ALLES over Aleppo Zeep: Toepassing, Werking en Gebruik

ALLES over Aleppo Zeep: Toepassing, Werking en Gebruik

Aleppo Zeep

Plantaardige en natuurlijke Aleppo zeep is een zeep met als belangrijkste ingrediënten Laurierbesolie 20% en pure olijfolie. Laurierbesolie geeft de zeep een kruidige geur. Aleppo zeep wordt al eeuwenlang gebruikt en komt oorspronkelijk uit de regio Aleppo in Syrië. De zeep werd meegenomen door kruisvaarders naar West-Europa. Vooral in de regio Marseille werd deze zeep erg populair en daar werd zelfs een eigen variant op deze zeep gemaakt, de beroemde Marseille zeep. Deze vindt u hier>>
De blokvorm of de rechthoekige vorm was ideaal om bij een rivier of pomp kleding te wassen. De zeep rolt door de blokvorm niet weg en is makkelijk vast te houden. Na de opkomst van de wasmachine zijn veel fabrikanten verdwenen. 
Aleppo zeep is er in mooie, vierkante blokken. Deze kunnen weleens wat onhandig zijn, daarom hebben nu ook handige, kleine zeeptabletten van Aleppo zeep, deze vindt u hier>>.
Verder kunnen Aleppo zeepvlokken ook makkelijk zijn bij het wassen en douchen met Aleppo zeep. Kant en klare Aleppo zeepvlokken vindt u hier>>


Flimpje over het maken van Aleppo Zeep

De leverancier van BeriVita Aleppo zeep heeft ons een mooi, misschien wat lang, filmpje gestuurd van het maken van Aleppo zeep in het Midden-Oosten. Leuk om te kijken hoe traditioneel dit fabriceren van Aleppo zeep gaat en hoeveel handwerk erbij komt kijken.


 

Eigenschappen van Aleppo Zeep

Tegenwoordig staat Aleppo zeep bekend als natuurlijke zeep voor huid- en haarverzorging. 
Aleppo zeep geeft wat minder schuim dan reguliere zeepproducten. Dat kan soms even wennen zijn. Aleppo zeep heeft een karakteristieke vierkante vorm. Het gewicht kan verschillen doordat de Aleppo zeep vaak nog wat 'indroogt', meestal zijn de blokken zo'n 180 tot 200gr. 
Onze Aleppo zeep is puur en ongeparfumeerd, vrij van dierlijke of chemische toevoegingen.

 

Toepassingen en werking Aleppo zeep

Aleppo zeep kan worden gebruikt als een 'gewone' zeep. Daarnaast is Aleppo zeep zeer geschikt bij een droge, gevoelige en allergische huid.
Laurierbesolie is een belangrijke, natuurlijke olie in Aleppo zeep. Laurierbesolie is afkomstig van de Laurier, een plant die bekend is om het gebruik in de keuken. De vruchten van deze plant bevatten een natuurlijke olie die eruit wordt geperst. Deze laurierbesolie is groen van kleur en kruidig qua geur. Laurier olie bevat o.a. laurinezuur. Laurinezuur zou anti-bacterieel werken. Om die reden wordt Aleppo zeep gebruikt bij een onzuivere of acne huid. Over het algemeen geldt dat de Aleppo zeep krachtiger is bij een hoger percentage Laurierbesolie.

Onze Aleppo zeep wordt op een traditionele wijze gemaakt. Daarbij worden de blokken maanden gerijpt, hierdoor is de Aleppo zeep aan de buitenkant lichter van kleur dan van binnen. Aleppo zeep wordt ook wel Alep zeep genoemd. 
Aleppo zeep is zeer zuinig in gebruik.

 

Gebruik Aleppo Zeep


Huid

Dagelijks te gebruiken voor huid en haar. Neem de Aleppo zeep tussen de handen met lauwwarm water. Was het gezicht en/of lichaam met de zeep. Eventueel een scrubhandschoen gebruiken voor een extra scrub effect. Laat de zeep 5-10 minuten intrekken. Daarna afspoelen.
Soms geeft zo’n diep gereinigde huid een wat trekkerig gevoel, het kan dan goed zijn om de huid daarna te verzorgen met pure BeriVita Shea Butter, een pure, natuurlijke huidolieal naar gelang uw huidtype, zoals Arganolie of een reguliere dag- en nachtcrème.

Het lichaam zal de eerste keren soms even moeten wennen aan de zeep omdat de huid, mogelijk, alleen chemische producten gewend is. De huid kan dan wat prikken/tintelen.

