Neemolie 100% Puur, Onbewerkt en Koudgeperst

Neemolie van hoge kwaliteit met krachtige werking. 100% pure Neemolie wordt gewonnen, door koude persing, uit zaadjes van Neemvruchten, afkomstig van de Neemboom, ook wel bekend als Azadirachta indica.
 

 • huidproblemen b.v. rode, jeukende en droge of gesprongen huid
 • planten, gewasbescherming. Afwerend tegen schimmels, spint, stekende insecten, mijten & slakken o.a. in de biologische en ecologische landbouw.
 • (huis-) dieren, zoals honden, katten, vogels pluimvee: Natuurlijk afwerend middel bij vlooien, teken, muggen, bloedluis en (stekende-) insecten & natuurlijke huidverzorging 
 • huidproblemen bij paarden en runderen
 • Neemolie is 100% natuurlijk en plantaardig
 • van nature rijk aan krachtig Azadirachtine (minimaal 3000 ppm)
 • koudgeperste neemolie uit zaden Neemboom vrucht
 • We hebben Neemolie in flacon, aanbreng penseel & grootverpakking, bulk.
 • geen parabenen, geen parfum, niet getest op dieren
 • geen petrochemische bewerkingen of ingrediënten (paraffine, siliconen, PEG of PPG) ​

 

Wat is Neemolie

Neemolie wordt gewonnen uit de zaadjes van Neemvruchten. Neemvruchten groeien aan geselecteerde NEEM bomen, Azadirachta indica. Neemolie wordt daarom ook wel Azadirachta indica Olie genoemd. Neemolie wordt uitgesproken als 'niem' olie.
De zaden van Neemvruchten worden geperst, zonder warmte, dan komt er een plantaardige olie vrij: Neemolie. Vervolgens wordt de Neemolie gezuiverd door filtratie, om restjes van de zaden te verwijderen.
Pure Neemolie heeft een smeltpunt van ca. 22 °C, hierdoor is het bij kamertemperatuur soms erg stroperig. Bij nog lagere temperatuur kan het zelfs gestold zijn, zoals na verzending via de post. Door een klein beetje te verwarmen, nooit boven de 30 °C, wordt de Neemolie snel weer vloeibaar.
Neemolie is donkerbruin van kleur en heeft een sterke knoflook, nootachtige geur. Deze geur is slecht te camoufleren, soms helpt toevoegen van enkele druppels etherische lavendelolie. De biologische werkzaamheid van ontgeurde Neemolie zou een stuk minder zijn, vandaar dat onze neemolie onbewerkt is, dus ook niet ontgeurd.

Neemolie is een niet-drogende olie, dat wil zeggen dat het niet snel intrekt maar een vettig laagje op de huid achterlaat.
In India wordt de Neemolie al sinds jaar en dag gebruikt voor medicinale toepassingen, de Neemboom, Margosa, wordt ook wel de "pharmacy tree" genoemd in India. Andere namen voor neemolie zijn: Margosa Olie, Oleum Melia en Niemolie.
De olie bevat van nature ca. 35 biologisch actieve bestanddelen, zoals Quercetine, Nimbosterol & Azadirachtine.

 

Azadirachtine in Neemolie

Azadirachtine is een natuurlijke verbinding afkomstig uit Neemolie. Azadirachtine wordt tegenwoordig veel onderzocht om haar bijzondere eigenschappen, o.a. in de biologische landbouw en als afwerend middel tegen ongedierte bij mensen en dieren. Onze pure Neemolie bevat, van nature, tenminste 3000 ppm Azadirachtine.
 

Koudgeperste Neemolie

De zaden van de neemvruchten worden schoongemaakt en “koud” gemalen of geperst, de temperatuur komt tijdens dit proces niet boven de 35 ºC. Een hogere temperatuur is ongewenst omdat dan biologisch actieve stoffen onwerkzaam kunnen worden. U ziet hier een afbeelding van onze koude pers.
Tijdens het persen wordt de Neemolie uit de Neem zaden 'gedrukt'. Vervolgens wordt de Neemolie alleen nog gefilterd en dan gaat het in de fles om uiteindelijk bij u thuis te belanden.
 

