Zelf body spray of mist maken, DIY

Zelf body spray/mist maken met pure olie én lekkere geur


Erg “in de mode” nu zijn lichaamsspray ’s, body spray’s of body mist producten. Met body spray kunt u uw hele lichaam makkelijk sprayen en deze spray heeft vaak een aangename geur. Body spray’s zijn niet zo sterk als een eau de toilette of parfum. De geur is dus minder 'aanwezig', daarom worden body spray's vaak gebruikt in de lente of zomer.

U kunt eenvoudig zelf een body spray of body mist maken (DIY), er zijn grofweg twee soorten, met olie en alcohol en een spray met hoofdzakelijk water als basis. Verder kunt u voor de geur een etherische olie toevoegen. Geheel naar eigen smaak en uw gevoel van dat moment. Sommige geuren werken ontspannend, zoals lavendel of sandelhout, andere juist opwekkend of inspirerend zoals davana olie en eucalyptus olie. Citrus oliën werken verkoelend en verfrissend, zoals bergamot, grapefruit en limoen. Uiteraard kunt u ook verschillende soorten etherische olie met elkaar mengen.
Wees wel altijd voorzichtig met etherische oliën op de huid, sommige etherische oliën kunnen problemen geven bij blootstelling aan zonlicht of kunnen een overgevoeligheid geven. Probeer daarom altijd eerst uit op een klein gedeelte van de huid. Voor verdere informatie kijkt u bij de etherische oliën van uw keus op BeriVita.com

 

Zeer eenvoudig recept met water

Simpel zelf een verfrissende body mist maken met een zelf gekozen geur, zonder hulpstoffen. U heeft alleen een sprayflacon nodig, etherische olie en kraanwater. Kook tenminste 100ml water gedurende enkele minuten en laat dit afkoelen. Voeg hier 1,5 tot 2ml etherische olie toe, dit komt overeen met zo’n 30 tot 40 druppels. Goed schudden en klaar!
Bewaar deze spray in de koelkast en goed schudden voor gebruik. De spray is ongeveer 14 dagen houdbaar.
Deze eenvoudige spray is alleen bedoeld als verfrissende geur spray, de spray is niet hydraterend en kan de huid droger maken omdat er vooral water in zit. Niet voor het gezicht gebruiken.

 

Natuurlijke hydraterende spray

Voor een meer hydraterende spray met olie zijn er twee opties: Met of zonder alcohol.
Alcohol in deze sprays werkt als conserveermiddel, nadeel is dat alcohol, net als water, de huid kan uitdrogen.
Uiteraard is er weer een lege sprayflacon nodig van b.v 100ml en kunt u uw favoriete etherische olie of een mengsel van etherische oliën gebruiken. Ongeveer 1,5-2ml etherische olie heeft u nodig voor 100ml, afhankelijk van de sterkte van de geur die u wilt.
Verder heeft u 25ml pure olie nodig, hiervoor kunt verschillende soorten pure oliën gebruiken. Arganolie, Macadamia en Amandelolie zijn prima geschikt, ook in mengsels, maar het best werkt Abessijnse Olie als spray. Abessijnse Olie is een lichte olie die snel in de huid trekt en makkelijk als spray te gebruiken is. Om het water en de pure olie beter te laten mengen kunt u Rimulgan gebruiken als natuurlijke, milde emulgator.
Voor 100ml doe zo’n 20ml pure olie met 10ml Rimulgan in het fles, voeg aan dit mengsel de etherische olie toe. Goed schudden. Daaraan (afgekookt) water toevoegen tot het flesje bij vol is. Nogmaals goed schudden en klaar voor gebruik!
U kunt ook aan het pure olie mengsel zo’n 20ml alcohol 96% toevoegen, voor een langere houdbaarheid, en daarna aanvullen tot 100ml met water. Alcohol is niet zo geschikt voor een droge, gevoelige huid of toepassing in het gezicht.

U kunt de recepten eenvoudig aanpassen afhankelijk van uw huidtype, een hoger percentage pure olie daarmee een lager percentage water is meer geschikt bij een drogere of gevoeliger huid.

Succes en veel plezier met experimenteren! Tips horen we graag.

? 10 snelle en praktische tips over het gebruik van etherische of essentiële oliën vindt u hier>>

      26-06-2018 12:59     Reacties ( 5 )

Reacties (5)
 Marieke -  10-06-2019

De spray met olie en rimulgan, kun je die op je gezicht gebruiken?

 Christine -  10-02-2019

Etherische olie mengt niet met water. Lijkt mij geen goed idee zon spray obv alleen water.

 K. -  27-11-2018

Erg mooi artikel over de body mist is dit. Super handig. Andere tip: Je kunt dit soort sprays ook maken en gebruiken in huis. Soort huiskamerspray dus. Even mengen en op een kleed of tapijt sprayen.... huis krijgt een lekker geurtje... kaneel is top in de winter en citrus olie in de zomer... bv maar ja dat moet je zelf ook proberen.

 Karin -  10-09-2018

Tip: davana olie in dit recept maar davana olie is fijne olie maar bijna niet te krijgen, nog nooit in een gewone winkel gezien in ieder geval.

 Carolien -  06-09-2018

Bedankt voor de tips. Wert prima zo. Mijn body is weer blij en in mist gehuld :-) tip is jasmijnolie als geur te gebruiken. Kun je ook als huisparfum doen namelijk... kost bin rituals een vermogen...