Kloven in Handen: Oorzaken, Veel Tips & Natuurlijke Oplossingen

Kloven in Handen: Oorzaken, Veel Tips & Natuurlijke Oplossingen

Tips tegen kloven in handen, vingers en knokkels

Kloven, wat zijn het?

Iemand die eerder kloven of barstjes in de schrale huid heeft gehad, weet maar al te goed wat kloven zijn...... Kloven zijn scheurtjes in de droge huid van vingers of de bovenkant van de handen. De scheurtjes in de huid zijn ondiep en kunnen soms een beetje bloeden. Kloven komen vooral voor op de vingers en knokkels van de handen. De huid van de vingers en knokkels is dan zeer droog, rood en vaak schilferig. Verder geven kloofjes of barstjes in de huid soms een branderig, jeukerig en trekkerig gevoel van de huid. Deze scheurtjes in de huid ontstaan meestal op een plek waar de huid zeer droog of schraal is.
Hoewel kloven meestal ontstaan op handen, vingers en knokkels kunnen ze in principe op elke plek van het lichaam ontstaan. Erg veel voorkomend zijn scheurtjes van de schrale huid rondom de knokkels.
Kloofjes in de huid worden niet als een ernstige huid aandoening gezien maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Zeker als de barstjes in de huid gaan bloeden.

 

Ontstaan van kloven

Droge handen en vingers kunnen onder andere komen door veelvuldig handen wassen met chemische zeep of desinfectie middel. De huid krijgt dan geen kans om goed te herstellen, met het wassen verdwijnt ook de vettige beschermlaag van de huid: Talg.
Kloven kunnen ook een onderdeel zijn van een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis maar meestal ontstaan kloven als ‘bijwerking’ van een zeer droge huid.

 

Droge huid

Bij een zeer tot extreem droge huid, voelt de huid droog en vaak ruw aan. De droge huid heeft altijd een zeer dunne structuur. De poriën doorgaans zijn erg klein en bijna niet te zien. Soms zijn er schilfers en droge, witte plekken. De droge huid bevat te weinig natuurlijke vetten of talg om water/vocht vast te houden. Hierdoor droogt de huid snel uit en wordt de bescherming en de barrièrefunctie van de huid minder. Dit maakt de huid zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals irriterende stoffen, wrijving en koude of warme lucht. De huid raakt hierdoor verder aangetast en uiteindelijk ontstaan barstjes en scheurtjes, dus kloven in de huid.
Vingers (knokkels) en handen komen het meest direct in aanraking met invloeden van buitenaf, zoals koude wind maar ook wasmiddelen en andere synthetische stoffen, zoals reguliere ‘verzorgings-’producten kunnen de huid van de vingers en knokkels aantasten.

 

Kloven voorkomen en natuurlijke middelen

Uiteraard is, zoals altijd, voorkomen het beste. Daarom is het goed om voor een goede, natuurlijke bescherming van de huid te zorgen. Probeer verder zoveel mogelijk om prikkelende stoffen te vermijden, zeker als u al gevoelig bent voor droge huid en/of kloven. Denk bij prikkelende of irriterende stoffen ook aan sterke, chemische zepen, parfum, conserveermiddelen en kleurstoffen. Deze stoffen kunnen de natuurlijke vetten, die uw huid beschermen, afbreken. Sterke temperatuurswisselingen kunnen ook beter vermeden worden maar dit is in de praktijk meestal niet haalbaar. Een goede luchtvochtigheid helpt ook om de huid in goede conditie te houden.

