Muggen Verjagen met Natuurlijke Middelen

Muggen Verjagen met Natuurlijke Middelen

Muggen

Muggen komen veel voor in Nederland en België. Zeker na een periode van regen, gevolgd door een wat warmere periode, zijn er heel veel muggen, die u 's nachts wakker houden met hun gezoem... In Nederland en België leven zo'n 25 verschillende soorten muggen. De bekendste zijn de langpootmug, de steekmug en de knut. De laatste 2 muggensoorten kunnen u gebruiken voor hun maaltijd, door bloed op te zuigen... Dit kan een jeukende bult achterlaten. 

Sommige mensen hebben slechts een milde reactie op een muggenbeet waarna het bultje binnen een paar uur is verdwenen en ze nauwelijks jeuk ervaren. Anderen reageren sterker en krijgen een grotere zwelling die dagenlang kan jeuken.
Hieronder tips met natuurlijke oplossingen om muggen op afstand te houden. Verschillende natuurlijke en plantaardige middelen tegen de overlast van muggen, zonder zware chemische middelen

 

Ziekteverwekkers

Het is de laatste jaren een terugkerend bericht in het nieuws: Tropische ziekten komen vaker voor in landen waar deze voorheen een zeldzaamheid waren. Het gaat dan vooral om infectieziekten. De overeenkomst tussen deze infectieziekten is dat deze door muggen of teken worden verspreid. Naast inheemse muggen komen er ook af en toe exotische muggen voor in Nederland. Ziekten door deze exotische muggen verspreidt, zijn onder andere knokkelkoorts (dengue), malaria, zandmugziekte en het westnijlvirus. Verschillende soorten muggen zouden, door langere periodes van warmer weer en afwezigheid van strenge vorstperiodes, vaker in Nederland worden gezien en beter kunnen overleven. Deze ziekmakende muggen kunnen dus voor veel overlast zorgen. Malaria is overigens niet nieuw in Nederland, pas in 1970 werd Nederland door de Wereld Gezondheidsorganisatie als ‘Malaria vrij’ beoordeeld. Daarvoor kwam malaria zeer regelmatig voor.
 

Natuurlijke afwerende middelen tegen muggen

Er zijn veel, zware, chemische bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Sommige zijn inmiddels zelfs verboden, zoals DDT. Gelukkig zijn er ook vriendelijker, natuurlijke stoffen die afwerend werken tegen insecten, zoals muggen. Zeer bekend zijn etherische oliën zoals citronella, lavendelolie, pepermuntolie, kattenkruid en kruidnagelolie.
 

Meer informatie over etherische oliën en hun afwerende effect bij insecten vindt u hier>>


Etherische Kattenkruid olie is ook zeer sterk in het verjagen van muggen, vaak wordt geweerd dat dit de sterkste olie is tegen muggen. Informatie daarover vindt u hier>>
 

We hebben ook een direct te gebruiken Anti-Muggenolie in ons assortiment. Deze muggenolie is op basis van Druivenpitolie met Lavendelolie, Pepermuntolie en Kattenkruidolie. U vindt deze hier>>

Toch gestoken? Natuurlijke verzachting bij insectenbeten vindt u hier>>


Muggen afwerende etherische oliën kunt u ook verspreiden in een ruimte, zoals de slaapkamer, op verschillende manieren:

Aromabrander: 5-6 druppels etherische olie in een waterbakje boven een waxinelichtje. Zorg altijd voor voldoende water in het bakje.
Aroma Diffuser: Naar eigen wens enkele druppels etherische olie in het waterreservoir doen en de diffuser inschakelen voor een makkelijke verdamping van de etherische olie door een ruimte met koude mist.
Geurstenen: Druppel wat etherische olie op de aromasteen en de olie verdampt langzaam in de ruimte. Hoe meer druppels, hoe sterker de geur. Het is belangrijk dat de temperatuur van de ruimte meer dan 16 graden is, anders kan er geen goede verdamping plaatsvinden.

Geurverspreider met geurstokjes: Om zelf, DIY, een geurolie verspreider te maken, heeft u nodig: Een glazen potje met een smal tuitje, een neutrale basisolie, een kleine hoeveelheid alcohol (of sterke drank) en natuurlijk een pure, afwerende etherische olie. De geurolie verspreider kunt u maken door een basisolie, zoals Olijfolie of Jojoba Olie, te mengen met een klein beetje alcohol (bestel hier) en een pure etherische olie. De hoeveelheid etherische olie kunt naar eigen wens aanpassen. Veel etherische olie geeft een sterke geur, minder etherische olie een subtieler aroma. Eventueel kunt u enkele etherische oliën mengen om zo uw eigen unieke geur te maken. Wij bevelen meestal aan ongeveer 70% basisolie, zoals Jojoba olie en 20-25% pure etherische olie te gebruiken.
Roer de basisolie en de etherische olie met daarbij 1 theelepel alcohol goed door elkaar, zodat de oliën en de alcohol met elkaar mengen. Doe dit mengsel in de glazen fles en zet de losse geurstokjes erin.
De geurstokjes zullen binnen enkele uren de olie “opzuigen” en de geur langzaam door de ruimte verspreiden.
Draai de stokjes om de paar dagen even om, zodat de geur tijdelijk iets wordt versterkt. Ruikt u de geur na een tijdje niet meer? Voeg dan weer opnieuw etherische olie toe of herhaal eventueel het gehele proces.
Alle verspreiders van etherische oliën vindt u hier>>

