Tamanu Olie: 8 Toepassingen en Tips

Tamanu Olie: 8 Toepassingen en Tips

Wat is Tamanu Olie?

Tamanu olie komt uit de noot van de Tamanu vrucht. Deze tropische vruchten groeien aan de Tamanu boom, ook wel Calophyllum indophyllum genoemd. De Tamanu boom komt voor in Zuidoost Azië. De boom heeft grote bladeren en een geurende bloesem. Uit de bloesem groeien roodachtige vruchten met stevige pitten. Om de Tamanu olie te kunnen krijgen uit deze vruchten worden ze na het plukken ongeveer 60 dagen gedroogd. Daarna worden de pitten van de vruchten gescheiden. De pitten worden met een pers stevig in elkaar gedrukt, geperst. Bij dat persen, zonder warmte, komt een groenachtige olie vrij, Tamanu olie. Deze natuurlijke olie wordt daarna gezeefd tot een heldere olie. Tamanu olie is rijk aan anti-oxidanten en omega vetzuren.
 

Uiterlijk Tamanu olie

Verse Tamanu olie is helder, groen tot donkergroen van kleur en vrijwel geurloos. De kleur van Tamanu olie kan verschillen per batch en is afhankelijk de tijd in het seizoen, de rijpheid van de vrucht en de geografische ligging van de Tamanu boom. Verder zijn er aanbieders met een troebele Tamanu olie, dat kan, men heeft er dan voor gekozen de Tamanu olie, na het persen, niet te zeven. Het uiterlijk van Tamanu olie: geelgroen tot donkergroen en/of troebel heeft zeer weinig tot geen invloed op de werking van de tamanu olie.
Bewerkingen en/of toevoegingen kunnen wel invloed hebben op de werkzaamheid, juist daarom is het beter de Tamanu olie niet te bewerken en/of stoffen toe te voegen. Hierdoor kan het dus wel zijn dat de ene keer de tamanu olie geelgroen is en de andere keer donkergroen.

 

8 Toepassingen en tips Tamanu olie

Van oudsher wordt Tamanu olie vaak gebruikt bij huidproblemen. Op internet kunnen veel verhalen over de werkzaamheid van Tamanu olie worden gevonden bij allerlei huidproblemen. Toch wordt Tamanu olie in de westerse wereld nog niet vaak gebruikt maar zou toch weleens een gouden tip kunnen zijn...
 

Tamanu olie bij acné

Tamanu olie wordt vaak gebruikt bij de verzorging van een acné huid. Tamanu olie zou namelijk antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Vaak wordt gedacht dat een olie juist niet moet worden gebruikt bij een onzuivere, acné huid maar Tamanu olie zou toch helpen de infectie te remmen en oneffenheden vervagen.
 

Tamanu olie bij striae

Tamanu olie werkt hydraterend en zou daardoor striae helpen voorkomen en bestaande striae kunnen vervagen.
 

Tamanu olie bij rimpels

Het bekendste gebruik van Tamanu olie in de westerse wereld, is het gebruik van Tamanu olie tegen rimpels en fijne lijntjes. Tamanu olie zou de aanmaak van collageen stimuleren en regeneratie van de huid bevorderen. De vetzuren hydrateren daarbij de huid. Mede daarom is het een bekend bestanddeel van anti-aging producten. 
 

Tamanu olie als natuurlijke zonbeschermer

Tamanu olie een natuurlijke bescherming tegen de zon bieden, in sommige artikelen wordt gesproken over een zonbeschermingsfactor van 18-22 en dat al bij lage concentraties van Tamanu olie. Overigens raden we wel aan voorzichtig te blijven, de exacte UV-factor bij natuurlijke producten is moeilijk te bepalen en kan afwijken per batch/charge. Bescherming tegen de zon helpt ook om rimpels en fijne lijntjes te verminderen. Meer natuurlijke olie met natuurlijke bescherming tegen schadelijke zonnestralen vindt u hier>>
 

Tamanu olie bij pigmentplekjes

Hoewel hard bewijs hiervor ontbreekt wordt Tamanu olie ook gebruikt bij donkere plekjes op de huid, vooral in het gezicht.
 

Tamanu olie bij een droge huid

Een droge huid wordt vaak verzorgt met een natuurlijke olie. Tamanu olie is hiervoor ook zeer geschikt vanwege het hoge gehalte aan vet in de olie.
 

Tamanu olie tegen eczeem

Door de ontstekingsremmende effecten van Tamanu olie, wordt deze ook vaak gebruikt ter verzorging van de gevoelige eczeem huid. Hiervoor is echter nog wel meer onderzoek nodig.
 

Tamanu olie bij littekens, kloven en couperose

Tamanu olie zou ondersteunend werken bij het herstel van littekens en ook wordt ook toegepast bij kloven en couperose.
 

Aanbevolen gebruik Tamanu Olie

Gebruik 's ochtends en 's avonds Tamanu olie op de, iets vochtige, huid en masseer het goed in. Tamanu olie is ook prima te mengen met andere huidoliën, zoals BeriVita Jojoba Olie.
 

Bijwerkingen Tamanu olie

Tamanu olie kan niet inwendig worden gebruikt, dus wordt er gewaarschuwd tegen inslikken en direct contact met de ogen. Tamanu olie ook niet gebruiken op grote, open wonden. Bij twijfel altijd contact met een arts opnemen. 
In een enkel geval, zoals als bij alle producten voor de huid, kunnen ook bij Tamanu olie, soms allergische reacties optreden. Zeker mensen met een bekende notenallergie moeten geen Tamanu olie gebruiken, dan is BeriVita EMU olie vaak een betere optie.

Tamanu olie proberen? Extra informatie vindt u hier>>
      10-09-2019 13:06     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 B. -  31-10-2019

Tamanu olie is echt best lekker olie, sommige zijn troebel maar deze heldere tamanu olie bevalt mij beter. Ik meng Shea Butter met Tamanu olie, dat geeft een heerlijke olie en een mooi groen kleurtje aan shea butter... Idee?

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008