Toepassingen van Neemolie

Neemolie: Gebruik bij huidproblemen

Op de huid, puur of verdund te gebruiken.
Neemolie wordt gebruikt bij de verzorging van allerlei huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis (wettelijk gezien mogen we niet alle toepassingen/details noemen op onze site). 
Indien de huid rustiger is geworden en jeuk of schilfers zijn verminderd, hoeft u niet dagelijks aan te brengen. Meestal is een onderhoud van 2-3 per week voldoende.
U kunt neemolie eenvoudig verdunnen met een andere plantaardige olie.
Om te verdunnen kunt u het beste een andere natuurlijke olie (zoals Jojoba of Sesam olie) gebruiken. Naar eigen behoefte kunt u een mengsel maken met bv 10-20% Neemolie.

Toevoegen van een geurende etherische olie, zoals lavendelolie, geranium olie of tea tree olie, kan de sterke, typische geur enigszins maskeren.

 

Neemolie: Natuurlijk middel bij haarproblemen of hoofdhuid

Een van de toepassingen van pure Neemolie is bij haar- of hoofdhuidproblemen. Neemolie wordt gebruikt als natuurlijk middel bij de hoofdhuid en haarproblemen, zoals roos, jeuk en schilferige hoofdhuid. Door de sterke biologische activiteit van Neemolie zou neemolie de haarwortels versterken en mogelijk zelfs haargroei stimuleren

Door de anti-schimmel eigenschappen is Neemolie (Azadirachta Indica Olie) een veel gebruikt haarmiddel tegen roos. Roos geeft vaak een geïrriteerde en jeukende hoofdhuid met schilfers. Voor gebruik in de haren wordt neemolie vaak gecombineerd met een ander natuurlijke olie en lavendelolie om de geur enigszins te verbeteren. De verhouding is meestal 1 deel Pure Neemolie en 4 delen van een andere natuurlijke haarolie (zoals Druivenpitolie, Hennepzaadolie, Tarwekiemolie of Jojoba olie). De typische geur van Neemolie kunt u enigszins onderdrukken door toevoegen van enkele druppels lavendelolie, geranium olie of tea tree olie.

Alle ingrediënten goed mengen en op de hoofdhuid aanbrengen, zachtjes in masseren op de hoofdhuid en in het haar. Laat tenminste 30 minuten inwerken, beste effect is om de haarolie een nacht in te laten werken. Daarna het haar wassen met een milde shampoo.

 

Neemolie: Natuurlijk middel tegen teken en vlooien

Bij (huis-) dieren wordt Neemolie gebruikt als natuurlijke, afwerend middel, om allerlei ongedierte, zoals teken en vlooien, uit de vacht van uw (huis-) dier te houden.
U kunt eenvoudig zelf een natuurlijke anti-tekenspray met Neemolie maken. Hiervoor kunt u 400ml water met 200ml appelazijn, versterkt het effect van de neemolie, en 2 theelepels (=ong. 10ml) Neemolie mengen.
Over de hoeveelheid Neemolie die wordt gebruikt op 1 liter sprayvloeistof zijn meerdere opvattingen. Soms wordt aangeraden tot 200ml Neemolie te gebruiken bij het maken van 1 liter anti-tekenspray.

De gemengde (spray-) vloeistof in een schone sprayflacon brengen en tijdens het ongedierte seizoen (b.v. bij teken), de (huis-) dieren hiermee dagelijks licht insprayen (goed schudden voor gebruik), even stevig in de vacht inmasseren en laten opdrogen. Deze zelfgemaakte oplossing/emulsie is beperkt houdbaar. Toevoegen van enkele druppels etherische Eucalyptus olie zou een extra afwerend effect geven. Bij gebruik op katten of katachtigen geen etherische olie toevoegen aan de Tekenspray met Neemolie.

Overigens laten teken zich niet uit bomen vallen op u of uw huisdier. Teken zitten meestal in gras, struiken en/of kreupelhout. Ze kruipen vervolgens via de poten van uw huisdier naar warme plekken, zoals de liezen, oksels en hals. Het is verstandig hieraan dus extra aandacht te besteden bij het insprayen.
Zowel chemische als natuurlijke middelen geven nooit 100% bescherming tegen teken, goed opletten blijft verstandig.

