Help, mijn haren vallen uit!

Help, mijn haren vallen uit!

Haarverlies? Is het normaal? Wat helpt?

Het is herkenbaar voor mannen en vrouwen: Haaruitval. We krijgen daarover heel vaak vragen. Welk natuurlijk middel werkt het beste tegen haaruitval...? Wat kan ik zelf doen tegen haarverlies? In dit blog veel over de oorzaken van haaruitval, wat kan helpen tegen haarverlies en wat normaal haarverlies is.

Wat is haaruitval

Iedereen verliest ongeveer 100-120 hoofdharen per dag, dat is volstrekt normaal. Deze haren groeien ook weer aan. Dus buiten de haren in het doucheputje, is het verder niet te zien. Bij iemand met lange haren valt haarverlies meer op dan bij iemand met kort haar. Bij veel haaruitval verliest iemand meer haren dan er teruggroeien. Dit wordt ook wel alopecie genoemd. Dit kan na enige tijd uw haardos uitdunnen en er kunnen kale plekjes ontstaan. Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd vaak dunner, bij mannen aan de zijkant en het voorhoofd.
Tekenen van haaruitval zijn in het begin redelijk subtiel: Erg veel haren op het hoofdkussen of doucheputje. De scheiding wordt breder, de haargrens op het voorhoofd schuift op, de paardenstaart wordt minder vol.

Waardoor komt haaruitval

Haaruitval kan veel verschillende aanledingen hebben en is soms ook een combinatie van oorzaken. Bekende veroorzakers van haaruitval zijn stress, bijwerkingen van medicijnen, vitaminegebrek, roken, hormonen, erfelijkheid of hoofdhuid problemen.
Daarnaast wordt de haardos dunner als u ouder wordt, dat is normaal. Belangrijk is dat u met uw huisarts praat als u zich zorgen maakt over het haarverlies of wanneer u pijn, jeuk of somberheid heeft. bron: Thuisarts.nl
 

Haaruitval in de winter en herfst

Seizoensgebonden haaruitval komt erg veel voor, zowel bij mannen als vrouwen. Vooral in de herfst en het voorjaar lijkt de haaruitval meer dan normaal. Het is wellicht te vergelijken met dieren die ook in de rui gaan gedurende die periodes. Wat precies de oorzaak is van seizoensgebonden haaruitval is onbekend. Mogelijk spelen hormonen een rol. Daarnaast zou in de herfst ook de aanpassing naar minder daglicht een rol spelen. Deze vorm van extra haaruitval verdwijnt weer en meestal groeien de haren dan weer terug.
 

Medicatie en haaruitval

Veel medicijnen kunnen extra haaruitval of kaalheid veroorzaken. Bekend zijn natuurlijk middelen tegen kanker. Daarnaast kunnen ook medicijnen die zonder recept te koop zijn haaruitval geven. Denk daarbij aan pijnstillers zoals naproxen en ibuprofen. Als u wilt opzoeken of uw medicijn haaruitval kan geven, dan is apotheek.nl een goede site.
 

Hoofdhuid problemen, haaruitval en roos

Kale plekken en extra haaruitval kan ook verzoorzaakt worden doordat de hoofdhuid niet gezond is. U kunt daarbij denk aan huidaandoeningen, zoals psoriasis en schimmelinfecties. Soms is de hoofdhuid ook erg droog door het gebruik van agressieve haarproducten, zoals shampoos en haarverven. Dit gaat dan vaak gepaard met schilfers, roos. Bij roos speelt soms ook een gist een rol maar vaker is de hoofdhuid aangetast door chemische zeep, koude lucht of als gevolg van stress.
Steeds populairder wordt dan ook de No-Poo of Low-Poo beweging. Dat wil zeggen niet of nauwelijks shampoo gebruiken. Veel informatie daarover vindt u hier>>
 

Haaruitval en de overgang

Vrouwelijke hormonen, ook wel oestrogenen genoemd, kunnen de groei van haren stimuleren. In de overgang of menopauze, worden de vrouwelijk hormonen in het bloed minder. Hierdoor groeien de haren veel minder snel, daardoor is het effect van haarverlies veel beter te zien. Gelukkig zwakt dat effect na enige tijd af en zal de haardos niet veel dunner meer worden.
 

