Zijn natuurlijke producten iets voor u?

Zijn natuurlijke producten iets voor u?

Wat is het verschil tussen natuurlijke en ‘gewone’ verzorgingsproducten


We zien op BeriVita.com, gelukkig, een flinke toename in de belangstelling voor natuurlijke verzorgingsproducten. Dat is ook niet zo vreemd. Zeer vaak is er in nieuws dat veel ‘verzorgings’ producten ingrediënten bevatten die nogal twijfelachtig zijn. Afgelopen week waren lippenbalsems en deodoranten negatief in het nieuws maar iets langer geleden de zonbeschermingsproducten.
In reguliere verzorgingsproducten zitten veel, heel veel ingrediënten of hulpstoffen. U kunt daarbij denken aan conserveringsmiddelen, kleurstoffen, weekmakers, dikmakers, geurstoffen, stabilisatoren en ga zo maar verder. Er is weleens beweerd dat een volwassene zo’n 350 verschillende, vaak chemische, stoffen op zijn haar of huid smeert……kijkt u zelf maar eens op een willekeurig etiket van zo’n product. Een lijst van 10-15 ingrediënten is geen uitzondering, zelfs bij zelf benoemde zogenaamde ‘natuurlijke’ producten. 

Een Top 10 'slechte' ingrediënten in verzorgingsproducten en cosmetica vindt u hier>>

Wat vinden wij natuurlijke producten


Wij verstaan onder natuurlijke producten, producten die zo weinig mogelijk andere ingrediënten hebben, als inhoud alleen het natuurlijke middel, daar streven wij naar. Dus als we het hebben over Arganolie, dan moet het flesje ook echt Arganolie bevatten en niet, zoals zo vaak, enkele procenten Arganolie en de rest andere toevoegingen of hulpstoffen. Wettelijk gezien mag het nog steeds Arganolie heten, ook al bevat het product maar een klein beetje echte Arganolie.
Daarom hebben we onze producten ook niet gecertificeerd voor het predicaat "biologisch". Een huidverzorgingsproduct hoeft namelijk maar een heel klein percentage aan biologische ingredienten te hebben om toch biologisch te mogen worden genoemd. Daarbij komen onze producten vaak van vruchten en zaden die in het "wild" groeien... deze kunnen nooit het predicaat biologisch dragen, dat kan alleen voor geteelde of gekweekte producten.
Verder vinden we het belangrijk dat het natuurlijke product zo weinig mogelijk is bewerkt, nadat het natuurlijke middel uit de zaad, noot of pit is gekomen. Onbewerkte natuurlijke producten moeten zuiver en puur blijven, dus geen ingewikkelde 'productie' methodes. Er zijn namelijk aanwijzingen dat bewerkingen, zoals verhitten, de biologische activiteit laat verminderen. Vandaar dat, volgens ons, een natuurlijk verzorgingsartikel altijd onbewerkt of raw moet zijn. 

 

Voordelen natuurlijke producten


Naast de vaak krachtige werking van natuurlijke producten is ook een groot voordeel van natuurlijke producten dat u weet wat u gebruikt op uw huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het aantal ingrediënten is minimaal, goed leesbaar en te begrijpen. Een voorbeeld van zo’n eenvoudige, begrijpelijke hulpstof is natuurlijke vitamine E of tocoferol. Dit voegen we soms in zeer lage concentratie toe aan onze natuurlijke producten. Natuurlijke, onbewerkte producten zijn soms gevoeliger zijn voor gisten, schimmels en oxidatie, reactie door contact met zuurstof, dan chemisch bewerkte producten. Een lage concentratie vitamine E kan de groei van gisten en schimmels verminderen, verder remt vitamine E de reactie met zuurstof. Chemische bewerkte, geraffineerde of warm geperste producten zijn veel minder gevoelig voor gisten en schimmels en bij die producten wordt het dan ook vaak de, kostbare, vitamine E achterwege gelaten.
Een ander voordeel is dat u natuurlijke producten meestal eenvoudig met elkaar kunt mengen. Zo kunt u uw eigen natuurlijk verzorgingsproduct maken, helemaal afgestemd op uw huid.
Meestal zijn natuurlijke verzorgingsproducten afkomstig van natuurlijke bronnen die ‘herwinbaar’ zijn, zo hoeft een struik of boom niet gekapt te worden om het natuurlijke product te verkrijgen. Noten, zaden en pitten kunt u oogsten zonder de boom of struik te beschadigen. Uit milieu oogpunt zijn natuurlijke producten dus een goede keus.