 

Neemolie tegen schildwantsen

Neemolie wordt ook gebruikt als natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen de grauwe schildwants. Schildwantsen zoeken in de het najaar een plek om te overwinteren en kunnen daardoor massaal in huis voorkomen, soms honderden tegelijk. Ze scheiden een stinkende, zoete geur uit als ze in gevaar zijn. Neemolie kan gebruikt worden als natuurlijk afwerend middel tegen schildwantsen. Zeker in combinatie met pepermuntolie. Zelf een sprayvloeistof maken kan door 1 theelepel pure neemolie en 10-15 druppels pepermuntolie te mengen met 500ml handwarm water. Goed schudden. Vervolgens sprayen op plekken waar de wants het huis binnen kan komen of zich kan verstoppen. 
 

Neemolie bij huisstofmijten en allergie

Bij een allergie voor de huisstofmijt, ook wel huismijt genoemd, komen de klachten door een allergische reactie op de uitwerpselen van de huisstofmijten. Huisstofmijten zijn witte beestjes die tot de familie van de spinnen behoren. Ze zijn slechts 0,1 tot 0,6 mm groot, waardoor ze niet of nauwelijks zichtbaar. Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, maar de uitwerpselen kunnen dus een allergische reactie geven.
Huisstofmijten leven het liefste op een donkere en vochtige plaats, bij een temperatuur rond de 25°C. Huisstofmijten leven van de huidschilfers van mensen. Dus zijn matrassen, dekbedden en kussens ideale plaatsen voor deze mijten. Daarnaast komen ze ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en knuffels. Neemolie spray, dat is 1 theelepel pure neemolie en 10-15 druppels pepermuntolie mengen met 500ml handwarm water, zal ervoor zorgen dat de mijten uiteindelijk zullen afsterven.
Door de Neemolie spray kunnen de mijten niet meer voortplanten op gesprayde gebied. Het effect op de allergische reactie is helaas minimaal omdat deze allergie door de uitwerpselen wordt veroorzaakt. Deze uitwerpselen verdwijnen niet door deze spray. De mijten die 'verstopt' zitten in kussen en matrassen zijn met de neemolie spray helaas slecht te bereiken, en de uitwerpselen van deze 'verstopte' mijten geven dan nog steeds een reactie. 

 

Neemolie tegen bloedluizen op vogels, kippen en pluimvee

De rode vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, is een bekend probleem bij kippen, vogels en pluimvee. Regelmatige controle van het verblijfshok van de dieren is erg belangrijk. De bloedluizen komen 's nachts in actie en kruipen op de kippen of andere vogels, zoals duiven. De bloedluis zuigt het bloed van de dieren op. De beet van de bloedluis veroorzaakt jeukt. Bij een echte plaag zullen vogels, kippen sterven door bloedluis, omdat er teveel bloed van het dier wordt weggenomen. Bloedluis kan ook pseudovogelpest en andere bloedverwante ziektes overbrengen op andere dieren. Overdag houden de bloedluizen zich schuil in kieren, hoeken, en alle mogelijke donkere bergplaatsen.
 

Bloedluis test

U kunt testen of er veel bloedluizen aanwezig zijn in een dierenverblijf met een simpel testje. U heeft hiervoor een kunststofpijpje en een stukje karton nodig. U rolt het stukje karton op en schuift deze in het kunststof pijpje. Het pijpje monteer je overdag onderaan een stok in het dierenverblijf. Als er bloedluizen in het kippenhok aanwezig zijn, zullen deze de volgende ochtend te vinden zijn in de bloedluizen val. Haal het kartonnetje uit het pijpje en schudt deze leeg in een wit bakje om te zien hoeveel bloedluizen er in uw vogelverblijf rondzwierven die nacht.
 

