Neemolie helpt tegen Spint, Mijten, Tripsen, Schimmel, Bladluizen, en Slakken

Neemolie helpt tegen Spint, Mijten, Tripsen, Schimmel, Bladluizen, en Slakken

Neemolie als natuurlijk pesticide bij planten

Neemolie is een veelzijdige, natuurlijke olie. Afkomstig van de zaden van Neemvruchten. Neemolie kan een goede oplossing zijn als er problemen zijn met insecten, mijten, tripsen en schimmels op planten en bomen. Het mooie van het gebruik van Neemolie bij de bestrijding van plantplagen is, is dat Neemolie erg veilig is om te gebruiken. Het zou niet schadelijk zijn voor nuttige insecten, huisdieren, wilde dieren, vee en de planten zelf. Dat maakt neemolie ideaal voor biologisch tuinieren.
 
  • Veilig te gebruiken voor kamerplanten, landbouw gewassen, kruiden, groenten en (fruit-) bomen
  • Vriendelijk voor huisdieren, wilde dieren en het milieu
  • Neemolie zou effectief zijn tegen zo’n 200 soorten insecten
  • Spaart Regenwormen en bijen en vlinders
  • Neemolie houdt muggen weg
  • Geen resistentie tegen Neemolie

Neemolie heeft nog veel meer toepassingen, zoals bij bepaalde huidproblemen, bij mens en dier, afwerend middel tegen vlooien, teken, wantsen en bij haarproblemen. Uitgebreide informatie over die toepassingen van Neemolie vindt u hier>>
 

Wat is Neemolie

Neemolie wordt gewonnen uit de zaadjes van Neemvruchten. Neemvruchten groeien aan geselecteerde Neem bomen, Azadirachta indica. Neemolie wordt daarom ook wel Azadirachta indica Olie genoemd. Neemolie wordt uitgesproken als 'niem' olie.
De zaden van Neemvruchten worden geperst, zonder warmte, dan komt er een plantaardige olie vrij: Neemolie. Vervolgens wordt de Neemolie gezuiverd door filtratie, om restjes van de zaden te verwijderen.
Pure Neemolie heeft een smeltpunt van ca. 22 °C, hierdoor is het bij kamertemperatuur soms erg stroperig. Bij nog lagere temperatuur kan het zelfs gestold zijn, zoals na verzending via de post. Door een klein beetje te verwarmen, nooit boven de 30 °C, wordt de Neemolie snel weer vloeibaar.
Neemolie is donkerbruin van kleur en heeft een sterke knoflook, nootachtige geur. Deze geur is slecht te camoufleren, soms helpt toevoegen van enkele druppels etherische lavendelolie. De biologische werkzaamheid van ontgeurde Neemolie zou een stuk minder zijn, vandaar dat BeriVita neemolie onbewerkt is, dus ook niet ontgeurd.
 

Hoe werkt neemolie bij plantplagen

Neemolie zou het het hormonale evenwicht van bepaalde insecten verstoren, zodat deze sterven voordat ze vervellen naar de volgende levensfase. Neemolie bevat veel biologisch actieve stoffen. Hiervan is Azadirachtine het meest actief. Azaditachtine vermindert de insecten voeding en werkt als een afweermiddel. Het werkt ook op insectenhormoonsystemen, waardoor het moeilijker is voor insecten om te groeien en eieren te leggen.
 

Voor welke soort plantplagen is Neemolie geschikt?

Neemolie wordt gebruikt om veel ongedierte te bestrijden, waaronder witte vlieg, bladluizen, tripsen, Japanse kevers, mottenlarven, schildluis en spint mijten. Omdat het mijten doodt, die geen insecten zijn maar in plaats daarvan verwant zijn aan spinnen en teken, wordt neemolie ook "miticide" genoemd. Zelfgemaakte Neemolie spray wordt ook gebruikt als fungicide (anti-schimmel) middel tegen roest, zwarte vlek, meeldauw, bladvlek, schurft, anthracnose en grauwe schimmel (botrytis).
 

