Wespen op natuurlijke manier op afstand houden

Wespen op natuurlijke manier op afstand houden

Wespen

Het zit er aan te komen, mooi weer, buiten zitten en daar hoort dan vaak het gezoem van wespen bij. Deze zweven dan acrobatisch boven een zoet drankje, terwijl de mensen onrustig zwaaien met de armen en handen.... Helaas houden wespen zich totaal niet aan de anderhalve meter maatregelen....
In Nederland zijn ongeveer vijf soorten wespen. De grootste wespensoort is de Hoornaar. Hoewel niet hetzelfde, worden hoornaars vaak horzels genoemd.
Wespen worden vaak als ongedierte gezien maar geloof het of niet, wespen zijn toch nuttig in de natuur. Hoewel ze niet nodig zijn om planten te bestuiven, zoals bijen, zijn wespen wel belangrijk om schadelijke insecten te bestrijden. Doordat wespen insecten als voedsel gebruiken, kunnen ze ervoor zorgen dat er geen plaag ontstaat. Zo eten wespen onder andere vliegen, muggen en rupsen.

 

Wespen overlast

Wespen kunnen vervelend steken. Veel mensen zijn dan ook bang voor wespen. Dat is niet nodig, wespen steken zelden zomaar. Wespen steken wanneer ze zich opgejaagd voelen of in het nauw gedreven. Rustig blijven helpt steken te voorkomen.
Het hoogtepunt van de wespen overlast ligt meestal eind juli tot begin september: Dan zijn de nesten volgroeid, de werkster vliegen vervolgens uit om voedsel te verzamelen. Ze zijn op zoek naar zoetigheid maar wespen eten ook eiwitten, dus vlees is ook niet veilig voor de zoekende wespen. Mooie weer en weinig voedsel zorgen er voor dat de wespen agressiever zijn bij hun zoektocht. Veel mensen ervaren dan vaak overlast van de wespen. Wanneer het vervolgens kouder wordt sterven de wespen en verdwijnt daarmee de overlast die men ervaart.

 

Toch gestoken?

Beste om het gif van wesp meteen te neutraliseren met azijn. Dat kunt u doen door een tissue of wattenschijfje met azijn zo snel mogelijk op de plek van de beet te leggen. Sommige mensen zullen een beet meteen uitzuigen, dat kan wel maar belangrijk is wel het gif niet door te slikken en meteen uit te spugen.
Een allergische reactie op een wespen steek kan wel gevaarlijk zijn, de allergische reactie is te herkennen aan benauwd en onwel worden na een wespensteek. Mocht dat gebeuren dan is het belangrijk om meteen 112 te bellen.

 

Hoe de wespen op afstand te houden of te verjagen

De beste tip om wespen op afstand te houden is een open deur: Geen voedsel, zoetigheid en de wespen zullen niet makkelijk overlast geven. Daarnaast maken veel mensen gebruik van wespenvallen, deze zijn te koop maar ook makkelijk zelf te maken met door een kunststof fles onder de hals door midden te snijden, vul de bodem met iets zoets, zoals siroop, en zet het afgesneden, bovenste gedeelte er onderste boven op. Met een touwtje het geheel ophangen bij uw terras en veel wespen worden weggevangen. Belangrijk is wel dat ze worden opgehangen als er sprake is van overlast, anders worden wespen er juist door aangetrokken.
Een andere manier om wespen op afstand te houden of te verjagen is met natuurlijke geuren. Dit is een meer wespvriendelijke manier om de wespen overlast te verminderen. Bijkomend voordeel is dat deze geuren vaak ook muggen en vliegen op afstand houden. Etherische oliën worden veel toegepast in het verdrijven van insecten, zoals muggen.

Sterke natuurlijke geuren om muggen te verdrijven, verjagen zijn Kattenkruid en Citronella.

 

Tips om wespen te verjagen met geur

Wespen hebben een enorme hekel aan bepaalde geuren. Hieronder de verschillende natuurlijke geuren op een rijtje. Dat zijn de meest effectieve tips om wespen op afstand te houden op een wespenvriendelijke manier. Zonder jezelf compleet in te hoeven sprayen met een pesticide spray.
 

