Zeep- of Wasnoten

Was- of zeepnoten (Sapindus Mukorossi, grote wasnoot) uit India, zijn het natuur- en milieuvriendelijk en huidvriendelijke alternatief voor uw (synthetische/chemische) wasmiddel én voor uw vaatwasser. Wasnoten worden ook wel Zeepnoten genoemd.


Wasnoten zijn de vruchten van de Sapindus Mukorossi. In de schaal van deze natuurlijke wasnoot of zeepnoot, zit het bestanddeel ‘saponine’, dat als zeep fungeert na contact met water. Saponine komt voor in allerlei groenten en planten zoals aardappelen, tomaten, erwten en spinazie.
Wasnoten maken uw wasgoed schoon zonder chemicaliën en daarmee dus zonder het milieu verder te belasten. Bovendien groeien deze noten aan bomen, die kooldioxide absorberen en zuurstof produceren. Dat is nog eens duurzaam wassen. Mooi meegenomen is dat het ook nog eens een stuk goedkoper is om voortaan te wassen met wasnoten. Daarbij kan het wassen met zeepnoten ook een goed alternatief zijn voor mensen met overgevoeligheid voor chemicaliën.

 

  • huidvriendelijk
  • 100% natuurlijk en zonder chemische toevoegingen wassen
  • Geschikt voor mensen met allergieën en een gevoelige huid
  • Goedkoop in gebruik: Bij lage wastemperaturen zelfs 2 tot 3 x te gebruiken
  • Behoudend voor uw wasgoed en kleuren (In Nepal wordt de fijnste zijde met wasnoten gewassen)
  • Geen wasverzachter nodig
  • Milieuvriendelijk, duurzaam wassen
  • Volledig biologisch afbreekbaar
  • Spaart uw wasmachine
  • Geschikt voor de vaatwasser

 

Aanbevolen gebruik & toepassing wasnoten 


Wasmachine:

Neem 5-8 wasnootschalen/schillen en doe deze in de meegeleverde, katoenen waszak. Zakje goed dichtknopen. Eventueel het zakje eerst in wat water bevochtigen. Het waszakje tussen het wasgoed in de machine leggen. Vervolgens het wasprogramma starten (30 ºC-90 ºC).
Na afloop van het wasprogramma het katoenen waszakje uit de machine halen.
U kunt hetzelfde waszakje voor een tweede of derde keer gebruiken, zeker indien u bij wat lagere temperaturen wast. Bij 90 ºC graden kunt u 1x wassen met de wasnoten maar bij  30-50ºC kunt u zeker 3x wassen met 1 zakje. Eventueel tussendoor aanvullen/vervangen met enkele nieuwe schaaltjes. Het zakje kunt u tussendoor gewoon laten drogen.
De wasnoten zijn uitgewerkt als ze week en sponsachtig aanvoelen in natte toestand. Zakje dan helemaal leegschudden, inhoud kan, indien opgebruikt, zó in de groene bak of op een composthoop. Spoel het zakje daarna goed af onder de kraan.
 
Bij het gebruik van wasnoten heeft u GEEN wasverzachter nodig. Het wasgoed is na het wassen al aangenaam zacht - alsof er wasverzachter is gebruikt.
De geur van het wasgoed is neutraal. Enkele druppels DennenolieTea Tree of Lavendel Etherische Olie op de waszak druppelen of 10 druppels etherische olie in het wasverzachterbakje doen kunnen uw wasgoed toch een geurtje geven.

 

Extra kracht bij zeer vuile was

Soms is het wasgoed zeer vuil door bijvoorbeeld aangekoekte modder of nat wasgoed dat lang heeft gelegen. Dan hebben zowel wasnoten, als ook chemische wasmiddelen, weleens moeite om de was goed schoon te krijgen. Natriumbicarbonaat (soda) toevoegen aan het wasgoed, bijvoorbeeld een eetlepel, kan dan helpen helpen om de was beter schoon te krijgen.
Vetvlekken kunt u het beste eerst inzepen met een beetje galzeep, zoals ossengalzeep, deze lost vette vlekken wat beter op dan wasnoten, zeker bij wassen op lage temperaturen.


Witte Was:

Bij langdurig gebruik van wasnootschalen bij de witte was, kan de was wat vaal worden omdat wasnoten geen bleekmiddel bevatten. Het beste is om bij de witte was 1 a 2 eetlepels (eco) vlekkenzout of soda toe te voegen, dit is vrij algemeen verkrijgbaar bij bv supermarkten.
Enkele druppels etherische Citroenolie helpen ook met het stralend wit houden van uw was.
Bij gebruik van het waszakje met wasnoten kunnen er door de wasnootschalen soms lichtbruine vlekken ontstaan. U kunt ook zelf vloeibaar wasmiddel van wasnoten maken en deze gebruiken bij uw witte was.

