No-Poo of Low-Poo: Haren wassen zonder shampoo

No-Poo of Low-Poo: Haren wassen zonder shampoo

Het lijkt steeds populairder te worden: No-Poo of Low-Poo.... Nee, het gaat niet over toiletbezoek.... No-Poo of Low-Poo wil zeggen dat de haren worden gewassen met zo weinig mogelijk shampoo of helemaal geen shampoo. De gedachte daarachter is dat shampoo slecht kan zijn voor de haren en de hoofdhuid.
 

Wat is No-Poo, Full-Poo of Low-Poo

Veel mensen wassen hun haren niet of slechts af en toe met shampoo omdat agressieve, chemische shampoos de haren en de hoofdhuid zouden kunnen beschadigen. Poo staat voor shamPoo, een steeds groter wordende online gemeenschap is bezig met het zoeken naar alternatieven voor shampoo of wassen hun haren alleen met lauw water.
Vaak wordt gedacht dat dan de haren erg vet worden en dat het 'vies' is om de haren niet met shampoo te wassen. Toch is het ook best vreemd dat we erg afhankelijk zijn van grote flessen shampoo. No-poo is eenvoudig, helemaal geen shampoo gebruiken terwijl bij low-poo verschillende opties zijn. Zo kan iemand ervoor kiezen de haren slechts af en toe met shampoo te wassen. Low-poo kan ook zijn alleen een shampoo te gebruiken zonder parabenen, siliconen of sulfaten en/of alleen natuurlijke alternatieven voor shampoo te gebruiken. Natuurlijke zepen kunnen daarvoor geschikt zijn, deze vindt u hier>>
Full-Poo wil zeggen dat u uw haren wast met een reguliere shampoo, inclusief de bijbehorende chemicaliën die daarin zitten. Dat hoeft uiteraard helemaal geen probleem te zijn en gelukkig is die keuze helemaal vrij voor iedereen.
 

Waarom No-Poo of Low-Poo

Er kunnen verschillende redenen zijn om geen of weinig shampoo te gebruiken. Het kan zijn dat iemand dan minder last heeft van allerlei haar- en hoofdhuidproblemen. Er is maar 1 manier om daar achter te komen en dat is proberen. De redenen om als No-Poo of Low-Poo door het leven te gaan, hebben we hieronder op een rijtje gezet.
 

Gezond hoofdhuid en haar

Veel mensen hebben last van allerlei haar en hoofdhuid problemen. Hierbij kan worden gedacht aan droog, broos haar maar ook aan haaruitval en roos. De hoofdhuid kan jeuk geven en zelfs wondjes en schilfers. Dit kan vele redenen hebben en een reden kan zijn dat reguliere shampoos nogal agressief reinigen, hierdoor kunnen de haren en de hoofdhuid beschadigen. De natuurlijke afweer kan dan worden beschadigd. No-Poo zou dat kunnen verminderen.
 

Alles over haaruitval en haarverlies vindt u hier>>

 

Minder chemische middelen gebruiken

Zoals iedereen weleens heeft gezien, hebben reguliere verzorgingsproducten, zoals shampoos, veel en vaak onbegrijpelijke ingredienten. Dat is op zich al een studie waard. Bij Berivita.com streven we altijd naar zo weinig mogelijk ingrediënten en hulpstoffen. De veelheid aan ingredienten kan ook een reden zijn om geen shampoo meer te gebruiken. Immers als het zou gaan om etenswaren zou u een product met zoveel onbegrijpelijke bestanddelen, ook laten staan. Een Top 10 'slechte' ingrediënten in verzorgingsproducten en cosmetica vindt u hier>>
 

Duurzaamheid en milieu

Het streven naar duurzaamheid en betrokkenheid met het milieu kan een andere reden zijn om geen reguliere shampoo meer te gebruiken. Alternatieven voor shampoo bevatten vaak geen of veel minder water en zijn zo efficienter in productie, opslag en transport. Verder hebben deze alternatieven vaak geen conserveermiddelen, kleur- en geurstoffen.
Shampoos bevatten vaak producten die worden gemaakt van aardolie of palmolie. De winning en productie van deze oliën is vaak allesbehalve duurzaam.
 

Kosten en eenvoud

Shampoo is overal te verkrijgen en zijn makkelijk in gebruik. Toch kan No-Poo of Low-Poo uiteindelijk een stuk goedkoper zijn en daarbij eenvoudiger in gebruik. Dat heeft wel enige gewenning nodig en kan erg persoonlijk zijn.
 