 

Haar

Aleppo zeep is ook prima te gebruiken om de haren te wassen. U kunt de Aleppo zeep als vervanger voor reguliere shampoo gebruiken. Neem een kleine hoeveelheid van deze natuurlijke zeep en meng het met water. Vervolgens masseren in het haar en op de hoofdhuid. Laat vijf minuten intrekken en spoel grondig uit met water en eventueel naspoelen met azijnwater, dat is 2 delen water en 1 deel azijn.
Azijn water zorgt ervoor dat de haarscubben sluiten. Deze kunnen door hogere pH waarde van Aleppo zeep open gaan staan. Dit geeft soms een 'typisch' gevoel aan het haar.

 

Kleding wassen met Aleppo zeep

Er zijn verschillende manieren om kleding te wassen zonder chemisch wasmiddel, dat kan ook met onze Aleppo zeep, de blokken kunt u eenvoudig raspen met een keukenrasp. U kunt ook onze kant en klare Aleppo zeepvlokken gebruiken. Deze vindt u hier>>
Met de Aleppozeep rasp of vlokken kunt u makkelijk zelf een vloeibaar wasmiddel maken voor in de wasmachinehandwas en als vlekkenverwijderaar

 

Vloeibaar wasmiddel maken met aleppo zeep:
  • Doe ongeveer 25-45 gram zeepvlokken of rasp in een pan.
  • Voeg hierbij 1 eetlepel baking soda, deze vindt u hier>>.
  • 1 liter kraanwater toevoegen
  • Al roerend aan de kook brengen, blijven roeren tot vlokken zijn opgelost, dan niet meer verhitten.
  • Laten afkoelen
  • In een schone fles gieten, zoals een oude wasmiddel fles. Klaar is het natuurlijke, vloeibare wasmiddel.
  • Voor gebruik even schudden
  • Naar wens kunt u een etherische olie toevoegen voor een aangename geur. Deze vindt u hier>>


Ongeveer 1 koffiekopje, 100-125ml, van het vloeibare wasmiddel kunt u in het bakje voor het wasmiddel doen van uw wasmachine. Vervolgens het wasprogramma starten (30 ºC-40 ºC). Als natuurlijke wasverzachter, kunt u 1 eetlepel, 15ml, witte azijn in het bakje voor de wasverzachter gieten. Deze hoeveelheden bij ongeveer 6-9 kg wasgoed.
Bij witte kleding eventueel extra soda toevoegen. Heeft u een hoge waterheid, dan is extra wasmiddel nodig, ook bij extra vuile was kunt u extra aleppo zeep toevoegen.

 

Handwas

Los een handvol zeepvlokken of rasp in 1-2 liter heet water. Was en spoel de kleding grondig. Gebruik koud water voor het wassen van delicate stoffen zoals wol en zijde.
 

Vlekkenverwijderaar

Los 1 deel zeepvlokken of rasp op met 1-2 delen baking soda op in een beetje water. Goed over de vlek wrijven met deze oplossing. Vervolgens een reguliere was draaien.

 

      01-09-2020 11:29     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Petra -  07-02-2024

Maar doe je er dan ook de wc pot mee schoonmaken?

 Berivita -  18-08-2023

@Yvonna. Dat is geen probleem.

 Yvonna -  06-08-2023

Ik heb de vloeibare wasmiddel met aleppo zeep gemaakt. Kan ik het ook op 60 graden gebruiken?

 Yvonne -  16-07-2022

Hoi lieve lezer, In het kader van ontspullen minimalisme, minder consumeren en minder plastic verbruik. Kan ik je deze zeep absoluut aan bevelen. Je kunt er gerust je huishouding mee doen. Al die flessen met chemische stoffen gaan zo veel als mogelijk de deur uit. Heerlijk zuinig in gebruik. Diervriendelijk en milieuvriendelijke zeep. En dan te bedenken dat ik hem al in huis had . Toen had ik hem weg gegeven in m'n opruiming. Handig he?

 CL -  04-09-2020

Erg fijne zeep, ik heb die blokken aleppo zeep gekocht, doe er al meer dan een half jaar mee... enorm zuinig in gebruik!

100% natuurlijk en vrijwel alles 100% plantaardig
Zonder parabenen, minerale olie en microplastics
Respect voor mens, dier en natuur: 100% Proefdiervrij
Gratis verzending vanaf €35, anders €3,95
Makkelijk bestellen, ook zonder account
✓ Voor 15:00 uur besteld = Zelfde werkdag verzonden
Veilig en vertrouwd, sinds 2008