Shea Butter: Eigenschappen en tips voor huid en haren

Alles over Shea Butter, Boter

Shea Butter is een enorm populair natuurlijk product voor de verzorging van huid en haren. Intikken op Google levert zomaar zo’n 100 miljoen zoekresultaten op….. Er zijn ruwweg 2 soorten Shea Butter, de bekendste is de ‘gewone’ Shea Butter afkomstig uit Ghana en de wat minder bekende Nilotica Shea Butter uit Uganda.
Daarnaast hebben is er ook gele shea butter of yellow shea, deze is verrijk met wortels van Borotutu boom uit Afrika.

 

Wat is Shea Butter

Shea Butter, ook wel Shea Boter genoemd, is een 100% natuurlijk en plantaardig product dat wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom, ook wel Karité boom of Vitellaria paradoxa genoemd.
De wetenschappelijke naam voor Shea Butter is Butyrospermum parkii.
De 15 meter hoge Shea boom geeft pas na zo’n 20 jaar noten. De pitten van deze noten worden gestampt en daarna met warm water opgeklopt. Bij het afkoelen komt dan een ivoorkleurige massa vrij: Shea Butter. Vervolgens wordt de butter of boter alleen nog met een zeef gescheiden van het water. Dan gaat het in pot, blik of stick. Onze Shea Butter wordt dus verder niet bewerkt en is ongeraffineerd, hierdoor blijven de natuurlijke eigenschappen behouden en verliest de Shea Butter niet aan kracht, zoals bij bewerkte en geraffineerde shea wel het geval kan zijn. Onbewerkte Shea Butter, boter heeft een ivoorachtige kleur en een wat rokerige, nootachtige geur. In Afrika wordt Shea Butter al eeuwenlang gebruikt voor de dagelijkse verzorging van huid en haar.

 

Daarom onbewerkte Shea Butter

Shea is veel te vinden in allerlei zeer commerciële crèmes, zalven, lotions en zepen, maar de werking van Shea Butter is in deze producten zal niet erg groot zijn omdat meestal bewerkte en geraffineerde Shea Butter als bestanddeel wordt gebruikt. Bewerkte en geraffineerde Shea Butter wordt gewonnen met behulp van hexaan, alcohol of andere chemische oplosmiddelen. Geraffineerde Shea Butter wordt vaak ontgeurd of op extreem hoge temperatuur verhit en gebleekt. Door het raffinage proces worden de biologisch actieve stoffen in de ongeraffineerde Shea Butter flink verminderd en blijven er soms chemische restanten achter in de Shea Butter. Bij onbewerkte Shea Butter wordt deze  gemaakt en zonder het gebruik van chemicaliën, aroma’s of conserveringsmiddelen. Dit is erg belangrijk want alleen ongeraffineerde Shea Butter bevat nog alle vitamines en mineralen uit de Shea noten. Zo blijven de krachtige eigenschappen van onbewerkte Shea, zoals vochtinbrenger en helend voor huid en haar, behouden.
 

Verschil gewone Shea Butter en Shea Nilotica

Het verschil tussen Shea Butter en Shea Butter Nilotica is dat Shea Butter Nilotica een variant is van gewone of normale Shea Butter. Shea Butter Nilotica komt uit bosrijke gebieden van Oost-Afrika, Uganda en reguliere, gewone Shea Butter uit West-Afrika, Ghana.
Nilotica Butter is romiger, zachter, beter smeerbaar en heeft, van nature, een betere, wat zoetige geur. Helaas heeft Shea Boter Nilotica een lager smeltpunt dan reguliere Shea Butter, hierdoor 'smelt' Shea Nilotica eerder bij iets warmere omgevingstemperatuur tot, wat lijkt op, een natuurlijke olie: Shea Olie. Na afkoelen kan de Shea Nilotica soms dan wat korrelig aanvoelen. In de koelkast bewaren kan dat effect sterk verminderen.

 

Eigenschappen Shea Butter

Het bijzondere aan deze Shea Butter zijn de zogenaamde niet-verzeepbare bestanddelen. Hierdoor wordt de Shea Butter erg goed verdragen door de huid en het haar. Om deze reden wordt Shea Butter in Afrika al eeuwenlang gebruikt ter bescherming en verzorging van de huid en de haren. Mede door de goede vochtbindende eigenschappen van Shea is het ideaal voor erg droge, gesprongen huid. Overigens wordt ook geclaimd dat Shea Butter een helend effect heeft bij allerlei huid problemen zoals psoriasis, littekens, kloven, eczeem, zwangerschapsstriemen tot pijnlijke spieren. Shea Butter is zeer vet en kan een glimmend laagje achter laten na aanbrengen.
Pure Shea Butter zou een natuurlijke zonbeschermingsfactor hebben van rond de 5 en op die manier helpen als een natuurlijke bescherming tegen de zon. Belangrijk is wel dat bij natuurlijke producten deze UV-factor moeilijk te bepalen is en per batch kan wijzigen, het blijft dus belangrijk alert te blijven op verbranding door de zon.
Extra informatie over natuurlijke zonnebrand producten vindt u hier>>

Sterk wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van Shea Butter is helaas erg schaars, wel is er erg veel Afrikaanse volkswijsheid traditie en getuigenissen over het effect van Shea Butter. In de tijd van tientallen chemische stoffen en zelfs plastic balletjes in allerlei huidproducten, kan een mooi, puur natuurproduct, dat zelfs wordt gegeten, geen slecht idee zijn om te proberen. Shea Butter wordt overigens ook veel gebruikt als toevoeging in chocola.

