Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse voedingspatroon van veel mensen. Er wordt veel reclame voor deze supplementen gemaakt en ze zijn te koop in veel winkels, zowel online als offline. Sindskort hebben we bij BeriVita ook voedingssupplementen. Deze vindt u hier>>

 

Wat zijn supplementen

Een supplement is een voedingsmiddel dat in kleine doses beschikbaar is, zoals tabletten, capsules of poeder in zakjes. Het is een supplement of aanvulling op de voeding maar vervangt deze niet. Voedingssupplementen bevatten doorgaans alleen of een combinatie van:

  • voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen
  • planten en plantextracten, zoals gember, knoflook en kurkuma
  • overige stoffen met een bepaald effect, zoals carnitine of co-enzym Q10.

Vitamines zijn zogenaamde micronutriënten, moleculen voor vitale functies, die we in zeer kleine hoeveelheden nodig hebben. Hun naam betekent “amines van het leven”. Vitamines hebben verschillende functies. Mineralen kunnen in twee categorieën worden gegroepeerd: macro-elementen en micro-elementen of sporenelementen. De eerste worden gebruikt in grotere hoeveelheden, de tweede in zeer kleine hoeveelheden.
Kenmerkend voor een voedingssupplement is dat het aan de ene kant een voedingsmiddel is en aan de andere kant een gezondheidsproduct.

 

Natuurlijke voedingssupplementen met planten

Voedingssupplementen kunnen ook planten of plantextracten bevatten. Planten zijn een natuurlijke bron van nuttige voedingselementen. Planten worden al eeuwenlang gebruikt in alle culturen over de hele wereld. De basis van veel reguliere medicijnen zijn planten en bomen. Dat komt mede omdat planten van nature bepaalde stoffen aanmaken om ze te helpen om te kunnen overleven. Zij kunnen immers niet vluchten om zich te beschermen bij gevaar.
Een voorbeeld hiervan is de tabaksplant: Wanneer deze plant belaagd wordt door insecten, reageert deze hierop door de giftige stof nicotine te produceren. Een ander voorbeeld zijn aardappels die soms de stof solanine maken om zich te verdedigen. Veel solanine kan giftig zijn voor de mens.

Planten kunnen bijvoorbeeld heerlijke geurstoffen produceren. Voor de plant heeft dit nut om de insecten aan te trekken die voor de bestuiving van de plant zorgen. Voor de mens worden ze onder andere toegepast in cosmetica en wasmiddelproducten. Deze stoffen vormen de basis voor etherische oliën.

Daarnaast bevatten planten vaak erg veel, complexe, biologisch actieve stoffen waarvan we niet precies weten wat ze doen in het lichaam.
Niet alle planten mogen gebruikt worden in supplementen en sommige planten mogen slechts in beperkte hoeveelheid worden gebruikt. Soms worden ook andere stoffen uit planten gebruikt, zoals cafeïne uit koffiebonen.
 

Nut van natuurlijke voedinggssupplementen met planten

Planten en plantenbereidingen worden vaak gebruikt in natuurlijke voedingssupplementen. Hun nut wordt sinds oudsher gekend en erkend. Door de trend naar meer “natuurlijke” producten, is de markt van voedingssupplementen met planten een letterlijk bloeiende markt. Bekende voorbeelden van planten die gebruikt worden zijn: knoflook, kaneel, gember, kurkuma… Er zijn er heel veel. Verschillende voedingscentra melden dat de meeste mensen genoeg goede stoffen binnen krijgen als ze gevarieerd eten. Extra voedingssupplementen zijn dan niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten, melden deze instanties. Toch worden plantaardige voedingssupplementen veelvuldig gebruikt en zouden veel mensen er baat bij kunnen hebben.
 

Zijn supplementen wel of niet nuttig? 

Ons advies is dat het soms prima is om bepaalde voedingssupplementen te proberen. Bij sommige klachten is het goed om de supplementen voor één maand te gebruiken. Mocht het supplement geen effect hebben dan kunt u zonder problemen na een maand stoppen. Bij goed effect kunt u ook stoppen en kijken of de klachten terugkomen. Komen deze terug dan kunt u prima weer beginnen met de supplementen.
 

Etikettering en claims

Wat betreft het etiketteren van een supplement: De ingrediënten moeten vermeld worden op het etiket. Daarnaast dienen een aantal algemene waarschuwingen meegegeven te worden zoals het feit dat voedingssupplementen geen vervanging voor een volwaardige maaltijd zijn. Bij het gebruik van planten, moet worden nagegaan of er specifieke waarschuwingen vermeld moeten worden.

Supplementen en claims over het effect, gaan van oudsher hand in hand. Claims vindt u vaak in overvloed terug op de verpakkingen en in reclames. Marketing, gezondheids- en nutritionele claims moeten aan specifieke wetgevingen voldoen. Helaas is dat niet altijd het geval, vooral online zijn er veel beweringen waarvoor het bewijs niet groot is.
 

Supplementen in capsules of tabletten?

Onze voorkeur is om voor voedingssupplementen met planten poeders plantaardige capsules of een zakje met poeder te gebruiken. Losse poeders en capsules hebben het grote voordeel dat er geen hulpstoffen nodig zijn. De poeders blijven 100% puur. Verder worden de poeders niet verhit, bij het persen van de tabletten, kunnen de poeders door wrijving warm worden. Biologisch actieve stoffen zijn erg gevoelig voor warmte.
Bij tabletten zijn vrijwel altijd hulpstoffen nodig om een tablet te maken. Sommige van die hulpstoffen zijn zelfs afkomstig van aardolie en kunnen een overgevoeligheid geven. Daarnaast worden tabletten door het lichaam vaak wat minder snel afgebroken.

Onze voedingssupplementen in vegetarische capsules vindt u hier: 

      03-02-2023 10:20     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 ej bartelink -  20-07-2024

voedingssupplementen met planten poeders om immuunsysteem te versterken vgr

 Christina -  23-04-2023

Is er verschil in de poeders die in de capsules zit en de losse poeders die Berivita heeft? Maw, zijn ze ook geschikt voor consumptie? Amla-, Brahmi- en Hibiscuspoeder heb ik al los in huis; kan ik deze als supplement ergens doorheen kunnen mengen, een mespuntje, en zo innemen?

 Berivita.com -  12-02-2023

@Diana calcium vitamine D hebben we niet in ons assortiment. We hebben vooral poeders van of op basis van planten en bomen.

 Diana Schoenmaker -  10-02-2023

Ik zoek calcium en vitamine D

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008