Kloven: Oorzaken, Tips & Natuurlijke Middelen

Huidprobleem: Kloven in handen, vingers en knokkels

Kloven, wat zijn het?

Iemand die eerder kloven of barstjes in de huid heeft gehad, weet maar al te goed wat kloven zijn.... Kloven zijn scheurtjes in de (droge) huid. De scheurtjes zijn ondiep en kunnen soms een beetje bloeden en komen vooral voor op de vingers en knokkels. Verder geven kloofjes of barstjes in de huid soms een branderig, jeukerig en trekkerig gevoel van de huid. Deze scheurtjes in de huid ontstaan meestal op een plek waar de huid al zeer droog is. Hoewel kloven meestal ontstaan op handen en vingers kunnen ze in principe op elke plek van het lichaam ontstaan. Erg veel voorkomend zijn scheurtjes van de huid rondom de knokkels. Kloofjes in de huid worden niet als een ernstige aandoening gezien maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Zeker als de barstjes in de huid gaan bloeden.
 

Ontstaan van kloven

Kloven kunnen een onderdeel zijn van een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis maar meestal ontstaan kloven als ‘bijwerking’ van een zeer droge huid. Bij een zeer tot extreem droge huid, voelt de huid droog en vaak ruw aan. De droge huid heeft altijd een zeer dunne structuur. De poriën doorgaans zijn erg klein en bijna niet te zien. Soms zijn er schilfers en droge, witte plekken. De droge huid bevat te weinig natuurlijke vetten of talg om water/vocht vast te houden. Hierdoor droogt de huid snel uit en wordt de bescherming en de barrièrefunctie van de huid minder. Dit maakt de huid zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals irriterende stoffen, wrijving en koude of warme lucht. De huid raakt hierdoor verder aangetast en uiteindelijk ontstaan barstjes en scheurtjes, dus kloven in de huid. Vingers (knokkels) en handen komen het meest direct in aanraking met invloeden van buitenaf, zoals koude wind maar ook wasmiddelen en andere synthetische stoffen, zoals reguliere ‘verzorgings-’producten.
 

Kloven voorkomen en natuurlijke middelen

Uiteraard is, zoals altijd, voorkomen het beste. Daarom is het goed om voor een goede, natuurlijke bescherming van de huid te zorgen. Probeer verder zoveel mogelijk om prikkelende stoffen te vermijden, zeker als u al gevoelig bent voor droge huid en/of kloven. Denk bij prikkelende of irriterende stoffen ook aan sterke, chemische zepen, parfum, conserveermiddelen en kleurstoffen. Deze stoffen kunnen de natuurlijke vetten, die uw huid beschermen, afbreken. Sterke temperatuurswisselingen kunnen ook beter vermeden worden maar dit is in de praktijk meestal niet haalbaar. Een goede luchtvochtigheid helpt ook om de huid in goede conditie te houden.

Zijn er toch kloven of is er neiging tot kloven, dan kunt u de huid en/of kloven verzorgen & aanpakken op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld met een, niet-drogende, natuurlijke olie of een natuurlijke butter.
Een andere manier die wordt geadviseerd bij kloven is met zinkzalf insmeren
(bron: huidarts.com). Voor een extra krachtig effect kunt u ook de zinkzalf of butter aanbrengen voor de nacht én de aangedane huid afplakken met een huidvriendelijke pleister of een katoenen handschoenen aandoen. De dag erna pas de pleister verwijderen of handschoen uit doen, eventueel enkele dagen herhalen tot de huid is hersteld.
Het is verder verstandig om producten te vermijden met water (aqua) en/of minerale oliën, zoals paraffine en vaseline. Bij twijfel over de te volgen behandeling of een sterke toename van de klachten, altijd een (huis-) arts raadplegen.

 

Tot slot nog wat algemene tips & tricks om een droge huid, jeuk en kloven te verminderen of te voorkomen

 
  • U kunt de huid bedekken met katoen (bv handschoenen) om irritatie van het krabben te beperken en het helpt om de natuurlijke olie of butter goed te laten inwerken in de huid.
  • Uw huid extra invetten met een vette natuurlijke olie of butter, want: hoe droger de huid, hoe meer jeuk.
  • Afleiding en alternatieven gebruiken in plaats van krabben, bijvoorbeeld wrijven of kloppen op de huid. Wanneer u blijft krabben houdt u de aandoening of irritatie in stand en brengt u voortdurend schade aan, aan de toch al beschadigde huid.
  • Slapen in een koele kamer, want warmte geeft vaak een toename van jeuk.
  • Dragen van katoenen kleding.
  • Als u van het dragen van schone kleding of het slapen tussen schone lakens jeuk krijgt, dan kan het zijn dat het wasmiddel en/of wasverzachter die u gebruikt, de huid irriteert. Een natuurlijk wasmiddel zoals BeriVita Wasnoten is dan het beste alternatief.
  • Zo weinig mogelijk water gebruiken; dus zo min mogelijk douchen/baden en handen wassen. Het is raadzaam om thuis of in de werksituatie een privé-handdoek te gebruiken. Dit om te voorkomen dat u in aanraking komt met zeepresten die in de handdoek achterblijven en dus weer jeuk kunnen veroorzaken.
  • Bij het dragen van huishoudhandschoenen altijd een katoenen handschoen eronder dragen. Huishoud handschoenen alleen kunnen een broeireactie geven en dit kan leiden tot een toename van jeuk.
  • Bij vorst de huid extra beschermen met een natuurlijk product. Door kou kan de huid verder uitdrogen.
?
→ Onze producten bij Kloven

      24-11-2017 10:34     Reacties ( 3 )

Reacties (3)
 M.k. -  07-11-2018

Het is weer en weer last van enorme ravijnen, kloven dus op mijn vingers en vingerkootjes. Per toeval bij dit handige artikel over kloven en scheurtjes gekomen. Bij mij loopt bloed er soms uit. Bedankt voor de handige tips. Gewone, dikke shea helpt bij mij t bestein de herfst. Zodra ik droge huid voel doe ik er een dikke laag sjea butter op de droge plekken van mijn vingers en dan een oude handschoen aan... nachtje slapen... en voila. Huid is weer baby zacht. Top tip! Dank.

 Bert -  18-09-2018

@jeanet: je kunt zinkzalf er wel makkelijk afhalen met olie, maakt niet uit welke olie. Nooit zeep gebruiken, slaat zink helemaal wit uit. Overigens heb ik ook erg veel last van kloven op de knokkels, nu niet met dit weer maar als t iets guurder wordt buiten komen de kloven meteen, diepe scheuren met bloed en al. Hier staan nuttige tips, bedankt. Ik ga dit klovenseizoen maar eens proberen met shea butter en een handschoen 's nachts... kijken of dat gaat werken tegen de kloven.... ben benieuwd.

 Jeanet -  09-09-2018

Handig artikel. Heb zinkzalf geprobeerd, flinke kloven op m'n knokkels. Pijn en diepe scheuren, zelfs bloed! door droge weer. Vond zink vervelend. Alles alaat we etg wit uit en krijg t er bijna niet al. Nu aan de shea met een handschoen s nachts. Werkt prima. Wel ff wennen met een handschoen slapen maar knokkels weer dicht. Dat wel!