Haaruitval, kaalheid bij mannen

Veel mannen krijgen te maken met haaruitval en bijbehorende kaalheid. Deze vorm van haaruitval, haarverlies is meestal erfelijk. De haaruitval is vooral zichtbaar op de bovenkant van het hoofd en minder aan de achter- en zijkant. Tegen erfelijke haaruitval, zowel bij mannen als vrouwen is weinig te doen helaas. Soms kan het haarverlies wel worden vertraagd maar het terug groeien van de haren komt niet vaak voor.
 

Wat werkt tegen haaruitval

Dat is natuurlijke de grote vraag, kan ik haaruitval tegen gaan en zelfs nieuwe haargroei krijgen...? Het goede nieuws is dat vaak de haaruitval vaak verdwijnt en de haren weer terug groeien als de oorzaak wordt opgelost. Dus bij vitaminegebrek extra vitamines nemen, door bijvoorbeeld extra groente en fruit, dan zullen de haren meestal weer terug groeien na enige tijd.
Wilt u naast het wegnemen van de oorzaken van haaruitval nog iets doen tegen haarverlies of haargroei stimuleren dan is een goede haarverzorging en voeding belangrijk. Hieronder verschillende zaken die het proberen waard zijn.
 

Etherische oliën en haargroei 

De geur van etherische oliën wordt veel gebruikt als krachtige middel, om bijvoorbeeld rustiger te kunnen slapen, bij meditatie maar ook als afwerend middel tegen insecten. Een bijzonder effect van etherische oliën is daar recentelijk aan toegevoegd. Zo is uit onderzoek gebleken dat de geur van etherische sandelhout olie de haargroei zou kunnen stimuleren. Daarnaast worden ook rozemarijn olie en ylang ylang olie daarvoor gebruikt. Veel informatie daarover vindt u hier>>

 

Haarverzorging met pure oliën

Van verschillende pure oliën wordt beweerd dat ze de haren verzorgen en daarmee haaruitval kunnen verminderen en soms zelfs de haargroei zouden stimuleren. Pure oliën kunnen ook de haren wat dikker laten lijken. Pure oliën die veel gebruikt worden hiervoor zijn Jojoba Olie, Castorolie, Arganolie, Abessijnse Olie en Batana Olie
Van deze pure oliën kunt u dagelijks enkele druppels aanbrengen in handdoek droog haar en goed inmasseren op de haren en hoofdhuid. Deze oliën verzorgen naast de haren ook de hoofdhuid. Zeer bekend is ook cafeïne voor gebruik in de haren, veel shampoos en andere huidproducten bevatten cafeïne. Van nature bevat berivita koffie olie ook cafeïne. Deze pure, koudgeperste olie vindt u hier>>
 

"Pure oliën voor de haren kunnen het beste onbewerkt, puur en koudgeperst zijn"
Voorkom slechte ingrediënten in haarverzorging, een lijst slechte bestanddelen vindt u hier>>

 

Voedingssupplementen en haren

Als er sprake is van een een tekort kunnen ook bepaalde voedingssupplementen soms helpen bij het verminderen van haarverlies en het bevorderen van haargroei. Denk hierbij aan supplementen zoals biotine, vitamine C, vitamine E, zink en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de haren.
Natuurlijke poeders zouden ook kunnen helpen. Zo zou Fenegriek poeder, een fijngemalen, natuurlijk poeder dat wordt gemaakt van de zaden van de plant Trigonella Foenum Graecum, de haargroei stimuleren. Fenegriek poeder kan zowel van binnen, als capsule, als van buiten gebruikt worden, aldus de oude Indiase geneeswijze Ayurveda. Fenegriek capsules vindt u hier>>. Raadpleeg altijd een arts of voedingsdeskundige voordat u begint met het gebruik van supplementen.
 

Ayurvedische haarverzorging 

De ayurvedische geneeskunde biedt tal van natuurlijke haarverzorgingsproducten en behandelingen die kunnen helpen bij haarverlies. We lichten er 2 uit. Sidr poeder en shikakai poeder zijn twee van deze ayurvedische remedies die bekend staan om hun reinigende en voedende eigenschappen. Deze poeders kunnen worden gemengd met water en als een haarmasker worden aangebracht om de hoofdhuid te verzorgen en de haargroei te bevorderen.
 