 

► Hier vindt u een handig filmpje over gebruik van wasnoten
► Hier nog meer informatie over wasnoten

 

Zelf vloeibaar wasmiddel maken van wasnoten

Vloeibaar wasmiddel van wasnoten maken is vrij eenvoudig en makkelijk als u met de 'hand' gaat wassen.
50 gram (zo'n 28-30 schalen) wasnoten (evt. fijn gestampt) in 1 liter (warm) water doen en aan de kook brengen en eventueel tussendoor stampen en roeren. Ongeveer 10-15 minuten laten koken op laag vuur. Laten afkoelen met het deksel op de pan. Het afgekoelde mengsel filtreren met bv een katoenen doek (hiermee haalt u kleine stukjes schil uit het mengsel). Vervolgens kun je het in een (kinderveilige) fles doen en bewaren in de koelkast. U kunt het mengsel nog nafiltreren met een koffiefilter of oude panty. Wel even schudden voor gebruik. De vloeibare zeep is na vervaardiging zo'n 15 dagen houdbaar. Een scheut azijn kan de houdbaarheid verlengen. U kunt de eigen gemaakte zeep ook invriezen

Deze vloeibare zeep van wasnoten kan prima worden gebruikt als (hand-) wasmiddel, biologische allesreiniger, of zeep om uw lichaam te wassen. Omdat het zo'n milde, natuurlijke zeep is, is het ook prima geschikt om b.v. uw hond of kat mee te wassen maar ook als natuurlijk schoonmaakmiddel in het huishouden. Met warm water kunt u dan een sopje maken. Voor een goede geur en beter resultaat kunt u nog 10-15 druppels etherische Citroenolie toevoegen.

 

Wassen wasnoten wel zo 'goed' als chemische middelen?

Wasnoten maken u was prima schoon maar op het gebied van vetvlekken zijn wasnoten, op lage temperaturen, minder effectief dan chemische wasmiddelen. U kunt hardnekkige (vet-) vlekken dan ook het beste even inzepen met ossengalzeep. Deze galzeep is algemeen verkrijgbaar en lost vettige vlekken beter op dan wasnoten, vooral bij wassen op lage temperaturen.
Belangrijk om rekening mee te houden is dat wasnoten​ geen 'wonder' middel zijn. Hardnekkige vlekken, die met chemische middelen moeilijk of niet te verwijderen zijn, zullen ook met wasnoten als wasmiddel, ook niet direct verdwijnen.
De geur van wasgoed is natuurlijk persoonlijk, wat de één lekker vindt ruiken, vindt de ander minder. Bij chemische wasmiddelen is de geur erg sterk. Soms is het ook een kwestie van wennen.

 

Machine onderhoud 

Wasnoten hebben geen geur. Echter als de machine niet geheel vrij is van aanslag, kan het wasgoed muf ruiken. Dat zou bij “normale” wasmiddelen ook zo zijn maar door de toegevoegde parfum merkt u dat niet. Bij wassen met wasnoten is het van belang dat de machine dus echt schoon is. U kunt de machine reinigen door voor het eerste gebruik met wasnoten, deze te laten draaien, zonder wasgoed, met paar eetlepels soda op ongeveer 90-95 ºC. Zeepresten en vette aanslag worden dan uit uw machine verwijderd.
Na elke wasbeurt de deur op een kier laten en het waspoederlaatje een stukje uittrekken om de machine te ventileren. Raadpleeg eventueel de instructies van uw machine.

 

Vaatwasser en wasnoten

Wasnootschalen zijn ook geschikt voor uw vaatwasser. Vuile, vettige vaat (incl glazen) worden weer schoon. Glansmiddel is niet (meer) nodig. U kunt 3-4 hele of 6-8 halve schalen in de meegeleverde katoenen waszak doen (of een ander katoenen zakje). Druppel 1-2 druppels etherische Citroenolie op het waszakje voor een extra schoon en frisgeurend resultaat.
Leg deze in de bestekbak van uw vaatwasser. Vervolgens een programma kiezen. U kunt 2 keer een vaatwas draaien met hetzelfde gevulde waszakje.

 

Haarshampoo en zeep voor lichaam maken van wasnoten

Wasnoten zijn prima geschikt om het lichaam, haar en handen mee te wassen. Hiervoor kunt u 4-6 schalen gebruiken en deze laten koken in 400-500ml water, het werkzame 'saponine' komt dan vrij. Laten afkoelen en de schillen verwijderen met een zeef. Het waterige mengsel wat dan ontstaat is prima te gebruiken als haar shampoo of voor het lichaam en als handzeep. Eventueel enkele druppels etherische Lavendelolie toevoegen voor een extra, aangename geur.
De vloeistof kan het beste gekoeld worden bewaard en deze is dan zo'n twee weken houdbaar.