Zijn er toch kloven of is er neiging tot kloven, dan kunt u de huid of kloven verzorgen en aanpakken op een natuurlijke manier. Bijvoorbeeld met een, niet-drogende, natuurlijke olie of een natuurlijke butter.
Een andere manier die wordt geadviseerd bij kloven is met zinkzalf insmeren bron: huidarts.com. Voor een extra krachtig effect kunt u ook de zinkzalf of butter aanbrengen voor de nacht én de aangedane huid afplakken met een huidvriendelijke pleister of een katoenen handschoenen aandoen. De dag erna pas de pleister verwijderen of handschoen uit doen, eventueel enkele dagen herhalen tot de huid is hersteld.
Het is verder verstandig om producten te vermijden met water (aqua) en/of minerale oliën, zoals paraffine en vaseline. Bij twijfel over de te volgen behandeling of een sterke toename van de klachten, altijd een (huis-) arts raadplegen.
Onze nummer 1 tip voor natuurlijk aanpakken van kloven is Shea Butter of de zachtere variant Nilotica butter maar ook andere pure, onbewerkte butters zijn prima geschikt tegen kloven. U vindt goede butters hier>>

 

Hoe wordt een butter gemaakt? Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde butters? Veel van deze algemene informatie over butters vindt u hier>>


Tot slot nog wat algemene tips & tricks om een droge huid, jeuk en kloven te verminderen of te voorkomen:
 

  • Na het handen wassen de handen en vingers goed drogen, daarna insmeren met een natuurlijke butter of vette, natuurlijke olie, deze vindt u hier>>
  • U kunt de huid bedekken met katoen (bv handschoenen) om irritatie van het krabben te beperken en het helpt om de natuurlijke olie of butter goed te laten inwerken in de huid.
  • Uw huid extra invetten met een vette natuurlijke olie of butter, want: hoe droger de huid, hoe meer jeuk.
  • Afleiding en alternatieven gebruiken in plaats van krabben, bijvoorbeeld wrijven of kloppen op de huid. Wanneer u blijft krabben houdt u de aandoening of irritatie in stand en brengt u voortdurend schade aan, aan de toch al beschadigde huid.
  • Slapen in een koele kamer, want warmte geeft vaak een toename van jeuk.
  • Dragen van katoenen kleding.
  • Als u van het dragen van schone kleding of het slapen tussen schone lakens jeuk krijgt, dan kan het zijn dat het wasmiddel en/of wasverzachter die u gebruikt, de huid irriteert. Een natuurlijk wasmiddel zoals BeriVita Wasnoten is dan het beste alternatief.
  • Zo weinig mogelijk water gebruiken; dus zo min mogelijk douchen/baden en handen wassen. Het is raadzaam om thuis of in de werksituatie een privé-handdoek te gebruiken. Dit om te voorkomen dat u in aanraking komt met zeepresten die in de handdoek achterblijven en dus weer jeuk kunnen veroorzaken.
  • Bij het dragen van huishoudhandschoenen altijd een katoenen handschoen eronder dragen. Huishoud handschoenen alleen kunnen een broeireactie geven en dit kan leiden tot een toename van jeuk.
  • Bij vorst de huid extra beschermen met een natuurlijk product. Door kou kan de huid verder uitdrogen.
 

Alle producten tegen kloven vindt u hier>

      24-11-2017 10:34     Reacties ( 13 )
Reacties (13)
 Huisman -  25-11-2023

Die pure butters werken erg goed tegen kloven. De zinkoxide ook geprobeerd maar is wordt echt alles wit. Kloofjes zijn ook weg met zink maar je moet wel goed uitkijken. Zinkoxide kun je niet met zeep wegkrijgen trouwens. Beste werkt olie.

 Pos -  18-11-2023

Werkt ook bij kloven op de hak, sok erover na nachtje heerlijk zacht!

 Wauw -  14-11-2023

Handig artikel over kloven, bedankt!

 Yvi -  04-12-2022

Mooi blog over kloven op de handen en vingers. De tips helpen goed. Vroeger gebruikte ik uiercreme en vaseline. Met shea butter gaat het veel beter. Ik doe er een beetje mango olie bij, beetje verearmen en goed mengen. Dan flink in smeren voor het slapen. Ouwe sok er over en volgende ochtend weer zonder kloven... top

 Tina -  22-04-2021

hallo, bij mij helpt het goed, Shea butter, Calendula zalf en amandel olie. Echter ik kamp al 2 maanden met gesprongen huid op knokkel wijsvinger, na 5 dagen smeren is het dicht, blijf ik doorsmeren maar na 3 a 4 dagen terug open. Huid is ook rood en warm op die plaats. Zeer vervelend, ik moet volgende week naar mijn huisarts toch eens met haar bespreken ook

