Top 5 Per Huidtype: Van Extreem Droge tot Vette en Rijpere Huid

Top 5 Per Huidtype: Van Extreem Droge tot Vette en Rijpere Huid

Natuurlijke verzorging per huidtype

De natuur houdt van variatie, daarom is niets uit de natuur precies hetzelfde. Dat geldt ook voor het grootste orgaan van het menselijk lichaam: De huid. Deze verschilt van mens tot mens. Om toch enigszins een onderscheid te maken, kunnen we de huid ruwweg verdelen in een aantal verschillende soorten huid, ook wel huidtypes genoemd. We hebben de verschillende huidtypes, kort, op een rijtje gezet met onze top 5 natuurlijke producten voor de verzorging van deze huid types. Het blijft zeer persoonlijk welk natuurlijk product het beste bij uw huid past, vaak is het een kwestie van proberen of mengen van verschillende producten tot een unieke mix voor uw huid.

Om te bepalen of natuurlijke producten iets voor u zijn is het goed om eerst het artikel te lezen over wat voordelen en nadelen zijn van natuurlijke verzorging, u vindt dat artikel hier>>
 

De Huid is belangrijk

De huid is de buitenste 'bekleding' van het lichaam en is het grootste orgaan. De huid vormt de eerste verdediging tegen invloeden van buitenaf en beschermt zo de rest van het lichaam tegen ziekteverwekkers en beschadigingen. Daarnaast speelt de huid een rol als tastzintuig, in de het regelen van de lichaamstemperatuur en bij het aanmaken van vitamine D. Belangrijk dus om de huid in goede conditie te houden.
 

Verschillende huidtypes

De huid is te verdelen in verschillende huidtypes. Bij vrijwel iedereen is er sprake van meerder huidtypes. Zo zijn er vaak bekende droge gedeeltes van de huid, zoals de ellebogen, knieën en hielen, terwijl er ook vettere gedeeltes zijn, zoals het voorhoofd.
Alle huidtypes op een rijtje met bijpassende natuurlijke producten.
 

Extreem, zeer droge huid

Een zeer droge of extreem droge huid voelt droog en strak getrokken aan. De extreem droge huid heeft een dunne structuur. Poriën zijn meestal klein en zeer slecht te zien. Soms zijn er schilfers of droge, witte plekken. Jeuk komt zeer vaak voor en de droge huid is gevoelig voor weersinvloeden zoals regen, zon en wind. De huid heeft de neiging om snel te bloeden. Een extreem droge huid is vaak te wijten aan een vermindere talgproductie van de huid.
Bij de verzorging van een zeer droge huid is het goed om geen producten met water te gebruiken. Producten met water en alcohol drogen de huid verder uit. Water staat soms als 'aqua' op de ingredientenlijst.
 

Top 5 bij extreem droge huid
 1. Shea Butter >>
 2. Mango Butter >>
 3. Avocado Butter >>
 4. Mango Olie >>
 5. Moringa Olie >>
 

Droge huid

Bij een droge huid, voelt de huid droog aan. De huid is 'trekkerig' en ruw, maar in mindere mate als bij een extreem droge huid. Een droge huid is vaak aanwezig op het gezicht, armen en benen.
Op een droge huid kunt u wel water gebruiken maar niet als ingredient van een product dat lang op de huid aanwezig blijft, zoals huidverzorging voor overdag of voor de nacht. Dan is watervrije verzorging beter geschikt.

Top 5 bij een droge huid
 1. Arganolie >>
 2. Amarant Olie >>
 3. Abessijnse Olie >>
 4. Camellia Olie >>
 5. Papaverolie >>
 

Normale huid

Bij een normale huid is er een goede balans in het vochtgehalte van uw huid. Een normale huid voelt niet vet of droog. Er is nauwelijks sprake van glimmende wangen of neus, de talgproductie is normaal. De huid voelt soepel en veerkrachtig. Poriën doorgaans wel zichtbaar maar niet groot. Er is sprake van een gezonde doorbloeding zonder schilfers, jeuk of pijn. Bij het ouder worden van de huid, wordt de talgproductie van de huid soms wat minder en daardoor kan een normaal huidtype over gaan in een droge huid. Milde dagelijkse verzoging is uitstekend voor een normale huid.

