Wassen met noten + handig instructie filmpje Had u er al eens van gehoord? Wassen met nootjes? Als u onze site volgt dan heeft u het vast weleens voorbij zien komen.
Het klinkt veel mensen bijzonder in de oren, wassen met noten die ‘gewoon’ aan bomen groeien, zoals walnoten.

 

Hoe zit dat nou met wasnoten?

In India groeit de wasnootboom, ook wel Sapindus Mukorossi genoemd. Aan deze bomen groeien noten, lijken een beetje op kastanjes. De wasnoten worden na rijping aan de boom geplukt. Daarna worden de noten in de buitenlucht gedroogd. Vervolgens worden de noten verpakt en verzonden naar BeriVita.com. Zo simpel gaat dat.
Zoals u wellicht weet zijn was- of zeepnoten hét milieuvriendelijke en huidvriendelijke alternatief voor uw synthetische/chemische wasmiddel én voor uw vaatwasser. Zo staan deze wasnoten al lang bekend en zijn ze ook regelmatig in het nieuws geweest.

 

Voordelen van wasnoten

Wasnoten kennen vele goede kanten, zo zijn wasnoten huidvriendelijk en kunt u 100% natuurlijk en zonder chemische toevoegingen uw was doen. Gebruik van wasnoten is prima geschikt voor mensen met allergieën en een gevoelige huid voor chemische wasmiddelen. Verder zijn wasnoten goedkoop in gebruik: Bij lage wastemperaturen kunt u ze 2-3x gebruiken. Bij gebruik van wasnoten heeft u geen wasverzachter meer nodig.
U vindt uitgebreide informatie over wasnoten en uitleg over hoe ze moeten worden gebruikt  >>hier

 

Zijn wasnoten veilig?

Ja, in wasnoten zit het werkzame bestanddeel Saponine, deze natuurlijke stof komt in de wasnoot in hoge concentraties voor maar u vindt deze stof ook in meer alledaagse voedingsmiddelen zoals tomaat, spinazie en aardappelen. Wasnoten zijn ook veilig voor uw wasgoed, in India & Nepal worden de fijnste stoffen, zoals zijde, gewassen met wasnoten. Na gebruik kunt u de wasnoten prima bij het groenafval doen of, beter, tussen uw eigen planten gooien. Overigens raden we niet aan om wasnoten te eten!
 

Wasnoten zitten in de lift

We zien de laatste maanden het gebruik en de verkoop van wasnoten flink stijgen, gelukkig! Dat is ook goed nieuws voor het milieu. Wasnoten worden niet alleen maar gebruikt om uw wasgoed te wassen. U kunt makkelijk een vloeibaar wasmiddel maken van de wasnoten en dit gebruiken als handzeep, onder douche of als natuurlijke shampoo.
We hebben de Zussen van Jaap gevraagd om de verschillende manieren van gebruik van onze wasnoten in een fimpje uit te leggen. Het resultaat ziet u hieronder.


 

Kritiek op wasnoten

Er is zeker ook veel kritiek op wasnoten te vinden op internet, zoals op elk wasmiddel waarschijnlijk het geval is. Zeer ernstig vervuilde was moet eerst worden voorbehandeld, bij wassen met wasnoten gaan mogelijk niet alle, hardnekkige vlekken eruit. Verder wordt vaak gezegd dat de geur na het wassen met wasnoten niet ‘lekker’ is. Dat klopt, als de wasmachine niet helemaal schoon is kan de was wat muf ruiken na het wassen maar dat komt niet door de wasnoten. Wasnoten hebben geen geur van zichzelf, de ‘muffe’ geur komt door aanslag in de wasmachine. U vindt hier tips omdat op te lossen. Toevoegen van enkele druppels etherische olie, naar eigen smaak, geeft ook een betere geur aan het wasgoed.

Bij ons kunt u een startverpakking wasnoten bestellen met of zonder etherische olie om te proberen of met wasnoten wassen iets voor u is.


u vindt alle wasnoot artikelen >>hier

      08-06-2018 14:17     Reacties ( 5 )

Reacties (5)
 Top -  13-11-2018

Wasnoten zijn echt een heel goed idee om meteen iets zelf te doen. Ik gebruik al langer wasnoten, ik vond het wel wat gedoe in het begin maar als je 1x aan gewend bent is het 0 moeite, er zou subsidie op moeten zitten of gewone wasmiddelen zouden nog duurder moeten worden..... sorry voor iedereen die nog geen wasnoten gebruikt :-)

 Christel -  17-09-2018

Wij zijn superblij met de wasnoten, heel makkelijk te gebruiken en normale was wordt prima schoon, bovendien voelt het gewoon goed om zo bezig te zijn en ecologisch te wassen. Die grote flessen wasmiddel en wasverzachter. Voelde toch een beetje raar om met zon grote fles met 3 liter wasmiddel door de ah te zeulen...... Nu pak ik gewoon een paar nootjes, in het zakje en klaar.

 Erik-Jan -  11-09-2018

Gebruiken wasnoten in ons biologische restaurant..... wel klein beetje voorspoelen maar gaat prima.

 AM -  09-09-2018

Bevalt goed maar snap de kritiek op wasnoten ook wel. Hele vieze was met dikke laag vet lukt t niet zo goed maar met een flinke hoeveelheid chemische zooi lukt t ook niet echt super...moet ik zeggen...

 Fleur -  06-09-2018

Mooi fimpje over wasnoten..super mooi! Goede uitleg zeker idee om wasnoten vloeistof in te vriezen....