Sidr poeder

Sidr poeder, afkomstig van de Sidr boom, is al eeuwenlang populair in de traditionele geneeskunde. Het staat bekend om zijn antiseptische, ontstekingsremmende en reinigende eigenschappen. Deze eigenschappen maken Sidr poeder ideaal voor het behandelen van haarverlies. Sidr poeder kan de hoofdhuid voeden, roos verminderen, de haargroei stimuleren en het haar sterker en gezonder maken. Sidr poeder vindt u hier>>

 

Shikakai poeder

Shikakai poeder is een ander natuurlijk product dat kan helpen bij het voorkomen van haarverlies. Het wordt verkregen uit de schillen van de vrucht van de Acacia concinna boom. Shikakai poeder bevat natuurlijke saponinen die een milde reinigende werking hebben en de hoofdhuid niet uitdrogen. Het helpt de haargroei te stimuleren, voorkomt haarbreuk en zorgt voor zijdezacht haar. Shikakai poeder vindt u hier>>
 

Hoe gebruikt u natuurlijke poeders als haarmasker? 

Om deze natuurlijke remedies te gebruiken, kunt u het sidr poeder en de shikakai poeder mengen met water tot een pasta. Breng dit mengsel aan op uw hoofdhuid en haar, masseer zachtjes in en laat het 20-30 minuten intrekken. Spoel daarna grondig uit met water. Herhaal dit proces twee keer per week voor de beste resultaten.

Samenvattend

Haarverlies, haaruitval is meestal een natuurlijk verschijnsel. Als haaruitval kale plekken geeft is het goed om de oorzaak ervan te achterhalen. Ga eventueel naar uw huisarts als u er niet uitkomt of als u er heel somber van wordt. Als de oorzaak van het overmatige haarverlies wordt gevonden en behandeld, zullen de haren meestal terugkomen. Verzorg uw haren goed met pure oliën. Alle pure oliën vindt u hier>> Eventueel kunt u poeder maskers gebruiken voor de haren of voedingssupplementen.
 

Pure haarolie mix met Batana Olie, Castorolie en Rozemarijnolie vindt u hier>>


 

      14-11-2023 08:49     Reacties ( 8 )
Reacties (8)
 Marit -  01-12-2023

Tip: Kokosolie in de haren masseren. Ff laten intrekken en uitspoelen! Top voor de haren

 jazeker -  24-11-2023

Ik heb wel vaak gehoord dat chemische dingen, zoals permanent en die chemische haarkleuring ook haaruitval geven. Niet doen dus

 Man -  22-11-2023

Ik gebruik pillekes van de apotheek tegen kaalheid, dat helpt mij redelijk. Kan alleen mij mannen, helaas dames!

 Tof -  20-11-2023

Ik heb geleerd om de haren te wassen met sterke kamille thee! 2x per week. Geen idee of het wat doet tegen haaruitval....

 Kristel -  18-11-2023

Ik doe de inversie methode, engels inversion method. Ik smeer mij haren en hoofdhuid in met pure gesmolten kokosbutter dat laat ik 2,5 minuten intrekken. Daarna ga ik voorover op een stoel zitten met mijn hoofd zover mogelijk naar onder. Haren hangen dus naar beneden. Dat doe ik 4 minuten. Dan was ik ee haren met een milde shampoo. Door beter doirbloeding zou het haar sneller groeien. Ik heb geen idee maar lijkt wel of mijn haar sneller groeit eerlijk gezegd. Schijnt niet vaker dan om de 4 dagen te mogen per maand. Dus maar ik gebruik na het wassen Batana olie. Dus misschien lijken mijn haren daardoor langer te worden. Hopelijk heeft iemand er wat aan...

 Berivita -  17-11-2023

@Miek en Charlie super leuk om die tips te lezen. Of het werkt weten we niet, dat blijft altijd lastig. Wel zou het wat ons betreft leuk zijn om eventuele huismiddeltjes of tips van Oma te delen hier. Misschien kan iemand er wat mee... Hopelijk krijgen we veel tips over haaruitval en/of kaalheid.

 Miek -  17-11-2023

Ik heb weleens gehoord dat knoflook werkt tegen haaruitval (van Oma!). Geplette knoflook op het hoofd smeren. Weet niet of het wat doet hoor. Nooit geprobeerd, lijkt me niet lkker ruiken op het hoofd.

 Charlie -  15-11-2023

Ik heb weleens gehoord van een mengsel van koffiedik en bier op het hoofd smeren tegen kale plekken, zelf nooit gedaan maar wie weet...

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008