Nadelen No-Poo of Low-Poo

Geen shampoo gebruiken heeft geen nadelen voor de gezondheid van haren en hoofdhuid. Wel is het belangrijk dat de huid een ontwenningsperiode nodig heeft na jarenlange blootstelling aan chemische reinigingsproducten. Als tegenreactie op het stoppen met shampoo, gaat de hoofdhuid soms extra veel huid beschermende vetten produceren. Daardoor wordt het haar, zeker in het begin, veel vetter. Deze ontwenningsperiode kan soms enkele weken duren maar in andere gevallen ook zomaar een half jaar. Om de ontwenning wat makkelijk te maken is het aan te raden om het shampoo gebruik rustig af te bouwen. Verder de haren niet afspoelen met te warm water, hierdoor gaan de porien openstaan en dat geeft soms ook extra vetproductie. Beter de haren met koud water naspoelen.
 

Alternatieven voor shampoo

Sommige mensen gaan helemaal voor het wassen van de haren met alleen lauw water, toch zijn er ook natuurlijke alternatieven voor shampoo. Hiervan zijn er er veel te vinden op internetfora en facebook. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.
 

Natriumbicarbonaat, baking soda

Een bekend alternatief voor shampoo is baking soda. Hiervan wordt daan een papje gemaakt, waarmee de haren worden gewassen. Bij deze methode worden de haren nagewassen met azijnwater. Wij raden dat niet aan, dit poeder kan namelijk schade geven aan de hoofdhuid. Het kan ervoor zorgen dat de natuurlijke beschermlaag van de hoofdhuid wordt beschadigd, doordat het zeer effectief ontvet. Wilt u het toch gebruiken dan is het raadzaam om dit in zeer lage hoeveelheden toe te passen. Baking soda vindt u hier>>
 

Meel

Een andere bekende methode is het wassen van de haren met verschillende soorten meel. Havermeel, roggemeel, rijstmeel en kikkererwtenmeel zijn de meel soorten die vaak worden gebruikt. Meel is makkelijk te verkrijgen en goedkoop. Meel reinigt en ontvet op milde wijze.
Belangrijk is om zeer fijn meel te gebruiken. Enkele eetlepels mengen met een beetje water tot een papje. Dit papje in de haren en hoofdhuid masseren. Vervolgens uitspoelen met ruim lauw water. Dat kan wel eens wat lastig zijn.
 

Ei

Om nog even in de etenswaren te blijven. Eieren worden al lang gebruikt om haren en hoofdhuid te wassen. Veel reguliere shampoos bevatten ook ingredienten afkomstig van eieren. Eieren bevatten eiwit en in de dooier zit een emulgator, die vetten kan oplossen.
De procedure is simpel: Een ei even klutsen in een schaaltje, haren natmaken en het ei mengsel goed in de haren masseren. Spoel daarna uit met lauw water.
 

Wasnoten of Zeepnoten

Wasnoten zijn de vruchten, noten van de wasnotenboom ook wel Sapindus Mukorossi genoemd. In de schaal van deze natuurlijke wasnoot of zeepnoot, zit het bestanddeel ‘saponine’, dat als zeep fungeert na contact met water.
Saponine komt voor in allerlei groenten en planten zoals aardappelen, tomaten, erwten en spinazie.
Wasnoten groeien dus aan bomen. Wasnoten lijken een beetje op kastanjes. De wasnoten worden na rijping aan de boom geplukt. Daarna worden de noten in de buitenlucht gedroogd. Daarna worden de wasnoten "gekraakt". Bij dit kraken wordt de harde, nutteloze, kern van de wasnoot verwijderd. De wasnootschillen blijven over en kunnen direct worden gebruikt om 100% natuurlijk te kunnen wassen.
Wasnoten zijn prima geschikt om het lichaam, haar en handen mee te wassen. Hiervoor kunt u 4-6 schalen gebruiken en deze laten koken in 400-500ml water, het werkzame 'saponine' komt dan vrij. Laten afkoelen en de schillen verwijderen met een zeef. Het waterige mengsel wat dan ontstaat is prima te gebruiken als haar shampoo of voor het lichaam en als handzeep. Eventueel enkele druppels etherische Lavendelolie toevoegen voor een extra, aangename geur.
De vloeistof kan het beste gekoeld worden bewaard en deze is dan zo'n twee weken houdbaar.

Er bestaat ook wasnoten poeder. Deze bestaat uit zeer fijngemalen, gedroogde wasnoten, in het Indiaas Reetha of Aritha. Met wasnoten poeder kunt u zeepvrij uw lichaam en haren wassen. Prima te gebruiken in plaats chemische zeep, shampoo of douchegel. Na mengen met water ontstaat mild en zacht schuim dat uw lichaam en haar reinigt op natuurlijke wijze zonder de lichaams eigen PH-waarde te verstoren.
 