Kruidnagelolie

Een veel gebruikt natuurlijk middel om wespen en horzels te verjagen zijn kruidnagels. Wespen, horzels maar ook zilvervisjes, hebben een enorme hekel aan kruidnagel geur. 
Kruidnagels zijn een bekend specerij in de keuken met een dominante smaak en geur. De kruidnagel heeft een korte steel (10mm) met daarop een dichte bloemknop. Kruidnagels zijn afkomstig van de kruidnagelboom. Deze boom kan in het wild rond de 12 meter hoog worden, maar op plantages slechts rond de 5-6 meter, met een typische pyramidevormige kroon.
De bloemen groeien aan de toppen van de takken in trossen. De bloemknoppen zijn felrood. Zodra de gesloten groene bloemknoppen beginnen te verkleuren, worden ze geplukt.
Van oudsher hebben kruidnagels vele toepassingen van toepassingen bij tandproblemen, verbetering van de ademgeur tot gebruik in de keuken.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten.
U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser
Verder kunt u ook kruidnagelolie op een papieren tissues druppelen en leg of hang deze op de plaatsen waar de wespen en horzels ongewenst zijn.
Gebruikt u liever geen etherische olie, dan kunt u ook hele kruidnagels in een hele of halve sinaasappel of citroen steken en dit op tafel leggen en/of buiten op het terras. Een bakje warm water met hele kruidnagels op de tafel zetten kan ook helpen.

 

Wierook

Wespen hebben ook een hekel aan wierook en vooral de als wierook wordt verbrand, de vrijkomende rook werkt ook afwerend tegen de wespen. Wierookolie kunt u gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser. Wierook kunt u ook verbranden met een wierook brander. Verbranding van speciale wierook kegels geven een naar wierook geurende rook, waar wespen niet van houden.
 

Citronella

Citronella is een bekende insecten verdrijver en deze werkt ook tegen wespen en hoornaars. Citronella etherische olie wordt gewonnen uit een Aziatische grassoort, de Cymbopogon winterianusDe geur van Citronella etherische olie kunt verspreiden met een en verdamper of aromalamp of met een diffuser

 

Rozemarijn

De geur van Rozemarijn werkt ook tegen wespen. U kunt de geur van rozemarijn olie verspreiden met een en verdamper of aromalamp of met een diffuser
Een andere aangename manier is om rozemarijnzaden op de gloeiende BBQ te gooien, hiermee wordt de rozemarijn geur ook verspreid.

 

Ammonia

De scherpe geur van ammonia is ook voor wespen niet fijn. Een schaaltje met ammonia op de tafel zou helpen de wespen te verjagen.
 

Ui en knoflook

Net als muggen, hebben ook wespen niets met de geur van uien en knoflook. U kunt een vers gesneden ui of knoflook gebruiken om de wespen te verjagen.
 

Azijn

Een bakje met azijn zou de wespen ook verdrijven, eventueel kunt u daar nog wat kruidnagels of citroenstukjes aan toevoegen.


Verscheidende andere etherische oliën hebben ook andere insect afwerende eigenschappen, deze hebben we samen gebracht in een handige set met etherische oliën die een afwerend effect hebben tegen verschillende insecten. Deze insecten afwerende olie set bevat verschillende etherische oliën: Kruidnagelolie, pepermuntolie, eucalyptusolie, lavendelolie en citronella olie. Deze handige set etherische oliën vindt u hier>> 

 
      22-07-2020 12:00     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Mark -  06-07-2022

Leuk en nuttig om te lezen over wespen, als extra tip van mij: Ik meng de 15 druppels kruidnagel olie met beetje shea butter en sm eer dat in mijn nek en hals

 . -  23-07-2020

Lavendel planten in je tuin zetten, bij je terras helpt ook of tomaten plantjes en gebroken takjes op de tafel leggen!

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Makkelijk bestellen, ook zonder account
Achteraf betalen met Klarna
Veilig en vertrouwd, sinds 2008