Natuurlijke Zonnebrand Oliën, UV Bescherming

Gelukkig gaat de zon weer schijnen. Zonnestralen zijn goed voor ons humeur maar helaas niet zo goed voor onze huid…...We krijgen dan ook regelmatig de vraag of we een natuurlijke zonnebrand olie in ons assortiment hebben, die een goede bescherming tegen de zon geeft. Veel mensen vinden de ‘reguliere’ zonnebrandcrèmes nogal ‘chemisch’ en niet prettig om te gebruiken. Daarbij bevatten zonnebrandcrèmes erg veel chemische hulpstoffen. Prima als u daar geen problemen mee heeft maar als u zo’n product liever niet op het grootste orgaan van het menselijk lichaam, uw huid, smeert….wat is het alternatief?

Wat is SPF

Eerst wat achtergrond informatie, van Wikipedia. Om de werkzaamheid van producten tegen schadelijke straling van de zon aan te duiden, wordt er gebruik gemaakt de Sun Protection Factor (SPF), ook wel UV factor of zonnebeschermingsfactor genoemd. Deze SPF zegt iets over de mate van zonbescherming van een product tegen schadelijke UV-B stralen van de zon. UV-B straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht en zorgt ervoor dat we bruin worden in de zon. De SPF-aanduiding zegt alleen iets over de mate van zonbescherming tegen UV-B stralen. Andere schadelijk straling van de zon is UV-A en UV-C.
UV-A wordt in verband gebracht met huidveroudering en is lastig tegen te houden. Wolken en glas houden UV-A stralen niet tegen! UV-C straling is nog een schadelijke straling van de zon maar deze bereikt de grond nauwelijks, ze wordt namelijk grotendeels tegen gehouden door de ozonlaag. Dus, tenzij u een ruimte reis gaat maken, is zonbescherming tegen UV-C niet nodig.
De SPF geeft aan hoeveel langer u beschermd bent, met een bepaald product, tegen verbranding door de zon, dan iemand zonder zonbescherming. Het is een ruwe schatting, de hoeveelheid crème of olie, het huidtype en de activiteit die u in de zon doet, zijn ook van invloed op de tijd dat u in de zon kunt blijven, zonder te verbranden. Let op: SPF houdt geen rekening met andere, langere termijn risico’s van de zon, zoals huidkanker en huidveroudering.
Zon beschermingsproducten worden volgens SPF ingedeeld in verschillende klassen:

>Lage zonbeschermingsfactor: SPF 6 tot 10
>Matige zonbeschermingsfactor: SPF 15 tot 25
>Hoge zonbeschermingsfactor: SPF 30 tot 50
>Zeer hoge zonbeschermingsfactor: SPF 50+

Overigens is wellicht het grootste probleem dat veel producten tegen de zon, niet op een goede manier worden gebruikt. Hierdoor wordt gedacht met een factor 50+ ongelimiteerd in de volle zon te kunnen blijven. Dat is niet juist, na enkele uren is het UV filter al minder en is opnieuw smeren nodig. Dat geldt voor alle zonbeschermingsproducten, natuurlijk of niet. Het beste advies blijft dan ook om zoveel mogelijk uit de volle zon te blijven, in de schaduw. Zonbescherming of niet.

 

Natuurlijke producten als bescherming tegen de zon

Er zijn verschillende natuurlijke oliën en butters die in meer of mindere mate, bescherming bieden tegen schadelijke zonnestraling. Deze kunnen als natuurlijke zonnebrand olie worden gebruikt. Het probleem met natuurlijke, onbewerkte producten is dat per charge/oogst de eigenschappen kunnen afwijken, dus ook de SPF. Geen oogst heeft precies dezelfde eigenschappen als eerdere oogsten. U kunt het vergelijken met b.v. appels. Geen enkele appel is precies hetzelfde. Dus de SPF van een natuurlijke zonnebrand olie kan per charge afwijken. Conform de Europese richtlijnen zijn er jaren van testen en aantoonbare resultaten nodig om te mogen spreken van een SPF voor een product, natuurlijk of niet. Vandaar dat we officieel niet mogen en kunnen zeggen wat precies de SPF/zonbeschermingsfactor is van een natuurlijke olie of butter. U zult op verschillende sites ook verschillende informatie vinden hierover. We hebben dat voor onze natuurlijke oliën met SPF op een rijtje proberen te zetten. Zelf hebben we niet het budget om uitgebreide experimenten hiervoor te doen.
Wees dus altijd verstandig als u alleen een natuurlijke zonnebrand olie als zonnebescherming gebruikt, blijf zoveel mogelijk uit de zon.

Hieronder onze beste natuurlijke zonnebrand oliën die u kunt gebruiken om uw huid enigszins te beschermen tegen de zon, zowel in de winter als de zomer. U kunt de natuurlijke olie kiezen die het beste past bij uw huidtype. Let wel, de vermelde SPF is bij benadering.

>>Frambozenpitolie: SPF 28-45

>>Tarwekiemolie: SPF 20-22

>>Tamanu Olie: SPF 18-22

>>Avocado Olie: SPF 10-15

>>Kokosbutter: SPF 6-8

>>Macademia Olie: SPF 5-6

>>Shea Butter: SPF 5

>>Jojoba Olie: SPF: 4-5

>>Amandel Olie: SPF 4-5

>>Druivenpitolie: SPF 4

>>Sesamolie: SPF 4

Het vermelden waard is wortelzaadolie, hiervan circuleren vele artikelen op internet over de (vermeende) natuurlijke SPF factor. Wortelzaadolie is echter een etherische olie, gemaakt van wortelzaden. Deze etherische wortelzaadolie kan alleen verdund op de huid worden gebruikt. De SPF van wortelzaadolie is daarmee waarschijnlijk niet zo groot als wordt beweerd (SPF tot 40 wordt vaak genoemd), eerder zal de SPF van wortelzaadolie, na verdunning, rond de 1-3 liggen. Overigens hebben we sinds kort ook wortelzaadolie in ons assortiment deze vindt u hier>>

Bij gebruik als zonnebrandolie, is het verstandig om eerst op een klein gedeelte van de huid te testen. Dan kunt u mogelijk beoordelen of het natuurlijke product voor u voldoende zonbescherming. Eventueel onder reguliere dagcremé aan te brengen als extra zonbescherming.

  BeriVita.com         Reacties (7)

Reacties (7)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties