit water heet dan een hydrosol of hydrolaat. Bekende hydrosols, hydrolaten zijn Lavendelwater en Rozenwater. Voordeel van hydolaten is dat ze onverdund kunnen worden toegepast. Rozenwater en Lavendelwater worden bijvoorbeeld onverdund als gezichtsspray gebruikt. Lavendelwater vindt hier>> en Rozenwater vindt u hier>>.