 

Tips en toepassingen om Shea Butter te gebruiken

 

Droge huid, Kloven en Jeuk

Shea Butter is een fantastisch natuurlijk product om vocht in de huid vast te houden. Is uw huid droog, schilferig dan zal aanbrengen van Shea Butter de huid vaak snel herstellen. Vaak gaat zo’n droge huid gepaard met jeuk.
Doe een beetje Shea Butter op de aangedane plekken en masseer deze goed in. Doe dit bij voorkeur 2 keer per dag maar zeker 1 keer per dag. Als de huid is hersteld kan enkele keren per week voldoende zijn. Extra algemene tips tegen jeuk vindt u hier>>
Naast de ‘gewone’ huid is het ook prima te gebruiken bij kloven in de voeten en op de handen. Meer informatie over kloven vindt u hier>>

 

Onderhoudszalf bij gebruik hormoonzalven

Bij bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, worden vaak hormoonzalven voorgeschreven. Nadeel is dat deze zalven de huid vaak uitdrogen en erg dun maken. Om dit te verminderen kunt u uitstekend Shea Butter als een onderhoudszalf gebruiken, dus meerderde keren per dag, tussen de tijdstippen dat u met de hormoonzalf smeert door met Shea Butter de aangedane huid behandelen. Het is wel goed tenminste een uur te wachten na aanbrengen van de hormoonzalf, zodat deze goed kan inwerken. Aanbrengen na het douchen of baden is het meest effectief.
 

Kalmerend bij vlammende huidaandoeningen

Bij sommige huidaandoeningen kan de huid rood opvlammen en soms barst de huid zelfs open. Deze plotselinge verergering van een huidaandoening kan plotseling optreden of door bepaalde omstandigheden. Regelmatig aanbrengen van pure Shea Butter zou een rode, zeer gevoelige huid kalmeren.
 

Shea Butter en lipverzorging

Shea Butter is uitstekend als natuurlijke lipverzorging te gebruiken. Prima puur te gebruiken maar ook gemengd met een natuurlijke olie en wat vanille aroma, zie ook onze lippenzalf. Bijkomend voordeel is dat Shea Butter enigszins beschermt tegen de schadelijke invloed zonlicht. In de zomer handig in de winter, bij sneeuw, erg belangrijk.
 

Haarverzorging en Shea Butter

Shea Butter wordt gebruikt om haren en hoofdhuid te verzorgen, het zou ook een gunstig effect hebben tegen roos. Verder wordt Shea Butter voor allerlei haarproblemen gebruikt. Zoals bij droog haar en het herstellen van beschadigd haar. Daarnaast zou het irritaties van de hoofdhuid, zoals roos, kunnen verminderen. Wellicht de bekendste toepassing van Shea Butter is verminderen van zeer sterk krullend haar. Daarnaast beschermt Shea Butter het haar tegen UV licht van de zon en de beschadigingen veroorzaakt door bijvoorbeeld een krultang of andere vormen van extreme verhitting van het haar.
Pure BeriVita Shea Butter kan op allerlei manieren voor haarverzorging gebruikt worden. U kunt simpelweg een kleine hoeveelheid Shea Butter in de hand nemen, deze in de handen uitwrijven, de Shea Butter zal smelten tot een Shea Olie. Dit goed in de haren masseren 
 

Voor het douchen

Een andere manier is om voor het douchen een klein beetje Shea Butter smelten, door verhitten, tot maximaal 30C°, bv met warm water. De gesmolten Shea Butter is dan een shea olie en deze kunt u makkelijk in het haar masseren. Gebruik een ruime badmuts of handdoek over het haar om de Shea Butter goed te laten inwerken. Hierdoor kan de Shea Butter optimaal inwerken. Tenminste 30 minuten laten inwerken.
Was het haar daarna uit met shampoo.

 

Na het douchen

Verder kunt u de Shea Butter na het douchen gebruiken. was uw haar met een shampoo naar keuze. Terwijl uw haar nog vochtig is masseert u pure Shea Butter door uw haar. Laat de Shea Butter tenminste 30 minuten zitten spoel uw haar uit met water en eventueel na spoelen met shampoo om het haar minder vet te maken.
 