Wasnoten en wasnoot producten vindt u hier>>

 

Plantaardige poeders

Bekende natuurlijke poeders voor het reinigen en verzorgen van de haren zijn Shikakai, Amla, Aritha en Katha poeder. Deze plantaardige poeders kunnen apart worden gebruikt of in combinatie. Shikakai en Aritha poeder zijn vooral voor het reinigen. Amla en Katha poeder werken vooral als een soort conditioner.
De poeders worden gebruikt op verschillende manieren, vaak als een soort pasta of papje maar ook een thee van poeders wordt gebruikt. Shikakai poeder wordt soms zelfs op droog haar gebruikt.
Belangrijk bij het gebruik van natuurlijke poeders is dat haren soms een beetje kunnen kleuren. Vooral bij gebleekt en lichtgekleurde haren kan dat optreden. Dus altijd eerst op een klein stukje (afgeknipt) haar testen.
We adviseren om natuurlijke poeders niet te gebruiken op gebleekt of licht haar. NOOIT haren bleken na gebruik van natuurlijke kleur poeders.
 

Natuurlijke, plantaardige poeders vindt u hier>>

 

Kleipoeders

Veel kleipoeders, die normaal gesproken worden gebruikt als masker voor het gezicht of lichaamspakking, kunnen ook reinigend werken voor de haren. Bekende klei poeders die hiervoor worden gebruikt zijn Ghassoul, Bentoniet en Kaolien
Deze klei poeders worden vaak gemengd met azijn en water en dan aangebracht op de haren.
 

Kleipoeders vindt u hier>>


Bovenstaand lijstje is verre van compleet, er zijn nog talloze andere methodes van No-Poo haren wassen. Hierbij worden ook vaak verschillende producten met elkaar gecombineerd. We lezen graag in de opmerkingen hieronder tips over andere manieren om de haren te verzorgen, zonder shampoo....
 

Starten met No-Poo

Veel nuttige informatie over het beginnen met stoppen van het shamppo gebruik is te vinden op internet. Er is een grote online gemeenschap, die er meer van weet dan wij...
Belangrijk is wel om rustig te beginnen. Begin met afbouwen van het shamppo gebruik. Daarna zal het een kwestie van proberen en experimenteren zijn, wat de beste No-Poo of Low-Poo methode is voor uw haar en hoofdhuid.

Verstandig is het om na het wassen van haren en hoofdhuid, of het nu met shampoo is of één van de Low-Poo of No-Poo methoden, de haren en de hoofdhuid te verzorgen met een natuurlijke olie. Na afspoelen de huid of haar droog deppen met een handdoek en eventueel een pure olie aanbrengen zoals Arganolie of Castor olie.
 

Meer natuurlijke oliën voor verschillende haartypes vindt u hier>> 


Liever toch uw haren en hoofdhuid blijven wassen met shampoo, dan is een natuurlijke zeep wellicht iets voor u. Een goed optie hiervoor kan Aleppo zeep zijn, deze is er in een handige soap bar, zeepvlokken of als blok. U vindt Aleppo zeep hier>>
 

Pure haarolie mix met Batana Olie, Castorolie en Rozemarijnolie vindt u hier>>


 
      22-09-2021 09:45     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Marjan -  24-02-2024

Ik heb grijs stijl stug en droog haar. Het was altijd een uitdaging om een goede shampoo en conditioner te vinden. Nu al een jaar lang Non-Poo. Ik spoel alleen met koud water en zwem 3x per week in natuurwater. Mijn haar is zacht, gezond en ik heb er zelfs een mooie slag in. Wat een kadootje! Voor mij geen chemische troep meer in mijn haar.

 Biny -  03-02-2024

Ik heb een tijdje no-poo gedaan, maar dat was niet aan mij besteed, omdat er best wat tijd in kan gaan zitten op wasdagen. Ik gebruikte heilaarde, appelmoes en tomatenpuree. En dat lukte niet met 3 jonge kinderen. Dus ik ben mijn eigen shampoobars gaan maken op basis van Sodium Cocoyl Isethionate, of afgekort sci. Mijn haren kan ik steeds minder wassen.

 Audrie -  19-06-2022

Ik was mijn haar eens in de 7 a 8 dagen met aleppozeep en voeg een paar druppels Beravita lavendelolie toe. Zodra ik mijn haren gewassen en gekamd heb wrijf ik een heel klein beetje zoete amandelolie en lavendelolie warm en kneed dit in mijn handdoekdroge haar. Nooit meer schilfertjes en een mooie glanzende en lekker ruikende haardos!

 F. -  22-10-2021

Na het wassen kun je je haren goed afdrogen met een simpele hydrofiel doekje (gebruiken ze vaak bij baby's. Dat neemt heel veel water op

✓ 100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
✓ Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
✓ Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
✓ Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
✓ Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
✓ Veilig en vertrouwd, sinds 2008