Natuurlijke Neemolie tegen muggen

Ziekteverwekkers

Het is de laatste jaren een terugkerend bericht in het nieuws: Tropische ziekten komen vaker voor in landen waar deze voorheen een zeldzaamheid waren. Het gaat dan vooral om infectieziekten. De overeenkomst tussen deze infectieziekten is dat deze door muggen of teken worden verspreid. Naast inheemse muggen komen er ook af en toe exotische muggen voor in Nederland. Ziekten door deze exotische muggen verspreidt, zijn onder andere knokkelkoorts (dengue), malaria, zandmugziekte en het westnijlvirus. Verschillende soorten muggen zouden, door langere periodes van warmer weer en afwezigheid van strenge vorstperiodes, vaker in Nederland worden gezien en beter kunnen overleven. Deze ziekmakende muggen kunnen dus voor veel overlast zorgen. Malaria is overigens niet nieuw in Nederland, pas in 1970 werd Nederland door de Wereld Gezondheidsorganisatie als ‘Malaria vrij’ beoordeeld. Daarvoor kwam malaria zeer regelmatig voor.
 

Natuurlijke afwerende middelen tegen muggen

Er zijn veel, zware, chemische bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Sommige zijn inmiddels zelfs verboden, zoals DDT. Gelukkig zijn er ook vriendelijker, natuurlijke stoffen die afwerend werken tegen insecten, zoals muggen. Zeer bekend zijn etherische oliën zoals citronella, lavendelolie en kruidnagelolie. Meer informatie over etherische oliën en hun afwerende effect bij insecten vindt u hier>>
 

Neembomen

Een ander bekend middel bij de bestrijding van de overlast door muggen, zijn producten van de Neemboom, ook wel Azadirachta Indica boom. Bladeren, zaden en olie van de Neemboom worden al eeuwen gebruikt als traditioneel medicijn in India. Neembomen zijn in India en Afrika overal te vinden, naast medicinaal gebruik zijn de zaden van de neemboom vruchten ook afwerend tegen allerlei ongedierte, waaronder muggen.
Eén van de werkzame stoffen in Neemolie, Azadirachtine, wordt met name veel onderzocht op dit moment, om het bestrijden van muggen.

 

Azadirachtine

Een werkzame stof uit Neemolie, Azadirachtine, zou de groei remmen van de muggenlarven, deze larven gaan niet direct dood maar ze worden geen volwassen mug en sterven uiteindelijk dan toch. Resistentie tegen Neemolie of neemproducten is tot op heden nog niet waargenomen. Helaas zijn ook producten van de Neemboom geen wondermiddel tegen Malaria in Afrika. Het blijkt met name zinvol in de drogere periodes.
 

Neemolie en muggen

Muggen houden dus niet van Neemolie. Een studie uit 1993 laat zien dat een mengsel van slechts 2% pure Neemolie in 100ml in Shea Butter of Kokosbutter, bescherming biedt tegen diverse soortenmuggen. Groot voordeel hierbij is dat Neemolie vriendelijk is voor bijen en zoogdieren.
Pure neemolie is donkerbruin van kleur en heeft een sterke knoflook, nootachtige geur. Deze geur is slecht te camoufleren, soms helpt toevoegen van enkele druppels etherische lavendelolie aan de Neemolie. De werkzaamheid van ontgeurde neemolie zou een stuk minder zijn, onbewerkte en pure neemolie is vaak het beste.

 

Recept Neemolie tegen muggen

Muggen zijn dus absoluut geen fan van Neemolie. Daarom kunt u van pure Neemolie, met een eenvoudig recept, een smeersel maken dat enige natuurlijke bescherming biedt tegen muggen.
Slechts 2 ml Pure Neemolie mengen met 100ml Kokosbutter of Shea Butter. Smelt eventueel eerst de kokosbutter of shea butter en roer daarna de neemolie hierdoor heen. Laten afkoelen en tegelijkertijd blijven roeren.
U kunt enkele druppels etherische olie toevoegen zoals citronella of lavendelolie. Deze etherische oliën hebben nog een extra afwerend effect tegen insecten zoals muggen. Doe het mengsel in een blikje en smeer het regelmatig op die gedeeltes van de huid, die kwetsbaar zijn voor een muggenaanval.

Eerlijk is eerlijk, dit is een redelijk effectieve methode maar u zult mogelijk wel wat vaker moeten smeren dan bij chemische producten met bijvoorbeeld DEET.Meer informatie over Neemolie vindt u hier>>
Onze Neemolie producten vindt u hier>>

      15-04-2019 09:35     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Jan -  25-04-2019

Erg leuk artikel over neemolie en muggen. Wat een wonderlijke olie blijft dat toch. iedereen zou een flesje neemolie in huis moeten hebben.

 An -  15-04-2019

Schrik toch altijd weer van de hordes muggen met allerlei ziektes die onze kant op zouden komen... overigens heb ik neemolie gebruikt op vakantie in Gambia. Ik kan namelijk niet tegen DEEt en niet tegen malaria pillen. Werkte prima. Beetje neemolie gemongt met avocadobutter en dat 's avond op gesmeert op enkels, polsen en nek. Wel slapen onder klamboe maar niet gestoken.... geen malaria gelukkig en super vakantie gehad!!

 Sara -  15-04-2019

Dit was vandaag op het nieuws inderdaad. Ik vraag me af of het zo'n vaart gaat lopen met die tropische muggen. Neemolie ruikt behoorlijk sterk dus wel te snappen dat beestjes daar niet blij mee zijn, ik doe zelf mix van citronella en lavendelolie in de diffuser, uurtje voor t slapen aan in de slaapkamer en 0 last van muggen... werkt super en ruikt nog lekker ook. Dat kun je van neemolie zeker niet zeggen :-))