Zelf producten maken met Shea Butter

Het is uiteraard mogelijk zelf producten, DIY, te maken met Shea Butter. U kunt naar wens natuurlijke oliën en Butter mengen met de Shea Butter. Enkele druppels etherische olie kunnen uw producten een heerlijk geur geven. Handig is om bij het verwerken van Shea Butter, eerst de Butter te smelten door middel van licht verwarmen. Na smelten kunt u de door u gewenste ingrediënten samenvoegen en onder roeren laten afkoelen. Recepten voor zelfgemaakte Shea producten zijn zeer veel op internet te vinden, we kunnen ze onmogelijk allemaal op noemen. Wel hebben we een mooi blok Shea Butter van maar liefst 10kg, hiermee kunt u voordelig heel veel producten maken met Shea Butter. Veel succes.
We hebben ook verschillende lekker geurende mixen met shea butter zalf en etherische oliën gemaakt, deze vindt u hier>>

Pure en onbewerkte Shea Butter producten vindt u hier>>

Pure en onbewerkte Nilotica Butter producten vindt u hier>>De informatie op deze pagina over Shea Butter is bedoeld als algemene ondersteuning, bevordering en optimalisering van de gezondheid. Het is niet bedoeld om onze producten te promoten als geneesmiddel, als diagnose mogelijkheid, om te genezen of om enige ziekte te voorkomen. Bij twijfel altijd een arts raadplegen.

      03-01-2019 15:16     Reacties ( 9 )
Reacties (9)
 R.T. -  02-02-2021

Nuttige informatie over shea boter, handige tips en ik zou altijd de raw variant zoals deze uit ghana aanbevelen. De geur is niet zo selcht als ik weleens lees.... Zelf meng ik de shea met een kukuiolie, kukui ole is vrij onbekend maar een geweldige olie vooral bij huidontstekingen...

 Berivita.com -  31-10-2019

Bedankt voor jullie tips over Shea Butter, hopelijk volgen er nog meer tips!

 y. -  14-02-2019

Bedankt voor dit mooie stuk over Shea Ik vind shea butter heerlijk maar als ik het aan andere mensen geef vinden ze soms de geur niet prettig, sinds kort heb ik ook avocado butter, dat is ook prima, ruikt beter en smeert zachter. Eerlijk gezegd vindt ik shea butter fijner maar geur en smeerbaarheid van avocado butter zijn wel beter moet ik zeggen

 Carolien -  29-01-2019

Mijn huid is zeer gevoelig en ik kreeg altijd vaseline en paraffine maar worden de rode plekken niet echt beter van, snds tijdje gebruik ik deze shea zalf: Enorm een verschil. Jeuk is weg en plekken zijn veel rustiger. Ik smeer de shea alleen voor het naar bed gaan, wel oppassen met vet vlekken in het beddengoed daarom die ik er een stuk kous over. Kan het iedereen aanraden

 van der d. -  07-01-2019

Bedankt dit is een mooi overzicht over shea butter, jullie zouden er nog kunnen schrijven hoe je ongeraffineerde (unrefined) herkent van de ongeraffineerde shea..... ik heb wel eens gelezen dat spierwitte shea butter altijd is bewerkt en natuurlijke shea behoort namelijk wat gelig te zijn.. dacht ik... maar misschien kunnen jullie dat toevoegen aan deze info?

 Anoniem -  06-01-2019

Ik gebruik helaas regelmatig hydrocortison voor mijn huid. Als onderhoudszalf voor tussen de hydrocortison kreeg ik vaseline creme van de dermatoloog maar vaseline komt van dikke, zwarte aardolie!! Dat is zo erg bewerkt dat t witt is geworden pfff dat ga ik dus niet meer op mijn huid smeren!! Heb nu al een tijdje shea butter gemengd met wat olie. Dat voelt veel beter!! Bizar dat mensen aardolie op hun huid smeren....

 C. -  05-01-2019

Mijn knokkels van de handen zijn in de winter altijd zo droog dat t bloed eruit komt als ik er niks aan doe..... nu smeer ik er een dikke laag shea butter op en dan slapen met katoenen handschoenen er over... volgende dag is t weg! T... misschien mooie tip voor iemanf

 Karin -  04-01-2019

Shea buter is zeker een absolute must om in huis te hebben, ik houd zelf wel van knutselen met creme enzo en maak graag zelf mijn huidverzorging, shea gebruik ik veel. Zelf vind ik de shea in de winter vrij hard, zal wel door de kou komen.. ik meng er meestal een beetje simpele olijfolie doorheen, smeert het veel beter. Even de shea beetje warm maken in een warm water badje dan beetje olie er bij en klaar

 Mer -  03-01-2019

Mooi stukkie over shea boter, ik meng het met bruine suiker dan krijg je een soort scrub. Kun je zelf een beetje mee spelen en kijken hoeveel scrub je wilt zonder plastic bolletjes!