Verschil tussen Etherische Olie en Pure of Dragerolie

Verschil tussen Etherische Olie en Pure of Dragerolie

Wat is het verschil tussen etherische oliën en pure oliën?

Die vraag krijgen we regelmatig op BeriVita.com. Tijd om dat verschil eens uit te leggen. Etherische oliën worden vooral gebruikt om het effect van hun geur en aroma. Terwijl pure oliën vaak directe geneeskrachtige effecten hebben op huid of haren. Deze pure of drageroliën hebben juist vaak geen geur.
 

Wat zijn Etherische oliën

Etherische oliën staan bekend onder verschillende namen, zo worden ze vaak essentiële olie, vluchtige olie, vlugolie of geurolie genoemd. Deze termen worden door elkaar gebruikt en er wordt hetzelfde mee bedoeld. Etherische oliën zijn aromatische, olie-achtige vloeistoffen die "vluchtig" zijn. Vluchtigheid wil zeggen dat deze oliën redelijk snel verdampen bij blootstelling aan lucht. Dit in tegenstelling tot pure, drager of basisoliën.
Aromatisch wil zeggen dat de stoffen een duidelijke, typische geur afgeven.

Etherische oliën worden gewonnen/gemaakt uit bomen, planten, delen van planten, bloemen en/of vruchten. Het verkrijgen van deze etherische olie gaat met behulp van extractie.
Extractie is een proces uit de scheikunde. Daarbij is het doel om bepaalde biologisch werkzame stoffen van elkaar te scheiden. Een voorbeeld van een extractie is het zetten van koffie uit gemalen koffiebonen. Bepaalde biologisch actieve stoffen gaan vanuit de plant over in het hete water en worden zo aan de plant/gewas onttrokken of geëxtraheerd. Als deze olie-achtige (geur-) stoffen zijn gescheiden van het water noemen we het een etherische of essentiële olie. Vaak zijn geuroliën ook verdunde etherische oliën.
Vrijwel iedere plant of boom maakt van nature etherische olie aan. Vaak is het echter zo weinig qua volume dat het niet rendabel is deze stoffen te extraheren. Om kleine hoeveelheden etherische olie te verkrijgen zijn vele kilo's aan plantmateriaal nodig. Meestal bevat plantmateriaal niet meer dan 0,5% - 1% winbare, etherische olie.
 

Effect van Etherische oliën

De geur van etherische oliën wordt vaak gebruikt als alternatieve geneeswijze. Hierbij wordt geprobeerd bepaalde aandoeningen te behandelen óf te voorkomen. Het idee is dat geuren invloed hebben op onze psychische en lichamelijke gesteldheid. Op die manier zouden geuren, via de hersenen, een ontspannende, oppeppende of helende invloed kunnen hebben. Een kort overzicht van alle etherische oliën en hun effect vindt u hier>>
 

Wat is een pure basisolie of dragerolie

Pure oliën staan ook bekend als basisolie of drager olie. Drager olie wil zeggen dat de olie gebruikt wordt als drager, carrier, voor een andere werkzame stof, soms een etherische olie. De olie wordt dan gebruikt om een stof in de huid brengen, te 'dragen'.
Een pure olie wordt gemaakt uit noten, pitten of zaden van planten. Meestal wordt deze olie gewonnen met behulp van persing en in een enkel geval met een extractie middel. De persing kan worden gedaan met een koude pers of een warme pers. Bij een warme pers wordt het plantaardig materiaal sterk verhit, de opbrengst is veel groter hierbij. Nadeel is dat hitte de biologisch actieve stoffen, die van nature voorkomen in de olie, kan beschadigen. Bij een koude pers wordt alleen druk gebruikt, zonder verhitting. De biologisch actieve stoffen blijven intact en de werkzaamheid van koud geperste oliën is over het algemeen een stuk groter. Nadeel is dat de opbrengst kleiner is, waardoor koudgeperste oliën vaak duurder zijn dan warm geperste pure oliën.
 

Effect van pure olie op de huid

Goede kwaliteit pure, koudgeperste olie wordt van oudsher gebruikt om haren en huid te beschermen en te verzorgen. Daarnaast kunnen pure oliën een sterk effect hebben bij allerlei huidaandoeningen. Pure, koudgeperste oliën hebben vaak een groot aantal biologisch actieve bestanddelen. Deze komen van nature in deze oliën voor. Pure oliën dringen vaak makkelijk en diep in de huid door. Pure oliën worden dan ook goed verdragen door de huid. Ze hebben over het algemeen geen geur of soms een lichte noten geur. Pure oliën zijn meestal stroperiger dan etherische oliën. Een kort overzicht van alle pure oliën en hun effect op huid en haar vindt u hier>>
 

Verschil tussen etherische olie en pure olie

Etherische oliën zijn erg geconcentreerd en kunnen daarom bij puur gebruik op de huid soms problemen veroorzaken. Dit kan vooral te zien zijn als huiduitslag of irritatie na blootstelling aan zonlicht. Verder valt het op dat etherische oliën vaak erg 'waterig' zijn. Ze voelen meestal niet aan als een olie. Ze worden ook niet snel opgenomen in de huid en kunnen, doordat ze vluchtig zijn, de huid zelfs uitdrogen. Dit alles kan bij onverdund gebruik op de huid. Etherische oliën werken vooral door geur.
Pure oliën zijn vaak rijk aan allerlei voedingsstoffen voor de huid en andere biologisch actieve stoffen. Ze worden vaak goed verdragen door de huid en drogen deze niet uit. ze hebben vrijwel geen geur en voelen olie-achtig aan. Ze blijven langer op de huid en verdampen niet.
 

Kunnen etherische oliën worden gemengd met pure oliën?

Zeker, etherische oliën en pure, koudgeperste oliën mengen vaak erg goed. Om etherische oliën te kunnen gebruiken worden ze juist meestal opgelost in een pure, koudgeperste olie, dat wordt dan de dragerolie voor de etherische olie. Zo kan de etherische olie toch op de huid worden gebruikt, zonder dat deze verdampt. De kans op irritatie van de huid is dan ook een stuk minder. Er zijn momenteel zelfs veel aanwijzingen die een goed effect van verdunde etherische oliën op de huid zouden bewijzen.
 

→ Etherische Oliën Bestellen

→ Pure Oliën Bestellen

 

      21-10-2021 12:13     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Cros -  26-11-2021

Olie mengt ook prima met butter. 80ml mamgo butter houd ik aan, dan aanvullen met mengsel arganolie en chia olie. Paar druppels vanille olie erbij... top. Overal voor te gebruiken. Liopen, huid gezicht en haren

 Olie fan -  22-10-2021

Goed uitgelegd over verschillende soorten olie maar een belangrijk punt wat ik mis is de prijs. Etherische olie is veeeeel duurder dan gewone of basis olie. Verder prima stukkie

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, microplastics en chemische toevoegingen
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Makkelijk bestellen, ook zonder account
Achteraf betalen met Klarna
Veilig en vertrouwd, sinds 2008