Neemolie spray maken voor planten en gewassen

U kunt zelf een emulsie of sprayoplossing maken met pure Neemolie. Hiervoor kan de Neemolie worden verdund in lauw water en natuurlijke, groene zeep (dat als emulgator werkt), in een verhouding 1 liter water en ongeveer 5-100ml (0,5-10%) Neemolie en 25-50gr natuurlijke zeep.
De te gebruiken concentratie/hoeveelheid pure Neemolie in de oplossing/emulsie, is afhankelijk van de soort plant.
Bij preventie is het prima een lagere concentratie Neemolie te gebruiken. Indien bestrijding nodig is kunt u beter een hogere concentratie Neemolie gebruiken.
In plaats van groene zeep kunt u ook Rimulgan gebruiken als emulgator voor de Neemolie spray.
Rimulgan is een natuurlijke emulgator, op basis van Castorolie. U kunt deze hier vinden in onze webshop.
Eerst de Neemolie mengen met de emulgator (groene zeep of Rimulgan), daarna bij dit mengsel de hoeveelheid lauw water doen. 

U kunt ook eenvoudig een Neemolie oplossing maken met de kant en klare Neemolie Emulgator mix. Bij 100ml Neemolie 30% mix kunt tot 1 liter water toevoegen, mengen en de oplossing is al gereed. De direct te gebruiken Neemolie met emulgator mix vindt u hier>>

De gemaakte oplossing/emulsie met Neemolie, kan gebruikt worden als spray, door deze in een schone sprayflacon te doen. De oplossing binnen 24 uur gebruiken.
 

Gebruik van Neemolie spray bij planten

Bladeren (ook onder het blad), stengels en rond de wortels insprayen, 1x behandelen kan voldoende zijn, eventueel na ongeveer een week herhalen. Niet sprayen als plant in de volle zon staat, dan is het beter om 's avonds sprayen.
De te gebruiken concentratie/hoeveelheid pure Neemolie in de oplossing/emulsie, is afhankelijk van de soort plant.
U kunt het sprayen met Neemolie wekelijks blijven herhalen, tot de plantplaag onder controle is. Soms wordt bij bestrijding Neemolie spray dagelijks gebruikt, gedurende 1 week.
Bij preventie is 1x per week of per twee weken voldoende.
Het is altijd goed om eerst een klein gedeelte van de plant te behandelen, als test. De planten kunnen een beetje vettig aanvoelen maar dit verdwijnt meestal snel weer.
 

Hoe lang blijft Neemolie op de bladeren, planten aanwezig?

De halfwaardetijd van de Azadirachtine in de grond varieert van 4 - 40 dagen. In water varieert de halfwaardetijd van 48 minuten tot 4 dagen. Ook op plantenbladeren gaat het snel kapot; de halfwaardetijd is 1 - 2,5 dagen. De overige bestanddelen van Neemolie worden in de meeste bodem- en wateromgevingen door micro-organismen afgebroken.
 

Bladluizen en slakken op bloemen en planten

Neemspray, zoals hierboven beschreven, heeft een prima effect. We hebben ook gemerkt dat een BeriVita wasnotenvloeistof een eenvoudige, zeer natuurvriendelijke oplossing is, tegen specifiek bladluizen en slakken.

Wasnoten bevatten Saponine. De saponine in de wasnoten, heeft als functie om de wasnoten te beschermen tegen insecten, zoals bladluizen en slakken. Deze houden dus niet zo van saponine. Wasnoten vindt u hier>>

Om een wasnotenspray tegen bladluizen en slakken te maken, kunt u het beste 50 gram (zo'n 28-30 schalen/schillen) wasnoten, evt. fijn gestampt, in 1 liter water doen en dit aan de kook brengen en eventueel tussendoor stampen en roeren. Ongeveer 10-15 minuten laten koken op laag vuur. Laten afkoelen met het deksel op de pan. Het afgekoelde mengsel filtreren met bv een katoenen doek (hiermee haalt u kleine stukjes schil uit het mengsel). Vervolgens kunt u het in een sprayfles doen en bewaren in de koelkast. Even schudden voor gebruik.
Tegen bladluizen: De planten en bloemen besproeien, niet in de volle zon maar 's morgens of 's avonds
Tegen slakken: De grond rondom de planten besproeien.