 

Neembomen

Een ander bekend middel bij de bestrijding van de overlast door muggen, zijn producten van de Neemboom, ook wel Azadirachta Indica boom. Bladeren, zaden en olie van de Neemboom worden al eeuwen gebruikt als traditioneel medicijn in India. Neembomen zijn in India en Afrika overal te vinden, naast medicinaal gebruik zijn de zaden van de neemboom vruchten ook afwerend tegen allerlei ongedierte, waaronder muggen.
Eén van de werkzame stoffen in Neemolie, Azadirachtine, wordt met name veel onderzocht op dit moment, om het bestrijden van muggen.

 

Azadirachtine

Een werkzame stof uit Neemolie, Azadirachtine, zou de groei remmen van de muggenlarven, deze larven gaan niet direct dood maar ze worden geen volwassen mug en sterven uiteindelijk dan toch. Resistentie tegen Neemolie of neemproducten is tot op heden nog niet waargenomen. Helaas zijn ook producten van de Neemboom geen wondermiddel tegen Malaria in Afrika. Het blijkt met name zinvol in de drogere periodes.
 

Neemolie en muggen

Muggen houden dus niet van Neemolie. Een studie uit 1993 laat zien dat een mengsel van slechts 2% pure Neemolie in 100ml in Shea Butter of Kokosbutter, bescherming biedt tegen diverse soortenmuggen. Groot voordeel hierbij is dat Neemolie vriendelijk is voor bijen en zoogdieren.
Pure neemolie is donkerbruin van kleur en heeft een sterke knoflook, nootachtige geur. Deze geur is slecht te camoufleren, soms helpt toevoegen van enkele druppels etherische lavendelolie aan de Neemolie. De werkzaamheid van ontgeurde neemolie zou een stuk minder zijn, onbewerkte en pure neemolie is vaak het beste.

 

Recept Neemolie tegen muggen

Muggen zijn dus absoluut geen fan van Neemolie. Daarom kunt u van pure Neemolie, met een eenvoudig recept, een smeersel maken dat enige natuurlijke bescherming biedt tegen muggen.
Slechts 2 ml Pure Neemolie mengen met 100ml Kokosbutter of Shea Butter. Smelt eventueel eerst de kokosbutter of shea butter en roer daarna de neemolie hierdoor heen. Laten afkoelen en tegelijkertijd blijven roeren.
U kunt enkele druppels etherische olie toevoegen zoals citronella of lavendelolie. Deze etherische oliën hebben nog een extra afwerend effect tegen insecten zoals muggen. Doe het mengsel in een blikje en smeer het regelmatig op die gedeeltes van de huid, die kwetsbaar zijn voor een muggenaanval.

Eerlijk is eerlijk, natuurlijke producten kunnen een redelijk effectieve methode zijn om muggen te verjagen maar u zult mogelijk wel wat vaker moeten smeren dan bij chemische producten met bijvoorbeeld DEET. Voor 's nachts werken horren en een klamboe waarschijnlijk nog het allerbeste.

 

Meer informatie over Neemolie vindt u hier>>Onze Neemolie producten vindt u hier>>
 

      15-06-2022 09:35     Reacties ( 7 )
Reacties (7)
 Henk -  18-07-2024

NEP OLIEN bij BERIVITA

 Mike -  05-06-2024

Kattenkruid werkt erg goed tegen muggen, goede tip!

 Katrin -  02-08-2022

Veel baat bij neem, ruikt niet zo sterk als is gemengt met kokos

 Vera -  23-06-2022

Neemolie werkt voor geen meter tegen muggen. Ik stink een uur in de wind door de neemolie maar de muggen blijven mij belagen. Het helpt overigens ook niet tegen slakken en luizen.

 Jan -  25-04-2019

Erg leuk artikel over neemolie en muggen. Wat een wonderlijke olie blijft dat toch. iedereen zou een flesje neemolie in huis moeten hebben.

 An -  15-04-2019

Schrik toch altijd weer van de hordes muggen met allerlei ziektes die onze kant op zouden komen... overigens heb ik neemolie gebruikt op vakantie in Gambia. Ik kan namelijk niet tegen DEEt en niet tegen malaria pillen. Werkte prima. Beetje neemolie gemongt met avocadobutter en dat 's avond op gesmeert op enkels, polsen en nek. Wel slapen onder klamboe maar niet gestoken.... geen malaria gelukkig en super vakantie gehad!!

 Sara -  15-04-2019

Dit was vandaag op het nieuws inderdaad. Ik vraag me af of het zo'n vaart gaat lopen met die tropische muggen. Neemolie ruikt behoorlijk sterk dus wel te snappen dat beestjes daar niet blij mee zijn, ik doe zelf mix van citronella en lavendelolie in de diffuser, uurtje voor t slapen aan in de slaapkamer en 0 last van muggen... werkt super en ruikt nog lekker ook. Dat kun je van neemolie zeker niet zeggen :-))

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008