Informatie en Tips over Hydrosolen en Hydrolaten

Informatie en Tips over Hydrosolen en Hydrolaten

Wat zijn Hydrolaten of hydrosolen

Hydrosolen of hydrolaten zijn vloeistoffen die over blijven tijdens het maken van etherische oliën, door stoomdestillatie van planten of delen van planten. Vrijwel alle etherische oliën wordt gemaakt met behulp van stoomdestillatie. Stoomdestillatie is een zeer betrouwbare en goede extractie methode. Deze wijze van extractie wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt bij de bereiding van etherische oliën.
Bij stoomdestillatie wordt stoom (hete waterdamp) door een vat met plant of plantdelen geleid. In de stoom, waterdruppels, lossen dan allerlei biologische stoffen uit de plant op. Hierna wordt de stoom afgekoeld tot kamertemperatuur en daardoor ontstaat weer water (condensatie) uit de stoom. Olieachtige biologische stoffen, die met de stoom uit de planten zijn gekomen, blijven op het afgekoelde water drijven en deze olieachtige stoffen worden voorzichtig  afgegoten: Dat is Etherische of Essentiële Olie, veel informatie over etherische oliën vindt u hier>>

Het geurende water dat overblijft na het afgieten van de etherische olie wordt dus ook gebruikt, dit water heet dan een hydrosol of hydrolaat. Deze bevat de wateroplosbare componenten van de plant en bijna geen olie-achtige stoffen. Bekende hydrosols, hydrolaten zijn Jasmijnwater, Witch Hazel, Lavendelwater, Oranjebloesemwater en Rozenwater.
De term hydrosol en hydrolaat worden door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. Hydrolaten bevatten dus de in wateroplosbare bestanddelen van de planten. Hydrolaten lijken dan ook vaak op de bijbehorende etherische olie. Het verschil is wel dat hydrolaten puur kunnen worden gebruikt of als ingrediënt in cosmetica. De geur is wat subtieler en minder aanwezig dan bij etherische oliën. Een hydrolaat is wat anders dan gearomatiseerd water, dat is meestal water met wat etherische olie en een emulgator.

 

Geschiedenis van Hydrolaten

Wanneer u een vers glas sinaasappelsap of bloeiende bloemen ruikt heeft u al te maken met de geur van etherische stoffen. Dit is al sinds het begin van de mensheid bekend. Pas later werd gezien dat naast een sterke geur, etherische oliën ook andere krachtige eigenschappen kunnen hebben. Hierbij kunt u denken aan sterke effecten op het menselijk lichaam, zoals haargroei bevordering door de geur van Sandelhout Olie maar ook aan krachtige effecten op de menselijke geest, zoals het ontspannende effect van Lavendelolie. In de oudheid was dit ook bekend, bij veel culturen, van 3000 jaar geleden bij de Chinezen, via de Egyptenaren en Oude Grieken, naar de Middeleeuwen in Europa: Vaak worden etherische oliën gebruikt en beschreven voor allerlei medicinale toepassingen of gebruikt in diverse rituelen. De naam 'etherische' komt overigens mogelijk uit het Grieks, van het woord Aither.
In principe is van elke plant, boom of struik waarvan een etherische olie geproduceerd kan worden ook een hydrolaat verkrijgbaar. De meeste hydrolaten zijn in Nederland niet verkrijgbaar door de hoge vrachtkosten uit verre landen. De hydrolaten werden in de Middeleeuwen gebruikt als geurwaters, parfum voor de adel, daarbij werden, naar verluidt, de etherische oliën als bijproduct gezien en weggegooid…
Tegenwoordig worden hydrolaten gezien als versterkende producten bij aromatherapie.

 

Houdbaarheid van Hydrolaten

De houdbaarheid van hydrolaten, hydrosolen is beperkter dan van etherische oliën. Dit komt omdat hydrosolen water bevatten. Hydrolaten zijn zo’n twee jaar houdbaar, maximaal. Na openen kunt u hydrolaten beter in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Het kan ook handig zijn om hydrolaten in te vriezen, als ijsblokjes. Deze kunt u dan ontdooien en meteen weer gebruiken.
Toepassingen hydrolaten, hydrosolen
Hydrolaten bevatten vaak wateroplosbare planten zuren, deze hebben dus een wat lagere pH, ongeveer 5-6, en zouden zo de zuurgraad van de huid kunnen helpen herstellen, behouden. De barrièrefunctie van de huid is daardoor beter.

