Huidallergie: Oorzaken, Tips & Natuurlijke Oplossingen

Huidallergie: Oorzaken, Tips & Natuurlijke Oplossingen

Oorzaken en Tips tegen Huidallergie

Huidallergie, wat is het?

Iemand die eerder een huidallergie heeft gehad, weet maar al te goed hoe vervelend dat kan zijn. Bij een huidallergie wordt de huid vaak rood, gaat jeuken en meestal zijn er ook bultjes, blaasjes en schilfers te zien. Bij een huidallergie is er een overgevoeligheid, ook wel allergische reactie genoemd. Deze allergische reactie komt door een bepaalde stof, deze stof kan op de huid zijn gekomen maar ook zijn ingeslikt of ingeademd.
 

Allergie

Een eeuw geleden kwamen allergieën nog nauwelijks voor, tegenwoordig zou zo'n 20% van de wereldbevolking lijden aan een vorm van allergie, dat zijn zo'n 1,4 miljard mensen. Iedereen kent dus wel iemand met een allergie. Bij een allergie reageert het lichaam overdreven sterk op een onschuldige stof, het allergeen. Deze allergenen kunnen echt van alles zijn zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmels of voedsel.
Allergenen komen in contact met de huid en/of slijmvliezen (bijvoorbeeld van de ogen) of komen via de luchtwegen of met voedsel het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk probeert te maken met een soms 'overdreven' reactie. De klachten veroorzaakt door allergenen komen niet van het allergeen maar door de reactie van het lichaam op het allergeen. Huidallergie en hooikoorts zijn bekende voorbeelden.
Een allergie kan worden vastgesteld uit het ziektebeeld en door plakproeven, priktesten of bloedonderzoek.
 

Waarom nemen allergieën toe 

De meest voorkomende allergieën zijn:
 
  • Hooikoorts en Astma
  • Dierenallergie
  • Huisstofmijt
  • Voedselallergie
  • Wespen en/of bijenallergie
  • Geneesmiddelenallergie
  • Contactallergie, Huidallergie

Het toenemen van allergieën is een belangrijk speerpunt van allerlei onderzoeken. Mogelijke verklaringen voor de sterke toename het aantal mensen met een allergische aandoeningen kunnen zijn:
 
Te goede hygiëne
Allergische aandoeningen zijn afwijkingen van het immuunsysteem. Omdat we een betere hygiëne hebben en daardoor minder ziekten door parasieten in vergelijking met vroeger, zou het lichaam niet genoeg uitdagingen hebben. Hierdoor is het immuunsysteem onvoldoende getraind in het herkennen van goedaardige en kwaadaardige invloeden.
 
Meer stoffen, allergenen
Ons lichaam komt in contact met veel meer stoffen dan 100 jaar geleden. Zo bevatten veel huidproducten allerlei verschillende chemische verbindingen. Waarmee het lichaam, vaak dagelijks, in contact komt, tegen al deze stoffen kan in theorie een allergische huidreactie ontstaan. Stoffen die 100 jaar geleden nog niet eens bestonden
 

"Wist u dat u per dag, gemiddeld, tot 200 chemische stoffen op uw huid aanbrengt als u reguliere verzorgingsproducten gebruikt?"

Meest voorkomende allergenen per etherische olie vindt u hier>>


Datzelfde geldt voor voeding. Onze voedingsmiddelen komen tegenwoordig van over de hele wereld en bevatten allerlei chemische toevoegingen. Veel van die voedingsmiddelen waren er eerder niet. Andere 'nieuwe' stoffen zitten in geneesmiddelen, wasmiddelen en textielverfstoffen. 
Onder andere onze voedingsgewoonten zijn in overweging genomen. Op die manier komt ons immuunsysteem in contact met allergenen die bijvoorbeeld in Nederland 50 jaar geleden onbekend waren.
 
Omgeving, Milieu invloeden
Er wordt aangenomen dat milieuvervuiling ook van invloed is op het ontstaan van allergische aandoeningen. Zoals roetdeeltjes in de lucht. Hoewel dit nog niet onomstotelijk is vastgesteld.
 

Wat kunt u doen tegen een allergie

Uteraard is, zoals altijd, voorkomen het beste. Daarom is het goed om niet een te strikte hygiëne aan te houden, te zorgen voor een zo schoon mogelijk mileu en producten te gebruiken die zo weinig mogelijk hulpstoffen bevatten.
 

Tips om allergenen te vermijden

Gebruik zo weinig mogelijk chemische producten, deze bevatten vaak een waslijst aan chemische stoffen, die stuk voor stuk een allergische reactie kunnen geven. Vaak niet meteen maar meestal na langdurig gebruik. Denk daarbij ook aan wasmiddelen, crème, zonproducten, haarverf etc.
 

Huidolie met weinig allergenen vindt u hier>>
Wasmiddel met weinig allergenen zijn wasnoten, deze vindt u hier>>
Haarverf met weinig allergenen vindt u hier>>
Zeep met weinig allergenen vindt u hier>>


Belangrijk is wel om te beseffen dat ook natuurlijke producten een allergische reactie of uitslag kunnen geven. De kans op een allergische of overgevoeligheidsreactie met natuurlijke producten is een stuk minder dan bij chemische verzorgingsproducten maar zo'n reactie kan ook optreden bij natuurlijke verzorgingsproducten. Bij chemische producten is de kans groter op een allergische reactie omdat deze producten, simpelweg, veel meer ingrediënten hebben. Krijgt u een allergische reactie of heeft u het vermoeden dat u een allergische reactie heeft, dan is het verstandig te stoppen met dat product. Meestal zullen de klachten weggaan na enkele dagen. Blijft u klachten houden dan is het verstandig een arts te consulteren.
 

Behandeling bij allergische reactie van de huid

Uiteraard moet u zo snel mogelijk stoppen met het allergeen. Voor alle allergische reacties geldt dat bepaalde medicijnen vaak snel verlichting geven, deze medicijnen worden antihistaminica genoemd en zijn algemeen verkrijgbaar.
Medicijnen op recept die worden gebruikt om huidallergie te behandelen zijn lokale corticosteroïden, dat zijn de zogenaamde hormoonzalven.
Het is ook belangrijk om uw geïrriteerde huid door een huidallergie te beschermen, dat kan met een natuurlijke huidolie of butter. Deze vindt u hier>>
Meestal gaat een allergische reactie binnen enkele dagen vanzelf over, houden de klachten aan of worden ze erger, krijgt u bijvoorbeeld minder lucht, dan is het belangrijk meteen naar een arts te gaan.

De informatie op deze pagina is bedoeld als algemene ondersteuning, bevordering en optimalisering van de gezondheid. Het is niet bedoeld om onze producten te promoten als geneesmiddel, als diagnose mogelijkheid, om te genezen of om enige ziekte te voorkomen. Bij twijfel altijd een arts raadplegen.
      30-01-2024 11:47     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008