 MvS -  16-02-2021

Hoi BeriVita, Bedankt voor dit artikel over kloven, ik heb zelf tot bloedens toe, een ruwe droge huid gehad. Zinkzalf geprobeerd maar dat spul maakt werkelijk alles wit en is lastig van de huid af te halen... met zeep wordt de witte uitslag alleen maar meer. Paar weken geleden Mango butter gekocht, zo wat is dat een dikke butter, veel dikker dan shea butter... ik smeer voor het slapen een laagje op mijn knokkels en boevenkant van de vingers, dan een oude handschoen aan en slapen... onwaarschijnlijk maar de volgende dag is de huid stuk zachter en de droogheid vrijwel verdwenen...zonder de witte waas van zinkzalf. Ik doe het nu ongeveer 2x per week en nul last gehad, zlefs met de koud van de afgelopen week. Top. Ik kan het echt iedereen aanraden! Dat wilde ik even kwijt. Succes iedereen die er ook last heeft van kloven.

 Clu -  25-03-2020

Bedankt voor de tips tegen kloven. Helpt echt super. Heb zelf de arganolie met shea butter besteld en gebruikt.

 Ayse -  07-03-2020

Tip: misschien heeft iemand er iets aan...ik heb vooral kloven aan de zijkant van mijn handen. Ik vind mango butter fijn tegen die kloven maar die zalf is erg hard daarom maak ik die warm in de magnetron en meng er wat olijf olie door, eetlepel per blikje. Dan smeert t super en werkt enorm goed. Ik smeer t voor t slapen op de handen en fie er een sok over, volgende dag is t meestal al stuk beter....

 yvette -  23-11-2019

Bedankt voor de tips! Nilotica is wel the best als het op die irritante kloven aan komt, voor mij dan he. Ik smeer het voor t slapen op en dan een oude sok over mijn handen. Volgende dag zijn de kloven zo goed als weg. Werkt super, kan ik idereen aanraden!

 Berivita.com -  31-10-2019

De tijd van de kloven gaat helaas weer beginnen... Na de eerste nachtvorst, gaat de verwarming aan en beginnen de scheurtjes en kloven weer te ontstaan op de bekende plaatsen. Mochten lezers nog aanvullende tips hebben tegen koven of scheurtjes in de huid, dan horen we dat graag! Dat mag hieronder in een reactie of via info@berivita.com. Vooralsnog blijven we nog bij een butter, zoals Shea Butter of Mango Butter.

 M.k. -  07-11-2018

Het is weer en weer last van enorme ravijnen, kloven dus op mijn vingers en vingerkootjes. Per toeval bij dit handige artikel over kloven en scheurtjes gekomen. Bij mij loopt bloed er soms uit. Bedankt voor de handige tips. Gewone, dikke shea helpt bij mij t bestein de herfst. Zodra ik droge huid voel doe ik er een dikke laag sjea butter op de droge plekken van mijn vingers en dan een oude handschoen aan... nachtje slapen... en voila. Huid is weer baby zacht. Top tip! Dank.

 Bert -  18-09-2018

@jeanet: je kunt zinkzalf er wel makkelijk afhalen met olie, maakt niet uit welke olie. Nooit zeep gebruiken, slaat zink helemaal wit uit. Overigens heb ik ook erg veel last van kloven op de knokkels, nu niet met dit weer maar als t iets guurder wordt buiten komen de kloven meteen, diepe scheuren met bloed en al. Hier staan nuttige tips, bedankt. Ik ga dit klovenseizoen maar eens proberen met shea butter en een handschoen 's nachts... kijken of dat gaat werken tegen de kloven.... ben benieuwd.

 Jeanet -  09-09-2018

Handig artikel. Heb zinkzalf geprobeerd, flinke kloven op m'n knokkels. Pijn en diepe scheuren, zelfs bloed! door droge weer. Vond zink vervelend. Alles alaat we etg wit uit en krijg t er bijna niet al. Nu aan de shea met een handschoen s nachts. Werkt prima. Wel ff wennen met een handschoen slapen maar knokkels weer dicht. Dat wel!

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008