 

Tips voor gebruik van Hydrolaten, Hydrosolen

 

Spray

Sprays met hydrolaten ruiken vaak aangenaam en zijn geschikt om te gebruiken op de huid, als verfrissing voor kleding en beddengoed of als huisparfum in elke kamer van het huis.

 

Hydrolaten als gezicht en body mist

Sommige hydrolaten zijn prima als verfrissende, ontspannende lichaamsspray of gezichtspray te gebruiken, soms beter bekend als face en body mist spray. Hydrosolen kunt u onverdund sprayen op uw lichaam. Hydrolaten als spray zijn niet zo sterk als een eau de toilette of parfum. De geur is dus minder 'aanwezig'. Bij gebruik op het gezicht eindje ervan af houden, zodat de make-up in orde blijft.

 

Reinigen van uw gezicht, natuurlijke toner

Hydrolaten kunnen worden gebruikt als een natuurlijke toner. Makkelijk voor het verwijderen van make-up resten en verwijderen van een resten van gezichtsmaskers.
U kunt uw gezicht reinigen door op een wattenschijfje een paar keer hydrosol te sprayen en hiermee uw gezicht schoon te maken.

 

Toevoeging aan poeder pasta voor uw gezicht, huid of haren

Wanneer u een pasta, pakking maakt met pure poeders, kunt u in plaats van alleen water ook een gedeelte van het water vervangen door een hydrosol, zoals jasmijn, rozen- of lavendelwater.

 

Kompressen

U kunt hydrolaten gebruiken in kompressen bij kneuzingen, verbrandingen en insectenbeten.

 

Witch Hazel Hydrosol

Een bijzonder hydrolaat is Witch Hazel. Hamamelis of Witch Hazel wordt gebruikt voor verschillende huidproblemen. Op internet zijn er veel verschillende toepassingen te vinden.
Hamameliswater bevat van nature veel antioxidanten en tannine. Tannine is een verzameling van verschillende stoffen die horen bij de polyfenolen. Bekend is tannine zoals dat voorkomt in wijn en bier, ze geven smaak en structuur aan deze dranken. Bij gebruik op de huid geeft tannine een zogenaamde adstringerend of samentrekkend effect. Door deze samentrekkende werking van de tannine in de Witch Hazel spray worden poriën van de huid een beetje samengetrokken. Hierdoor worden de poriën kleiner en zouden puistjes en mee-eters minder kans krijgen. Daarnaast oogt de huid wat strakker en egaler. Hierdoor lijkt het of fijne lijntjes en rimpeltjes minder worden. Tevens geeft gebruik van Witch Hazel een matterend effect op de huid. Niet voor niets wordt Hamamelis vaak toegevoegd als ingrediënt in allerlei commerciële cosmetica.
Witch Hazel is minder geschikt voor gebruik op een drogere huid, het kan een drogere huid verder uitdrogen

Bekende hydrosols, hydrolaten zijn JasmijnwaterWitch HazelLavendelwater en Rozenwater.
  • Jasmijnwater vindt u hier>>,
  • Witch Hazel vindt u hier>>,
  • Rozenwater vindt u hier>>
  • Lavendelwater vindt u hier>>
  • Neroli, Oranjebloesemwater vindt u hier>>
  • Magnolia Water vindt u hier>>
  • Tea Tree Water vindt u hier>>
  • Melisse Water vindt u hier>>
      13-06-2020 12:18     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 M. -  16-08-2020

Heerlijk zijn de deze sprays met dit verschrikkelijk warme weer....

 N -  11-07-2020

Heerlijke die watertjes, lekker fris. Vooral de rozen is erg fijn.

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
✓ Vanaf €35 verzending = GRATIS, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008