Top 10 Etherische Olie bij Griep en verkoudheid

Top 10 Etherische Olie bij Griep en verkoudheid

Veel gebruikte etherisch oliën bij griep en verkoudheid

Helaas komt de tijd van het jaar er weer aan..... we beginnen weer te snotteren, hoesten en hebben andere ongemakken die horen bij een fikse verkoudheid of zelfs griep. Soms kan het verdampen van etherische oliën of een bad met enkele druppels etherische olie wat verlichting brengen. We hebben een aantal van deze veel gebruikte etherische oliën bij griep en verkoudheid op een rijtje gezet. Wat is verkoudheid

Verkoudheid is een infectie van de luchtwegen. Deze infectie kan worden veroorzaakt door verschillende virussen, vaak is een zogenaamd rhinovirus de boosdoener. Dit virus is zeer besmettelijk en dan vooral bij een lage luchtvochtigheid. Als iemand niest of hoest komen de virussen in de lucht. Hierdoor kan iemand anders een ‘verkoudheid’ oplopen. Dat kan ook door het aanraken van een oppervlak wat net iemand heeft aangeraakt die besmet was met een verkoudheid virus. Vooral als diegene dan zijn mond of neus aanraakt kan een verkoudheid na zo’n 2-5 dagen al de kop op steken. Belangrijk is dus om dingen die door veel mensen regelmatig worden aangeraakt, goed te ontsmetten. Ontsmetten kan met bijvoorbeeld alcohol.
Een verkoudheid geeft vaak klachten zoals hoesten, neusverstopping en keelpijn. Meestal verdwijnen de verkoudheidsklachten na zo’n 7-10 dagen en zijn de klachten mild in vergelijking met een griepinfectie.

 

Wat is griep

Griep wordt veroorzaakt door een gevaarlijker virus dan een verkoudheidsvirus: Het influenzavirus. Dit virus infecteert, net als het verkoudheidsvirus, ook de luchtwegen. Griep kan ernstige ziekteverschijnselen hebben. Deze griepverschijnselen zijn soms het opkomen van hoge koorts met een flink ziek gevoel en veel hoesten. De hoge koorts 2-4 dagen duren en veroorzaakt vaak hoofdpijn en spierpijn. Sommige mensen hebben extra kans op ernstige problemen bij griep. Vooral mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte, nierpatiënten en mensen boven de 65 jaar. Daarom wordt aangeraden dat deze mensen zich jaarlijks laten vaccineren. Over het algemeen echter gaat griep vanzelf over en houden mensen er geen problemen aan over.

 

Griep, verkoudheid en etherisch oliën

Van oudsher worden etherische oliën vaak gebruikt bij griep en verkoudheidsklachten. We hebben een aantal van deze veel gebruikte etherische oliën bij griep en verkoudheid op een rijtje gezet. Dit overzicht is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Belangrijk is wel dat het gebruik van etherische oliën altijd verstandig moet worden gedaan. Hoewel etherische oliën of aromatherapie al sinds de oudheid hiervoor wordt gebruikt heeft het uiteraard niet bij iedereen even veel effect. Bij twijfel en/of verergering van de klachten is het belangrijk een arts te raadplegen. Helaas zijn, ook etherische oliën, geen wondermiddelen tegen griep of verkoudheid.
Op internet zijn veel en uiteenlopende ‘recepten’ te vinden over het etherische oliën bij griep en verkoudheid. Meestal zijn het combinaties van de verschillende, onderstaande etherische oliën. U kunt de etherische oliën verdampen, bijvoorbeeld met een diffuser, of toevoegen aan een het badwater. Zie voor meer informatie de pagina van de specifieke etherische olie.

 

Onze top 10 van etherische oliën bij griep en verkoudheid

 
  1. Kruidnagelolie
  2. Tijmolie
  3. Eucalyptusolie
  4. Scharlei
  5. Jeneverbes
  6. Dennenolie
  7. Gemberolie
  8. Citroenolie
  9. Pepermuntolie
  10. Oregano olie
 

Kruidnagelolie

Geur: warm, houtig, scherp
Kruidnagels zijn een bekend specerij in de keuken met een dominante smaak en geur. De geur van etherische kruidnagelolie zou ook een antiseptische en stimulerende werking hebben. Er zijn veel artikelen op waarbij verdampen van kruidnagelolie wordt aangeraden om griep en verkoudheid minder kans te geven.

 

Tijm Olie

Geur: kruidig, warm, scherp
Thymus of Tijm is zeer aromatisch kruid met een houtachtige structuur. Etherische tijm olie staat bekend om haar anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is een bekend slijmoplossend middel. Bij klachten van de luchtwegen zou verdamping van tijmolie, naast de anti-bacteriële werking, ook minder hoest geven en krampstillend werken. Daarnaast zou de geur van etherische tijmolie een stimulerende werking hebben op de geest.
 

Eucalyptusolie

Geur: fris, houtig en kamferachtig
Etherische eucalyptusolie wordt gebruikt ter verlichting van de luchtwegen. Dit effect op de luchtwegen heeft waarschijnlijk te maken met onderdrukken van de hoest en, een mogelijk anti-bacteriële werking van Eucalyptusolie. Verder zou eucalyptus geur de geest verhelderen en de concentratie verhogen.

