Veel Krabben Door Jeuk?

Veel Krabben Door Jeuk?

Wat is Jeuk

Iedereen kent het: Jeuk en dat betekent vaak krabben, krabben en nog eens krabben.... soms tot bloedens toe. De functie van jeuk bij mens en dier is om lichaamsvreemde stoffen door krabben te verwijderen, zoals parasieten of stekels van planten. Vaak hebben we echter jeuk terwijl er niets met de huid aan de hand lijkt...
Iedereen heeft weleens jeuk maar soms kan de jeuk letterlijk ziekmakend zijn, zeker als iemand er elke dag veel last van heeft.
Jeuk is een redelijk complexe reactie van de huid. In de huid zitten speciale jeuk zenuwen, wanneer deze worden geprikkeld voelen we dat als jeuk. Het prikkelen van deze zenuwen kan door veel stoffen worden gedaan. Deze jeuk veroorzakers kunnen door allerlei oorzaken vrijkomen in de huid en zo jeuk geven. Veel oorzaken kennen we wel, zoals chemische stoffen, allergie, huidontstekingen, muggenbulten, droge huid en bij wondgenezing.
 

Soorten Jeuk

Er worden ruwweg 2 termen voor jeuk gebruikt. De meest voorkomende is jeuk waarbij er wel jeuk is maar er aan de huid niets is te zien, deze ziet er normaal uit. Deze jeuk wordt Pruritis genoemd.
Daarnaast is jeuk waarbij de huid zichtbaar is aangedaan, zo zijn er vaak veel huidafwijkingen zoals bultjes, puistjes en soms zelfs wonden. Deze soort jeuk wordt Prurigo genoemd.
Zowel bij Pruritis en Prurigo kunnen er zeer veel verschillende oorzaken zijn, soms is er sprake van ernstige aandoeningen, zoals bloedarmoede, diabetes of leverproblemen. Belangrijk is het dus om bij aanhoudende jeuk, zeker in combinatie met huidafwijkingen, een (huis-) arts te raadplegen.
 

Jeukende hoofdhuid

Op zich is het normaal om af en toe jeuk te hebben aan de hoofdhuid. Jeuk aan de hoofdhuid is zeer vervelend en kan andere oorzaken hebben dan andere vormen van jeuk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van jeuk aan de hoofdhuid. Belangrijk is om die weg te nemen of te verhelpen.
Huidaandoeningen, zoals psoriasis of een schimmelaandoening kunnen jeuk geven van de hoofdhuid. Bij plotselinge jeuk van de hoofdhuid is het ook altijd goed om te controleren op beten van bijvoorbeeld luizen of muggen. 
De meest voorkomende oorzaak van jeuk aan de hoofdhuid is echter een slechte verzorging van de haren en hoofdhuid. Vooral agressieve shampoos, haarverf, bleekproducten, extensions, stylingproducten, een föhn of stijltang kunnen de hoofdhuid beschadigen en zelfs haaruitval veroorzaken. Een droge, slecht verzorgde hoofdhuid is het gevolg. Belangrijk is om deze goed te verzorgen met bijvoorbeeld natuurlijke oliën of butters. Veel natuurlijke haarproducten vindt u hier>>. Hoofdhuid producten vindt u hier>>
 

Wat kan helpen bij Jeuk?

Bij jeuk waarbij er geen sprake is van een duidelijke oorzaak is er soms is er sprake van een vicieuze cirkel, door jeuk gaat men krabben en dat krabben geeft huidbeschadigingen die juist weer jeuk geven. Jeuk door een droge huid kan hiervoor een oorzaak zijn.
Koelende huidproducten met alcohol of menthol geven vaak wat verlichting bij jeuk, op de korte termijn.
Producten met alcohol, water of menthol drogen echter de huid op de langere termijn verder uit, wat juist weer extra jeuk kan geven. Beter is het om een droge huid goed te verzorgen met natuurlijke huidproducten. Zonder chemische toevoegingen die vaak weer irritatie van de huid kunnen geven. 


Top 5 bij extreem droge huid

 1. Shea Butter >>
 2. Mango Butter >>
 3. Avocado Butter >>
 4. Mango Olie >>
 5. Moringa Olie >>


Top 5 bij een droge huid

 1. Arganolie >>
 2. Amarant Olie >>
 3. Abessijnse Olie >>
 4. Camellia Olie >>
 5. Papaverolie >


Hieronder staan veel tips en leefregels om jeuk te voorkomen of te verminderen.

12 Algemene leefregels en tips om jeuk en droge huid te verminderen

 
 1. Uw huid uitsluitend verzorgen met 100% natuurlijke producten. Gebruik zo weinig mogelijk chemische en synthetische cosmetica of verzorgingsproducten.
 2. Bij een droge huid, deze extra invetten met een vette natuurlijke olie of butter, want: hoe droger de huid, hoe meer jeuk.
 3. U kunt de huid bedekken met katoen, bv katoenen handschoenen, om irritatie van het krabben te beperken en de handschoenen helpen om de natuurlijke olie of butter goed te laten inwerken in de huid.
 4. Afleiding en alternatieven gebruiken in plaats van krabben, bijvoorbeeld wrijven of kloppen op de huid. Wanneer u blijft krabben houdt u de aandoening of irritatie in stand en brengt u voortdurend schade aan, aan de toch al beschadigde huid.
 5. Slapen in een koele kamer, want warmte geeft vaak een toename van jeuk.
 6. Dragen van katoenen kleding.
 7. Geen wasverzachter gebruiken, want dit blijft altijd achter in de kleding en zal ongetwijfeld jeuk geven.
 8. Als u van het dragen van schone kleding of het slapen tussen schone lakens jeuk krijgt, dan kan het zijn dat het wasmiddel dat u gebruikt, de huid irriteert. Een natuurlijk wasmiddel zoals BeriVita Wasnoten is dan het beste alternatief. 
 9. Zo weinig mogelijk water en alcohol gebruiken op de huid: Dus zo min mogelijk douchen/baden en handen wassen. Het is raadzaam om thuis of in de werksituatie een privé-handdoek te gebruiken. Dit om te voorkomen dat u in aanraking komt met zeepresten die in de handdoek achterblijven en dus weer jeuk kunnen veroorzaken.
 10. Bij het dragen van huishoud handschoenen altijd een katoenen handschoen eronder dragen. Huishoud handschoenen alleen kunnen een broeireactie geven en dit kan leiden tot een toename van jeuk.
 11. Bij vorst de huid extra beschermen met een natuurlijk product. Door kou kan de huid verder uitdrogen.
 12. Vermijd stress en spanning

100% natuurlijke producten kunnen helpen om jeuk te verminderen en voorkomen. Op BeriVita.com zijn veel 100% natuurlijke zonder chemische en jeukgevende hulpstoffen.
 
      20-12-2020 15:28     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Muis -  01-11-2023

Ouderwetse waterbakjes aan verwarming helpen ook tegen droge huid! Lucht is dan natter

 Helena -  31-01-2021

En dan heb je ook nog jeuk die veroorzaakt wordt door medicijnen.... mis ik in het rijtje. Vitamine E olie helpt dan wel aardig goed

 lekkerbelangrijk -  31-12-2020

Dankjewel, goede tips weer in jullie artikel. Vermijd stress en spanning bij jeuk, in deze tijd is nogal lastig :-) Hoe dan ook ik grbuik al lang shea butter met een paar druppeltjes wintergreen olie, lekker geur en prima tegen de droge huid en de jeuk.

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008