Wilt u Neemolie proberen?
De informatie zoals weergegeven op deze website is naar beste weten en met de grootste zorg samengesteld. De samenstellers aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die bij toepassing, gebruik of misbruik van de informatie en/of producten kan ontstaan. De verzamelde informatie is gebaseerd op studies en experimenten van gebruikers verspreid over de hele wereld en is afkomstig van diverse literatuurbronnen en is uitdrukkelijk alleen bedoeld ter informatie. Wij garanderen en claimen niet dat onze producten hetzelfde effect zullen hebben in alle voorkomende, of vergelijkbare gevallen.
      12-05-2020 13:53     Reacties ( 10 )
Reacties (10)
 Karel -  18-11-2022

Preventief : max. 2 ml per liter water Bestrijding: max. 3 ml per liter water Hogere dosering kan bladschade veroorzaken. Bij ernstige plaag frequentie opvoeren, dosering niet.

 Pos -  02-08-2022

Ontzettend fijne middel. Werkt verrassend goed bij mijn schattekes.

 Floris -  23-02-2022

Pas op! Je planten gaan dood bij een te sterke verhouding. Een paar dagen na het aanbrengen zit er bij mij geen blad meer aan de plant, na dit advies om bij bestrijding een verhouding van 1:10 te gebruiken. Ik heb het oa op een mooie grote pannenkoekenplant (bijna 1 meter hoog) gebruikt. Nu is het een kale stok en is hij het sterven nabij. Om maar niet te spreken over de andere planten waar ik het heb toegepast…

 Anuschka -  26-07-2021

Absoluut fantastisch middel de neemolie, mijn plantjes zijn blij! Ik dus ook :-)

 Martin -  08-09-2020

Neemolie is echt een wondermiddel bij planten, rouwvarenmuggen miste in nog in dit overzicht, daar gebruik ik het voor. Werkt perfect. Neemolie is een bijzondere olie vind ik het. Waarom kennen niet meer mensen dit als wonder middel voor gezonde planten?? Ik had er nog nooit van gehoord in ieder geval.

 zzzzz -  25-05-2020

Eeen goede tijd om neemolie te gebruiken bij plantjes is in de eerste weken van de kweekfase. Wanneer je jezelf aanwent om in de eerste twee weken van de bloeifase van iedere kweekcyclus te behandelen met neemolie, zul je zien dat je vrijwel nooit meer last zult hebben van insectenten of andere ongein. Je kunt het mengsel ook gebruiken om de aarde mee te behandelen wanneer je last hebt van beestjes in de grond... top spul.

 Sharon -  24-05-2020

Tip, ik gebruik de neemolie samen met wat druppels manuka olie (is een soort tea tree...), dat geeft bij mijn rozen een extra goed effect. Ik weet niet of dat inbeelding is maar ik gebruik de neemolie spray maar 1x per 2 weken. Ik spuit ook op de grond rondom de stam. Geen last meer gehad van meeldauw, spint of luizen.... en voelt goed zonder chemische zooi.

 a.n. -  20-05-2020

Neemolie is prima bij mijn plantjes, getest vorige maand en goed bevonden. Enige wat ik wou zeggen is dat de geur van de neem wel meevalt. groetjes!

 Nietbelangrijk -  18-05-2020

Ik maak zelf wietolie en gebruik neemolie voor de wietplantjes in de kweekruimte. Werkt prima tegen trips en andere troep. Aanrader. Plantjes worden wel wat vettig maar dat was je er zo af. Heb zelf die spray gemaakt. Erg makkelijk te doen!

 N -  15-05-2020

Dit werkt inderdaad heel erg goed, ik gebruk het in de kas op mijn tomatenplanten, het ruikt niet lekker maar werkt echt goed. Ik las dat in sommige landen neemolie zelfs wordt gegeten, dus volgens mij heel veilig en voelt beter dan die chemische troep, die trouwens ook niet zo fris ruikt...

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Makkelijk bestellen, ook zonder account
Achteraf betalen met Klarna
Veilig en vertrouwd, sinds 2008