We hebben​​​​ ook wasnoten poeder in ons assortiment. Deze bestaat uit zeer fijngemalen, gedroogde wasnoten, in het Indiaas Reetha of Aritha. Met wasnoten  poeder kunt u zeepvrij uw lichaam en haren wassen. Prima te gebruiken in plaats chemische zeep, shampoo of douchegel. Na mengen met water ontstaat mild & zacht schuim dat uw lichaam en haar reinigt op natuurlijke wijze zonder de lichaams eigen PH-waarde te verstoren.
>>meer info wasnoten poeder>>

 

Bewaring Wasnoten

Wasnootschalen droog en bij kamertemperatuur (15-25ºC) bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. De uiterste gebruiksdatum is vermeld op de verpakking. Onze producten zijn natuurproducten, daardoor kan het product per batch variëren.
 

Wasnoten niet gebruiken bij 

Overgevoeligheid voor één van de bestanddelen. Bij irritatie meteen stoppen
 

Verpakkingen Wasnoten

-Wasnoten Poeder 100gr Zakje
-Wasnoten Poeder 1kg Stazak
-Startverpakking: 150 gram + katoenen waszakje. 150gr ≈ 30 wasbeurten
-Probeerverpakking: 150 gram + katoenen waszakje + 10ml Geurolie
-750 gram Wasnootschalen + katoenen waszakje. 750gr ≈ 150 wasbeurten
-750 gram Wasnootschalen + waszakje + 10ml Geurolie
-1,5 kg Wasnootschalen + katoenen waszakje. 1,5 kg ≈ 300 wasbeurten
-3 kg Wasnootschalen + 4x katoenen waszakje. 3 kg ≈ 600 wasbeurten
-6 kg Wasnootschalen + 3x katoenen waszakje. 6 kg  ≈ 1200 wasbeurten
-9 kg Wasnootschalen Bulk
-13,5 kg Wasnootschalen Bulk
-18 kg Wasnootschalen Bulk


 


Wasnoten bestellen in de BeriVita webwinkel

Ons assortiment wasnootschalen vindt u als u hier klikt. Bij de producten staan eventuele reviews/beoordelingen van klanten. Heeft u vragen of wilt u grotere hoeveelheden en/of bulk verpakkingen bestellen, bijvoorbeeld voor uw (web-) winkel?
Neemt u dan contact met ons op via info@berivita.com, we maken graag een offerte en mogelijk kunnen we u een aantrekkelijke korting aanbieden.

Wasnoten

20%
Wasnoten 1,5kg met 2 Waszakjes

Wasnoten 1,5kg met 2 Waszakjes

Wasnoten 1,5kg met 2 katoenen waszakjes, t.w.v. 2x €0,95. Goedkope voordeelverpakking. 1,5kg Wasnootschalen kan genoeg zijn voor ongeveer 300 wasbeurten. Oók geschikt voor...

19,90

15,95

20%
Wasnoten 150gr met 10ml Geurolie en Waszakje

Wasnoten 150gr met 10ml Geurolie en Waszakje

Wasnoten probeerset met 10ml heerlijke geurolie en een katoenen waszakje. Ideale set om met natuurlijk, ecologisch en huidvriendelijk wassen te starten. 150gr was noten is goed...

9,90

7,95

Wasnoten 150gr met Waszakje - Startset

Wasnoten 150gr met Waszakje - Startset

Wasnoten startzakje, ideaal om natuurlijk, ecologisch en huidvriendelijk wassen te proberen. 150gr wasnoten met handig waszakje, t.w.v. €0,95. 150 gram wasnoten is goed voor...

4,95

25%
Wasnoten 3kg met 4 Waszakjes

Wasnoten 3kg met 4 Waszakjes

Wasnoten 3kg met 4 katoenen waszakjes, t.w.v. €0,95. Voordelige wasnoten, slechts €9,96 per kg wasnoten. 3kg Wasnoten kan voldoende zijn voor 600 wasjes. Ook geschikt voor...

39,80

29,90

20%
Wasnoten 750gr met 10ml Geurolie en Waszakje

Wasnoten 750gr met 10ml Geurolie en Waszakje

Wasnoten 750gr met 10ml geurolie en katoenen waszakje. Voordelig, natuurlijk en huidvriendelijk uw was doen. 750gr wasnoten is voldoende voor zo'n 150 natuurlijke wasjes....