Bloedluizen aanpakken met natuurlijke Neemolie

Bloedluizen zouden gedood kunnen worden met Neemolie Spray. U kunt eenvoudig zelf deze Neemolie spray maken. U kunt dan 2 theelepels (=10ml) pure neemolie en 5-10 druppels eucalyptusolie mengen met een emulgator, dat kan met een echte natuurlijke emulgator zijn zoals Rimulgan maar ook met honing of melk. Dit mengsel voegt u toe aan 500ml handwarm water. In een sprayflacon doen en goed schudden. Besproei hiermee de hokken, vooral ook de zitstokken/plekken. U zou zelfs de zitstokken kunnen insmeren met de olie. Bloedluizen klimmen hier dan niet meer op.
Het geeft niet dat er wat wordt verneveld op het pluimvee, duiven of andere vogels. Het is immers een natuurlijk, niet schadelijk bestrijdingsmiddel. Mijten kunnen zich door Neemolie niet meer voortplanten en sterven uit eindelijk uit..
 


Verder wordt Neemolie gebruikt bij dieren om huidproblemen te verzorgen. Prettig daarbij is dat insecten, zoals vliegen, bij de aangedane huid wegblijven. 

Neemolie laat zich het best verwerken als het tot ongeveer 30 graden wordt verwarmd. Niet warmer, anders kan de werkzaamheid verloren gaan.

 

Neemolie: Natuurlijk middel tegen muggen

Een studie uit 1993 laat zien dat een mengsel van 2% Pure Neemolie in 100ml Kokosbutter, bescherming biedt tegen diverse soorten muggen. In Afrika zijn daarom veel Neembomen aangeplant om de lokale bevolking te kunnen beschermen tegen o.a de malaria muggen. De Neemboom groeit eenvoudig en de olie is makkelijk te maken.

 

Recept van tegen muggen

Muggen zijn dus absoluut geen fan van Neemolie. Daarom kunt u van Pure Neemolie, met een eenvoudig recept, een smeersel maken dat enige natuurlijke bescherming biedt tegen muggen. 
2-4 ml Pure Neemolie mengen met 100ml Kokosbutter of Shea Butter. Smelt eventueel eerst de kokosbutter of shea butter en roer daarna de neemolie hierdoor heen. Laten afkoelen onder goed roeren. U kunt enkele druppels etherische olie toevoegen zoals Citronella, Citroengras, Eucalyptus, Pepermunt, Rozemarijn of Gemberolie, voor extra afwerend effect. Doe het mengsel in een blikje en smeer regelmatig in op uw huid, die kwetsbaar is voor een muggenaanval.
Eerlijk is eerlijk, dit is een redelijk effectieve methode maar u zult mogelijk wat vaker moeten smeren dan bij chemische producten met DEET. 


Neemolie: Biologische gewasbescherming in tuin- of landbouw 

Neemolie wordt veel toegepast als gewasbescherming
Bij planten, van Wietplant tot Rozenstruik, als afwerend natuurlijk middel tegen schimmels en spint, mieren, luizen, insecten, mijten en slakken Daarom wordt Neemolie in de biologische landbouw veelvuldig gebruikt.

U kunt zelf een emulsie of sprayoplossing maken met pure Neemolie. Hiervoor kan de Neemolie worden verdund in lauw water en natuurlijke, groene zeep (dat als emulgator werkt), in een verhouding 1 liter water en ongeveer 5-100ml (0,5-10%) Neemolie en 25-50gr natuurlijke zeep. In plaats van groene zeep kunt u ook Rimulgan gebruiken. 

Rimulgan is een natuurlijke emulgator, op basis van Castorolie. U kunt deze hier vinden in onze webshop.
Eerst de Neemolie mengen met de emulgator (groene zeep of Rimulgan), daarna bij dit mengsel de hoeveelheid water doen. De gemaakte oplossing/emulsie met Neemolie, kan gebruikt worden als spray, door deze in een schone sprayflacon te doen. 
Bladeren (ook onder het blad), stengels en rond de wortels insprayen, 1x behandelen kan voldoende zijn, eventueel na ongeveer een week herhalen. Niet sprayen als plant in de volle zon staat, dan is het beter om 's avonds sprayen.

De te gebruiken concentratie/hoeveelheid pure Neemolie in de oplossing/emulsie, is afhankelijk van de soort plant. Bij preventie is het prima een lagere concentratie Neemolie te gebruiken. Indien bestrijding gewenst is kunt u beter een hogere concentratie Neemolie gebruiken. Het is altijd goed om eerst een klein gedeelte van de plant te behandelen, als test. 
Neemolie is vriendelijk voor bijen.