 

Scharlei Olie

Geur: kruidig, zoet, muskaatachtig
Pure scharlei olie wordt gewonnen met hete waterdamp, stoomdestillatie, uit verse bladeren en bloemen van de scharlei plant.
De kruidige, zoete geur van scharlei olie zou een verhelderend werken. Verdamping van Scharlei zou ook vermindering geven van droge hoest klachten bij problemen met de luchtwegen.

 

Jeneverbes Olie

Geur: Dennenachtig, kruidig en warm
Pure Jeneverbes Olie wordt gewonnen met hete waterdamp, stoomdestillatie, uit bessen van de jeneverbes struik, Juniperus communis. De jeneverbessen die hieraan groeien zijn zogenaamde schijnbessen. Deze jeneverbessen worden gebruikt om onze etherische Jeneverbes Olie te maken.
De warme, kruidige geur van Jeneverbes Olie zou een verfrissend werken maar ook kalmerend. Daarnaast zou verdampen van Jeneverbes Olie een effect hebben bij griep, verkoudheidsverschijnselen en problemen met de luchtwegen.

 

Dennenolie

Geur: fris, hars, droog en opwekkend
Etherische dennenolie wordt verkregen door stoomdestillatie van de naalden en kleine takken van de Den. De geur van etherische dennenolie zou het immuunsysteem stimuleren, helpen bij vermoeidheid, de ademhaling en onderdrukken van de hoest. Verder zou Dennenolie verfrissend en motiverend werken en de lucht zuiveren.
 

Gemberolie

Geur: warm, opwekkend en zacht kruidig
Gember of Ginger Olie is een etherische olie die, door stoomdestillatie, wordt gewonnen uit gemalen worstelstokken van de Zingiber officinale roscoe, ook wel gemberplant. Het verdampen van Gemberolie wordt vaak gedaan bij griepklachten in de aromatherapie omdat de natuurlijke afweer zou worden versterkt.

 

Citroenolie

Geur: fris, vers gesneden citroenschillen
De geur van etherische Citroenolie zou stimulerend en verfrissend zijn. Bovendien zou citroenolie desinfecterend werken voor de lucht bij gebruik in een verdamper. Verder zou Citroenolie één van de betere etherische oliën zijn bij griep en verkoudheid, mede door haar antibacteriële en antivirale werking.

 

Pepermuntolie

Geur: zuiver, mint, prikkelend
Pepermuntolie wordt gewonnen uit bladeren en stengels van de munt plant, Mentha Piperita. Pepermuntolie heeft een erg populaire, frisse geur. Pepermuntolie zou de lucht zuiveren en geeft een frisse geur aan een kamer. Bij verkoudheid, griep en hoest kan pepermuntolie verdampt worden. Het zou ook een prima slijmoplosser zijn.
 

Oregano olie

Geur: kruidige, tijm, kamferachtige warme geur
Oregano olie wordt gewonnen uit de bloeiende oregano plant. Deze essentiële olie wordt in veel producten gebruikt om haar sterke werking tegen schimmels, bacteriën en virussen. Daarnaast zou oregano olie ook slijmoplossend werken.

 

Verdamping van etherische olie

Aromalamp: 5-6 druppels etherische olie in een waterbakje boven een waxinelichtje. Zorg altijd voor voldoende water in het bakje.
Aroma Diffuser: Naar eigen wens enkele druppels etherische olie in het waterreservoir doen en de diffuser inschakelen voor een makkelijke verdamping van de etherische olie met koude diffusie.
Geurstenen: 4-5 druppels etherische olie op een geursteen druppelen en neerleggen in een ruimte.
 

Etherische olie in bad

Badolie: los 10 tot 15 druppels etherische olie op in een neutrale badolie en voeg dit toe aan het badwater.

Veel succes en wellicht beterschap!

→ Extra Info Etherische Oliën
 
→ Etherische Oliën Kopen
 
      14-10-2019 12:21     Reacties ( 4 )
Reacties (4)
 Valerie -  26-05-2020

Hysop helpt ook enorm om je neus open te zetten! Heel erg frisse geur kan ook in douche damp bal. Zo stoom je tegelijkertijd dat je doucht👍

 Prins -  13-03-2020

Ik maak altijd een mix van citroenolie en jeneverbesolie als ik snotterig ben. Verdampen en paar druppels op een zakdoekje naast t bed.. ik denk dat t wat helpt...

 Berivita.com -  31-10-2019

Best C. Helemaal gelijk in, dit overzicht van etherische oliën bij griep/verkoudheid is verre van compleet, mochten er tips zijn dan horen we dat graag! Buchu Olie wordt in Zuid-Afrika veel gebruikt bij problemen van de neus en de voorhoofdsholtes. Het is helaas een wat duurdere etherische olie maar zeer krachtige, sterke geur. Zoniet de sterkste die we hebben.

 C. -  22-10-2019

Limoen olie is ook heerlijk hoor en fris bij verstopte neus, verder heb ik weleens gehoord dat buchu olie wordt gebruikt bij verstopte holtes

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, microplastics en chemische toevoegingen
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Makkelijk bestellen, ook zonder account
Achteraf betalen met Klarna
Veilig en vertrouwd, sinds 2008