Top 5 bij een normale huid
 1. Aardbeienolie >>
 2. Baobab olie >>
 3. Chiazaad olie >>
 4. Frambozenzaadolie >>
 5. Haverolie >>
 

Vette en Onzuivere huid

Een vette huid voelt vet aan. De structuur van de huid is soms dik en huid glanst. Het glanzen komt door een dun laagje talg dat op de huid ligt. Poriën doorgaans groot en duidelijk zichtbaar. De huid is gevoelig voor puistjes en mee-eters door het verstopt raken van de poriën. Dan wordt een vette huid al snel een onzuivere huid.
Vaak wordt gedacht dat een vette huid niet moet worden verzorgt met een natuurlijke olie, dat zou de huid nog vetter en onzuiverder maken... Dat klopt niet, door gebruik van chemische producten gaat de huid soms meer talg produceren, als compensatie. Waardoor de huid vetter en onzuiverder wordt. Gebruik van de de juiste natuurlijke verzorging kan de balans van de huid helpen herstellen. 

Top 5 bij onzuivere, vette huid
 1. Duindoornolie >>
 2. Meloenzaad olie >>
 3. Jojoba olie >>
 4. Saffloerolie >>
 5. Citroenschilpoeder >>

Rijpere, oudere huid

Op zich is een oudere huid niet een apart huidtype maar een oudere huid vraagt vaak wel om een andere verzorging. Wanneer een huid wat ouder wordt, verliest de huid vaak wat aan stevigheid en elasticiteit. Dit is geen probleem en geeft ook geen klachten. Daarnaast wordt de talgproductie vaak minder van een oudere, rijpere huid en dit kan wel irritatie of jeuk geven. Verder komen er meer pigment plekjes als de huid wat ouder wordt.

Top 5 bij een rijpere, oudere huid
 1. Cactusvijgolie >>
 2. Goji olie >>
 3. Tamanu olie >>
 4. Teunisbloemolie >>
 5. Rozenbottelolie >>

Voor meer keuzehulp bij natuurlijke verzorgingsproducten, bijvoorbeeld bij huidaandoeningen, kijkt u hier >>
We hebben ook een kort en bondig overzicht van de pure oliën met kort de werking bij de verschillende huidtypes, deze vindt u hier>>

De informatie op deze pagina is bedoeld als algemene ondersteuning, bevordering en optimalisering van de gezondheid. Het is niet bedoeld om onze producten te promoten als geneesmiddel, als diagnose mogelijkheid,om te genezen of om enige ziekte te voorkomen. Bij twijfel altijd een arts raadplegen.
​​​​​​​
      25-10-2020 08:28     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Eline -  01-01-2024

Ik zou graag willen weten welke olie goed is voor donkere kringen?

 D.YIL -  04-03-2021

Zeker aanrader goede site en zoveel olie soorten , geweldig! Weg met de chemischr troep en dure cremes.

 Ann -  12-12-2020

Bedankt handig lijst om te bginnen met natuurlijke producten, goed om te weten dat paar druppels etherisch olie mooi geurtje geeft aan alle olie. Verder mis ik zepen en schoonmaken van de huid, mooi idee voor een volgend artikel?

 W. -  31-10-2020

Jullie hebben zo veel producten dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie.... maar dit is een handig en makkelijk overzicht per huidtype, top! Bedankt. Jammer dat ik het niet zo makkelijk kan delen.. Ik heb de duindoornolie besteld voor mijn vette huidzones, vooral de neus en het voorhoofd.... bedankt!!

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008