14,90

11,95

10%
Wasnoten 750gr met Waszakje

Wasnoten 750gr met Waszakje

Wasnoten 750gr met waszakje, t.w.v. €0,95. Direct beginnen met natuurlijk en huidvriendelijk wassen. 750gr Wasnoten is genoeg voor zo'n 150 wasjes. Oók geschikt voor de vaatwasser.

9,95

8,95

Waszak voor Wasnoten - Katoen

Waszak voor Wasnoten - Katoen

Waszakje van katoen voor wasnoten. Waszakje is prima te gebruiken bij natuurlijk wassen met wasnoten. Wasnootschalen in het zakje doen, goed dichtknopen en tussen de was leggen....

0,95

Goedkoopste Wasnoten in Grootverpakking

37%
visibility
shopping_cart

Wasnoten 13,5kg - Bulk

13,5kg Wasnoten. Verpakt in 18x 750gr zakken. Wasnoten, Sapindus Mukorossi uit India, zijn hét natuur- en huidvriendelijke alternatief...

166,50

104,60

41%
visibility
shopping_cart

Wasnoten 18kg - Bulk

18kg Wasnoten verpakt in 750gr zakken. Wasnoten, Sapindus Mukorossi uit India, zijn hét natuur- en huidvriendelijke alternatief voor...

222,00

130,50

35%
visibility
shopping_cart

Wasnoten 9kg - Bulk

Wasnoten 9kg. Verpakt in 12x750gr zakken. Was- of Zeepnoten, Sapindus Mukorossi, uit India, zijn hét natuur- en huidvriendelijke...

111,00

72,00

42%
visibility
shopping_cart

Waszakken voor Wasnoten 100st

Katoenen waszakjes voor wasnoten 100st. Uitstekende katoenen waszakjes voor wasnoten. Dit waszakje is prima te gebruiken bij natuurlijke...

95,00

55,00

Etherische Oliën voor Wasnoten

visibility

Citroenolie 100% 10ml - Etherische Olie

Heerlijke Citroenolie of Lemon Oil gemaakt van Citrus limonum schillen. Deze krachtige etherische olie zit in een handige druppelfles van...

7,95

visibility

Dennenolie 100% 10ml Druppelfles - Etherische Olie

Heerlijke Dennenolie gewonnen uit de Pinus sylvestris. Sterke etherische olie in een druppelflacon van glas. Zuivere essentiële...

4,95

visibility

Lavendelolie 100% 10ml - Etherische Olie

Heerlijke Lavendelolie van de Lavandula Officinalis. Deze etherische olie zit in een handige druppelfles van glas. Zuivere lavendelolie...

7,95

visibility

Tea Tree Olie 100% 10ml - Etherische Olie

Tea Tree Olie Puur in druppelfles. Veelzijdige etherische olie, die ook Theeboomolie genoemd wordt. Afkomstig van Australische theeboom....

6,95

Wasnoten - Reetha Poeder

visibility

Wasnoten - Reetha Poeder 100% Zuiver 100gr

Wasnoten poeder is zeer fijngemalen poeder van Sapindus Mukorossi noten. Dit zuivere poeder wordt ook wel Reetha of Aritha poeder...

5,95

10%
visibility

Wasnoten - Reetha Poeder 100% Zuiver 1kg

Wasnoten poeder is fijngemalen poeder van Sapindus Mukorossi noten. Dit zuivere wasnoten poeder wordt ook wel Reetha of Aritha poeder...

29,95

27,00

De informatie zoals weergegeven op deze website en gebruiksaanwijzing, is naar beste weten en met de grootste zorg samengesteld. De samenstellers aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die bij toepassing, gebruik of misbruik van de informatie en/of producten kan ontstaan. De verzamelde informatie is gebaseerd op studies en experimenten van gebruikers verspreid over de hele wereld en is afkomstig van diverse literatuurbronnen en is uitdrukkelijk alleen bedoeld ter informatie. Wij garanderen en claimen niet dat onze producten hetzelfde effect zullen hebben in alle voorkomende, of vergelijkbare gevallen. BeriVita producten zijn alleen bestemd voor uitwendig gebruik tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven. Zoals met elk natuurproduct, dienen ook BeriVita wasnoten vooraf getest te worden op kleine hoeveelheid was en direct te worden gestopt wanneer zich problemen voordoen. In incidentele gevallen kan het gebruik tot onverwachte allergische reacties leiden. Bij twijfel wordt het daarbij aanbevolen om een arts te raadplegen. Onze producten zijn natuurproducten, daardoor kan het product per batch variëren. De geleverde natuurproducten kunnen mogelijke geur- en kleurverschillen geven ten opzichte van eerdere leveringen.