 

Nadelen natuurlijke producten


Als groot nadeel van natuurlijke verzorgingsproducten wordt het verschil in de verschillende charges gezien. Zo kan de ene batch van een natuurlijke product een ander uiterlijk, geur en consistentie hebben dan een vorige batch. Dat is ook logisch bij natuurproducten. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld appels, er is geen appel precies hetzelfde. Dat geldt dus ook voor onbewerkte verzorgingsproducten. We krijgen daar ook regelmatig vragen over. Verder is de geur van natuurlijke producten soms wat ‘typisch’ en als iemand alleen chemische verzorgingsproducten gewend is met allerlei geurstoffen, kan de typische geur van natuurproducten weleens als onaangenaam worden ervaren. Overigens kunt u vaak, met het toevoegen van enkele druppels geurige etherische olie, de geur beter maken dan de oorspronkelijke, natuurlijke geur.
Omdat natuurlijke middelen niet worden bewerkt kan koud of juist warm weer invloed hebben op het uiterlijk van het natuurlijke product. Bij warm weer kan het natuurlijke product soms wat dunner zijn en bij koud weer juist weer wat dikker. Dit is ook normaal bij natuurlijke producten wat bij chemische verzorgingsproducten wordt voorkomen door allerlei hulpstoffen. Het is verstandig hiermee rekenen te houden als u kiest voor natuurlijke producten.
Soms moet een huid even ‘wennen’ aan natuurlijke verzorgingsproducten, zeker als de huid alleen chemische verzorgingsproducten gewend is. Beginnen met enkele keren per week en dit langzaam opbouwen kan dat voorkomen.

 

Overgevoeligheid en allergie


Minder dan bij chemische verzorgingsproducten maar wel iets dat kan voorkomen bij natuurlijke verzorgingsproducten, is een overgevoeligheidsreactie. Dit uit zich vaak in jeuk en rode uitslag. Helaas is dat nooit helemaal te voorkomen en dit is een natuurlijke reactie die ook kan optreden bij andere natuurproducten zoals appels of pinda’s.

Al met al hopen we dat u met het bovenstaande een goede keus kunt maken en natuurlijk ervoor kiest om natuurlijke verzorgingsproducten te proberen. We hebben op BeriVita.com een ruim assortiment natuurlijke producten. Mocht u vragen en opmerkingen hebben dan horen wij dat graag via info@berivita.com.

      05-02-2019 11:46     Reacties ( 10 )
Reacties (10)
 Paula -  14-01-2024

Ja, dank, mooi uitgelegd!

 M -  28-08-2021

Fijn en eerlijk verhaal. Ik wil niets anders meer.

 Yvet -  10-11-2020

Goede uitleg over natuurlijkeproducten vs chemische. Heeft ook alles met verwachting te maken, ben je een duur cremmetje, chemisch gemaakt, gewend dan moet je dit eerst lezen voor je aan pure, natuurlijke producten begint.... ik wist dat toen niet maar nu zie ik wat het doet voor mijn huid nu ik alleen natuurlijke olie gebruik, zonder rommel. Denk ook op de lange termijn beter voor mijn gexondheid.... top!

 Piet -  27-03-2020

Goede uitleg.

 Barbara -  03-02-2020

Jullie producten zijn fantastisch! Ik ben een groot fan!

 berivita.com -  31-10-2019

Bedankt voor jullie reacties op dit artikel. Natuurlijke en pure producten gebruiken blijft altijd een persoonlijke keuze. Bij de 1 pas een natuurlijke olie of butter beter dan bij de ander... Het kost soms ook iets meer moeite, de producten zijn niet gestandaardiseerd of mooi gemaakt om makkelijk aan te kunnen brengen. Dat kan even wennen zijn. We geloven wel dat ze beter werken en zeker om de langere termijn. Succes en we hopen op nog meer tips over hoe jullie het gebruik van natuurlijke producten ervaren en/of praktische gebruikers tips....

 Dirk -  19-03-2019

Helemaal mee eens met dit verhaal over puur natuur. Wat betreft cosmetica en de term biologisch... vaak zitten in dingen voor de huid veel hulpstoffen zoals parabenen die uit een fabriek komen en nooooooit biologisch kunnen zijn. Daarom zijn biologische huidproducten nooit 100% biologisch.. vaak maar 5%.. beter natuurlijke producten voor de huid dus wmb

 Fl -  10-03-2019

Overal zitten nadelen en voordelen aan dus ook aan natuurlijke cosmetica maar ik zou zeggen... mensen kijk nou toch eens naar het etiket van chemische of gewone artikelen..... wat e daar allemaal p staat, bizar. een appel is een appel en een olie is een olie daar hoeft echt niet veel meer bij en zeker geen waslijst aan chemische troep. Tuurlijk is de olie de ene keer iets anders dan de andere keer maar voor de huid maakt t niet veel uit denk ik......

 An -  14-02-2019

Eerlijk en duidelijk over natuurlijke producten

 Mart -  05-02-2019

Prima artikel, ik gebruik nu al een tijdje alleen natuurlijke spullen om mijn huid, ik had erg veel last van psoriasis en het bevalt erg goed met producten zonder chemische troep... ongelooflijk wat er je er soms allemaal in vindt.. parabenen, zuren erg veel e-nummers en noem maar op.. vaak is ook een groot gedeelte gewoon water in zo'n creme... daar betaal je dan zo 50 euro voor..... Overigens heb ik helemaal geen last gehad van het wennen aan de natuurlijke producten hoor. Dat lijkt me wat overdreven eerlijk gezegd. Gewoon overstappen op natuurlijk, voor je huid beter en de natuur zelf....

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008