Neem Olie Puur laat zich het best verwerken als het tot ongeveer 30°C wordt verwarmd. Niet warmer, anders kan de werkzaamheid verloren gaan.

 

Natuurlijke Emulgator voor Neemolie

Rimulgan ® is een milde emulgator op basis van Castor Olie (of Wonderolie) en heeft dus een plantaardige oorsprong. Verder bevat het nog polyoxyethyleen vetzuurester, triglyceride ethoxylaat. Het is geen product dat door ons of onder ons toezicht is geproduceerd, wij kopen het in en hebben het in ons assortiment omdat het een ideale emulgator is om emulsies (water-olie mengsels) te maken b.v. voor Neemolie. Rimulgan is vriendelijk voor de natuur en niet gevaarlijk voor insecten zoals bijen.
Rimulgan mengen met de olie en dit mengsel toevoegen aan de waterige vloeistof.

 

Voorbeeld recepten voor oplossing van Neemolie in water.

 • 0,5% emulsie van Neemolie in water: 5ml Neemolie mengen met 1 ml Rimulgan. Deze oplossing bij 1 liter water voegen.
 • 1% emulsie van Neemolie in water: 10ml Neemolie mengen met 2 ml Rimulgan. Deze oplossing bij 1 liter water voegen. 
 • 10% emulsie van Neemolie in water: 100ml Neemolie mengen met 20 ml Rimulgan. Deze oplossing bij 1 liter water voegen.
 

Neemolie: Natuurlijk middel Kalknagels

Neem Kalknagelolie: Penseel aan de onderkant draaien tot er Neem olie verschijnt op of in het kwastje. 2 a 3 keer per dag de aangedane nagels en nagelriemen bestrijken met NEEM kalknagelolie. Laten intrekken (ong 30 minuten). Blijven herhalen tot de nagel geheel is hersteld. Dit kan 3-6 maanden duren. Na de behandeling gedurende 1 maand nog drie keer per week gebruiken. Voor een sneller resultaat is het beter om de aangedane nagels, eerste te vijlen.
 

Neemhout: Natuurlijke Tandenborstel

Neem takjes van de NeemboomAzadirachta Indica, worden van oudsher gebruikt in Azië, met name India. Neemboom hout stokjes, takjes worden daar gebruikt voor mondhygiëne als natuurlijke tandenborstel. Onze vers geoogste Neemboom stokjes, takjes, zijn afkomstig uit India en zijn geoogst van in het wild groeiende Neembomen. Onze Neemboom hout stokjes, takjes vindt u hier>>
 

Neemolie bestellen in de BeriVita webwinkel

Onze Neemolie producten vindt u als u hier klikt. Bij de producten staan eventuele reviews/beoordelingen van klanten. Heeft u vragen of wilt u grotere hoeveelheden en/of bulk verpakkingen bestellen? Neemt u dan contact met ons op via info@berivita.com, we maken graag een offerte en mogelijk kunnen we u een aantrekkelijke korting aanbieden.
 

Wat is de Neemboom en Neemolie

Neemboom

De Neemboom (spreek uit ‘niem’), Neem Tree, Margosaboom, Niembaum of Azadirachta indica is een boom van de mahoniefamilie Meliaceae. De boom is altijd groen en is ongeveer 15-20 meter hoog, soms, tot maximaal 45 meter. De Neemboom komt van oorsprong voor in Zuidoost Azië (o.a Myanmar, India & Bangladesh) en door cultivering is de Neemboom nu ook te vinden in Afrika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De Neemboom is een heilige boom voor Hindoes en is zeer belangrijk in de Ayurvedische geneeskunde. Er wordt gebruikgemaakt van de bladeren, bast, pitten en wortels van de Neemboom, onder meer in de vorm van extracten, pure olie, poeder, tincturen en thee (bladeren). De Neemboom zou meer dan honderd farmacologisch actieve stoffen bevatten, die mogelijk antiseptische, ontstekingsremmende, antidiabetische, antibacteriële en antimycotische effecten zouden hebben. De Neemboom wordt niet voor niets als ‘wonderboom’ gezien in grote delen van Azië.

In de bloei heeft de neemboom, kleine witte bloemetjes, die veel insecten aantrekken, o.a. bijen. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid komen er groene vruchten tevoorschijn, die lijken op olijven. In de vruchten zit 1 kern en een beetje, bleek vruchtvlees. De kern of pit is zeer rijk aan olie. Uit deze pitten/zaden wordt door koude persing onze Neemolie gewonnen. Wat overblijft, na de persing, wordt gebruikt als natuurlijke meststof in de landbouw.
 

Neemolie

Neemolie, ook wel Margosa olie staat bekend om huidverzorgende en insectenwerende eigenschappen. De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van Neemproducten en in het bijzonder Neemolie. Vaak zijn de bekende toepassingen bevestigd en daarom komen er tegenwoordig steeds meer Neemproducten, met delen van de Neemboom, vrucht of olie, op de markt. Neemproducten worden ook gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel, dat vriendelijk is voor bijen.

Neemolie is een stroperige, bittere & geelbruine olie, die een sterke zwavel- en knoflookgeur heeft. De belangrijkste bestanddelen van neemolie zijn vetzuren: oliezuur (20-60%), palmitinezuur (15- 38%), stearinezuur (5-25%), linoleenzuur (5-25%), beheninezuur (0,3-1,9%), arachidinezuur (ong. 1%) en palmitoleïnezuur (0,15-0,25%). Verder bevat Neemolie zo'n 35 farmacologisch actieve stoffen. De bekendste hiervan zijn triterpenen genaamd limonoïden, zoals azadirachtine, nimbine, nimbidine en nimbolide.

Neemolie laat zich goed mengen met etherische oliën en/of andere basisoliën. Neemolie laat zich het best verwerken als het tot ongeveer 30°C wordt verwarmd. Niet warmer, anders kan de werkzaamheid verloren gaan.
Neemolie hoort bij de zogenaamde niet-drogende oliën.

Natuurlijke oliën zijn grofweg in drie categorieën in te delen:


Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigd vetzuren is (bijv. linolzuur of linoleenzuur), des te sneller droogt de olie aan de lucht (verharsen).
Bij een droge, schrale huid maar ook bij een oudere huid is een meer niet-drogende olie meer geschikt. Hoe minder droog de huid is, des te drogender de olie mag zijn. Tot een sterk drogende olie bij een vette, glanzende en/of onzuivere huid. Belangrijk is om te beseffen dat een huidtype kan wijzigen in de loop der tijd en dat iedere huid anders is, en de reactie op de natuurlijke olie verschillend kan zijn.


Uitsluitend uitwendig gebruiken. Bij twijfel een arts raadplegen.

Bevat: Azadirachta Indica, Neemolie 100%
 

Bijwerkingen Neemolie

Neemolie van BeriVita geeft, voor zover bekend, geen bijwerkingen, bij aanbevolen gebruik.


Zwangerschap, borstvoeding:

Over gebruik tijdens zwangerschap/borstvoeding zijn onvoldoende gegevens bekend en wordt dan ook afgeraden.


Niet gebruiken bij:

Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen. Overgevoeligheid voor Neemolie komt zeer zelden voor maar kan, zoals met elk product, optreden.


Bewaring Neemolie:

Droog en bij kamertemperatuur (15-25ºC). Buiten bereik van kinderen houden. De uiterste gebruiksdatum is vermeld op de verpakking. Onze producten zijn natuurproducten, daardoor kan het product per batch variëren.


Verpakkingen:

Kalknagelolie pen + kwastje, kunststof
50ml flacon kunststof
100ml flacon kunststof
100ml flacon met 50ml Rimulgan
1000ml flacon aluminium
2x1000ml flacon aluminium
5x 1 liter flacon aluminium
10x 1 liter flacon aluminium
25x 1 liter flacon aluminium
Neemhout Stokjes 5 stuks
Neemhout Stokjes 3x 5 stuks


We hebben ook Neemblad poeder in ons assortiment, deze vindt u hier.